Coronavirus. Ce drepturi și obligații ai.
- Articole
- Diverse
- Legislatie
- Legislatie europeana
- Legislatie internationala
- Legislatie nationala
- Stiri
24 minute • Luana Musi • 14 martie 2020
Update 29 martie 2020: a fost adoptată Ordonanța militară nr. 4/2020 prin care s-a modificat intervalul orar în care se pot deplasa persoanele de peste 65 de ani pentru urgențe medicale (înainte era 11.00 -13.00, acum fiind permisă și în afara acestui interval); de asemenea, se iau măsuri și pentru facilitarea și asigurarea cu prioritate a acestei categorii de persoane a accesului în supermarket-uri, magazine alimentare, etc.; dar și alte măsuri legate de prevenirea și protejarea împotriva COVID-19, cât și majorarea amenzilor pentru nerespectarea acestora.
Update 24 martie 2020: a fost adoptată Ordonanța militară nr. 3/2020 prin care s-au dispus măsuri mai stricte, de exemplu: părăsirea locuinței doar pentru anumite motive (piață de strictă necesitate, muncă, urgențe medicale, etc.), dar s-a realizat și un interval orar în care se pot deplasa persoanele de peste 65 de ani.
Update 16 martie 2020: a fost publicat decretul privind starea de urgență. Momentan nu avem documente oficiale cu privire la ce se va implementa exact, dar pe măsură ce avem, vom publica.
Update 14 martie 2020, ora 18.40: Președintele României, Klaus Iohannis, a decretat stare de urgență începând de luni. Starea de urgență este reglementată de Ordonanța de Urgență 1/1999. Starea de urgență se poate institui pentru o perioadă de maxim 30 zile. Decretul trebuie să fie contrasemnat de primul ministru și publicat în Monitorul Oficial, pentru a produce efecte. Ulterior, în termen de maxim 5 zile, Președintele solicită Parlamentului încuviințarea asupra stării de urgență. Dacă Parlamentul nu aprobă, președintele revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.
Update 14 martie 2020: manifestațiile și evenimentele cu peste 50 oameni, în spații închise, au fost restricționate.
De câteva săptămâni tot urlă televizorul pe aceeași temă și apar tot felul de știri legate de noul virus, coronavirus, mulți râdem cu poftă la meme-uri legate de COVID-19, dar poate că a venit totuși timpul și pentru o informare mai amplă.
În această perioadă este foarte important să apelezi la surse sigure, să nu pleci urechea la tot ceea ce se zice și devine viral și să verifici de două ori orice știre.
Știi ce drepturi ai? Dar știi că poți fi privat de libertate? Ți-ai făcut temele sau riști să primești o amendă?
Poți face închisoare dacă nu respecți instrucțiunile autorităților
Și nu poți invoca motivul că nu ai cunoscut legea, pentru că este o obligație a ta ca cetățean să te informezi.
Altfel spus, nu te poți apăra spunând că nu ai știut pentru că există un principiu fundamental al dreptului, nemo censetur ignorarem legem (nimeni nu poate invoca necunoașterea legii) care nu îți permite. Prin urmare, chiar dacă ai fi neinformat, nu poți spune asta.
De exemplu, până pe 10 martie au fost înregistrate 19 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352, Cod Penal care spune că:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Având în vedere că virusul COVID-19 este o boală contagioasă, care se răspândește destul de repede, orice nerespectare a măsurilor pe care le impune o autoritate va duce la o răspândire.
Unul dintre principalele motive pentru care se aplică astfel de măsuri este faptul că mulți oameni încă nu înțeleg cât de gravă e situația, cum nu înțeleg nici că e de bun augur să îl ferești pe cel de lângă tine de orice boală ai putea avea tu, mai ales dacă ai idee de existența ei.
Și aici intervin atât carantina, cât și izolarea, subiecte care nu doar că ridică semne de întrebare, dar sunt pur și simplu ignorate și nerespectate de mulți indivizi.
Ce este coronavirus?
Nu, nu-i frate cu berea Corona. Vorba populară spune că acest virus se comportă ca orice altă gripă sau răceală, însă există câteva elemente definitorii. De regulă, persoanele infectate au următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii), însă pot exista și cazuri în care persoana să nu aibă niciun simptom.
Nu intrăm în detalii cu privire la ce este coronavirus și cu ce diferă de alte boli, dar o să vorbim în continuare despre procedurile care au fost adoptate.
Ce este carantina? Ce este autoizolarea?
