Conturile comune de Facebook – legale?
4 minute • Andreea Capatana • 16 noiembrie 2022
Cu siguranță ai și tu în lista ta sau cunoști pe cineva care are în lista lui de prieteni de pe Facebook un cont intitulat X și Y Popescu… ❤️🔥 acel cuplu care împarte un cont comun de social media.
Un studiu realizat de Pew Research Center încă din 2014 arăta că 11% dintre cupluri share-uiesc contul de social media. Ehe, de atunci și până acum au tot apărut conturi comune de Facebook. Dar…
E legal să avem un cont de Facebook comun?🧐
Nu tocmai. ⛔ Dar cine să verifice politicile aplicației? Acestea spun clar💧:
„Conturile comune nu sunt permise. De asemenea, poți să creezi un singur cont de Facebook per adresă de e-mail. Deoarece fiecare cont aparține unei singure persoane, cerem tuturor utilizatorilor să folosească numele real în contul lor. Astfel vei ști mereu cu cine te conectezi.”
Ultima parte a textului extras din secțiunea de politici ale Facebook-ului ridică o problemă cel puțin importantă în momentul în care vorbim despre un cont comun de Facebook.
Știm cu adevărat cu cine ne conectăm? Cine ne lasă un comentariu la o postare? Cu cine comunicăm în privat când în fața noastră apare un username format din două nume?
Nu tocmai x2. ⛔ Și acest lucru poate deveni deranjant pentru unii utilizatori ai aplicației, determinându-i chiar să elimine contul respectiv din lista de prieteni din cauza lipsei de confidențialitate.
Ea apare când utilizatorul dorește să ia legătura cu persoana X, dar există toate șansele ca mesajul să fie vizualizat de către persoana Y. Știai că nici asta nu este legal dacă luăm în calcul art.28 din Constituție – Secretul corespondenței?
„Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.”,
Tot aici se încadrează și art.302 din Codul Penal:
„(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”
Cui îi rămâne contul dacă cei doi se separă sau divorțează?💔
Dacă alegem ipoteza unui cuplu căsătorit care decide să divorțeze și care are în folosință un cont comun de Facebook, lucrurile pot părea complicate.
În momentul partajului se va ține cont de regimul matrimonial ales de soți. Ce e acela? Este modalitatea în care bunurile celor doi soți vor fi gestionate după căsătorie. 👰 Cele mai multe căsătorii din România sunt guvernate de regimul comunității legale, conform căruia majoritatea bunurilor dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune și li se aplică regimul proprietății în devălmășie. Stai că-ți explicăm:
Regimul proprietății în devălmășie înseamnă că NU există o cotă stabilită asupra bunurilor respective (cum ar fi că soțul deține o cotă de proprietate de 50%, iar soția o altă cotă parte de 50%), ci ambii soți sunt titulari ai dreptului de proprietate și stăpânesc bunul în comun.
🤔Dar…cum putem împărți un cont comun de social media prin partaj?
Vom reveni în acest caz la politicile Facebook.
- Politicile menționează în mod expres faptul că nu sunt permise conturile de Facebook comune.
- Deeeci: soluția legală în acest sens este suspendarea contului de social media și crearea unor alte conturi, pentru care foștii soți vor folosi adrese distincte de e-mail, respectiv parole distincte.
- Totodată, dacă obiectul partajului îl reprezintă un cont comun de Facebook care are ca scop promovarea unei afaceri pe care soții o dețin împreună, aceștia vor trebui să ia în considerare ce soț va păstra în continuare accesul la contul de Facebook și modul în care cealaltă parte va fi compensată în mod echitabil în ceea ce privește cota sa parte din valoarea contului.
Fotografie de Cottonbrostudio, pe Pexels