Așa cum explică și Ministerul Sănătății pe pagina oficială, carantina se referă la izolarea persoanelor care, deși nu prezintă simptome, se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Așadar, indiferent dacă ai vreun simptom sau nu, dacă ai intrat în contact cu vreo persoană sau orice altceva, atunci când vii din zonele respective vei fi dus automat în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Autoizolarea este aceeași măsură aplicată persoanelor:
- care au călătorit în alte zone decât cele cu transmitere comunitară extinsă (adică orice țară care nu se află pe lista roșie);
- care au intrat în contact direct cu persoanele care au simptome sau care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;
- care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);
- membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.
Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană confirmată sau simptomatică. În acest timp vor fi monitorizate de către medicul de familie sau de Direcția de Sănătate Publică, așa cum ne informează Ministerul Afacerilor Interne pe pagina oficială.
Nerespectarea autoizolării sau a carantinei se sancționează atât cu dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, descrisă mai sus, cât și cu amenzi ce pot ajunge până la 20.000 lei. Astfel de sancțiuni au fost deja aplicate, de exemplu, o femeie din Băile Herculane a fost amendată cu suma de 10.000 lei, iar amenda poate fi achitată în 15 zile, cum de altfel a pățit și o persoană întoarsă recent din Lombardia în Galați.
Cui i se mai aplică autoizolarea?
Dacă într-o casă locuiesc mai multe persoane, această măsură li se aplică tuturor, adică și mamei și tatei și iubitului, etc.
Se aplică fix în aceeași manieră, timp de 14 zile de la călătorie sau de la ultimul contact cu o persoană confirmată sau simptomatică. Aceștia nu au voie să părăsească domiciliul declarat, în care se află de la momentul izolării.
Însă, dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se face o solicitare către Direcția de Sănătate Publică pentru ca respectiva persoană să intre în izolare. Dar Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana nu a avut contact cu restul membrilor familiei, cum ar fi de exemplu când treci granița în România, ți se spune că trebuie să te autoizolezi, iar tu suni familia și le zici că te duci în carantină, ca să nu se autoizoleze și ei.
Cât durează carantina sau autoizolarea și cum este organizată?
Carantina sau autoizolarea durează 14 zile și este organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Să nu credeți cumva că aceste spații sunt alese fără să fie supuse unor rigori. Spre exemplu, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat pe pagina de Facebook că așteaptă propuneri privind spațiile de cazare care vor fi transformate în locuri de carantină, contra sumei de 50 euro pe noapte.
Ulterior, aceste spații sunt analizate, pentru a vedea dacă corespund normelor de igienă și dacă totul este în regulă, ajung să fie spații de carantină.
Persoanele nu pot părăsi carantina sub nicio formă, cum am spus și mai sus, iar dacă o fac riscă închisoare de la 6 luni la 2 ani sau o amendă de până la 20.000 lei.
După cele 14 zile, persoanele pot părăsi carantina sau autoizolarea, însă doar cu avizul epidemiologic pe care îl găsești la finalul articolului, eliberat de Direcția de Sănătate Publică, care atestă că persoana este sănătoasă.
Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară rămân în această unitate în izolare, unde li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv, pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție sau spital de boli infecțioase. Acolo li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.
Transportul probelor recoltate se va face în aceleași condiții de siguranță ca și probele de gripă și testarea se va face la cel mai apropiat laborator din secțiile sau spitalele de boli infecțioase.
Când și cum ieșim din carantină sau autoizolare?
Ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât și externarea din spital dacă pacientul este clinic sănătos se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.
Direcția de Sănătate Publică județeană și cea a municipiului București comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare și se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.
Dezinfecția spațiilor de carantinare se efectuează de către administratorul centrului sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, după ce persoana vor părăsi spațiul.
În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate, potrivit comunicatului de presă emis de Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică.
Cine mă poate ajuta?
În primul rând trebuie neapărat să îți iei informațiile doar din surse oficiale, adică de pe paginile oficiale ale Guvernului, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerului Afacerilor Externe, dar și de pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.
În al doilea rând, ai la dispoziție două numere de telefon pe care le poți apela oricând: pentru întrebări, recomandări și informații există linia TelVerde 0800 800 358 (zilnic între orele 07.00 – 23.00), iar pentru situații urgente se apelează numărul de urgență 112 (nonstop).
Ține minte că numărul TelVerde nu este un număr pentru urgențe!
De asemenea, persoanele izolate pot fi ajutate cu apă, alimente de către rude sau prieteni. Dacă este necesar, pot cere chiar sprijinul Comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionarea cu apă, alimente, măști de protecție și altele, urmând ca autoritățile locale să decidă modul de operare, implicând și organizațiile non-guvernamentale, acolo unde cazul. Spre exemplu, la apelul făcut de primarul general al Municipiul București pentru găsirea unor voluntari care să aprovizioneze persoanele aflate în autoizolare, au răspuns 17 persoane (n.a. la data de 13 martie 2020, ora 14:20, conform declarațiilor de pe pagina de Facebook).
O altă măsură luată este cea prin care pensiile vor fi livrate chiar și celor aflați în izolare, după ce Poșta Română anunțase că suspendă orice activitate care ar putea pune în pericol angajații. În cele din urmă, Poșta Română a anunțat că își respectă în continuare obligațiile privind distribuirea prestațiilor către toți clienții. Astfel, pentru persoanele care se află în autoizolare, poștașii vor fi dotaţi cu echipament, măşti, mănuşi şi ochelari de protecţie. Persoanele care se află în carantină, fie în spațiile special amenajate, fie în spitale, au posibilitatea de a face o procură către o persoană de contact care să primească contribuțiile sociale și corespondența în numele lor.
Îmi pierd locul de muncă?
Dacă ești salariat, dar există un ordin conform căruia tu trebuie să stai în carantină, nu îți vei pierde locul de muncă (adică nu poți să lipsești doar pentru că îți este frică).
În acest caz se aplică Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate din 05.01.2018.
Conform art. 37:
- Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.
- Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită în certificatul eliberat de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică. Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcțiilor de sănătate publică depășește 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
- Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină se determină conform art. 20 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
- Indemnizația pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Conex: ai angajați în carantină? Apelează la specialiștii avocatoo.ro pentru recuperarea sumelor din concediile medicale la care ai dreptul.
Cine eliberează certificatele medicale pentru cei aflați în carantină?
Medicul de specialitate, în primul rând. Însă chiar și medicii de familie pot elibera certificate medicale pentru cei aflați în carantină, având chiar un cod special sub care vor elibera concediile (cod indemnizație „07” și cod de diagnostic „994” – persoane susceptibile de a fi contaminate).
Acest concediu special pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.
Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul.
În situația concediului pentru carantină, nu se aplică restricții privind durata maximă de 10 zile calendaristice a concediului medical pe care îl poate elibera medicul de familie. Poți vedea aici și cum arată o astfel de adeverință, dar și un aviz epidemiologic.
Cine plătește pentru carantină?
Există un proiect de hotărâre privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.
Potrivit acestui proiect, spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească următoarele criterii minimale:
- accesul în incintă să fie controlat;
- să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
- să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor;
- să fie asigurate condiţii pentru ventilaţie;
- să asigure acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie;
- să asigure o suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu;
- să asigure procedurile de management adecvat al deșeurilor periculoase;
- să asigure spaţiu de depozitare a bagajelor ale persoanelor carantinate;
- să aibă acces la internet.
300 lei pe zi de om aflat în carantină
Conform proiectului anterior menționat, pentru fiecare persoană aflată în carantină, statul va aloca 300 de lei pe zi, astfel:
- 230 de lei pe zi de om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate și
- 70 de lei pe zi de om carantinat, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.
Dacă există spații puse la dispoziție gratuit de alte instituții sau autorități publice, cheltuielile suportate vor fi în cuantum maxim de 50 de lei pe zi de om carantinat și reprezintă cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor.
Autoritățile publice locale sau județene vor solicita lunar decontarea către direcțiile de sănătate publică competente, iar Ministerul Sănătății va aloca fondurile respective.
Pe scurt, Ministerul Sănătății va fi suplimentat cu 42 de milioane de lei ca să asigure transferurile către bugetele locale pentru decontarea cheltuielilor pe perioada carantinei. Pentru două săptămâni de carantină statul decontează 4200 lei pentru fiecare om carantinat.
Ce se întâmplă cu transportul din și spre Italia?
Potrivit Hotărârii nr. 6 din 09.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență,privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus s-au luat următoarele măsuri:
Suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii de transport până la 31.03.2020
Poți veni și pleca în continuare din Italia spre România sau invers cu mașina ta personală, dar nu vreun microbuz sau autocar care face curse regulate, speciale sau ocazionale de transport.
Astfel, potrivit art. 4 alin. (1),
se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia și din Italia spre România, începând cu data de 10.03.2020 ora 12:00, până în data de 31.03.2020 ora 12:00.
Pasagerii din Italia declară pe proprie răspundere că vor intra în carantină sau autoizolare
Potrivit art. 4 alin. (2) din același act normativ,
Operatorii de transport rutier de persoane care efectuează servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale, care tranzitează Italia, au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia către România, faptul că vor intra în carantină/autoizolare pe teritoriul României își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
Suspendarea transportului feroviar până pe 31.03.2020
Totodată, se suspendă și mersul cu trenul tot pe aceeași perioadă. Mai mult, nu vor mai putea fi introduse nici alte noi trenuri directe spre Italia și dinspre Itala spre România.
Ceea ce ne face să ne întrebăm ce i-ar împiedica pe călători să apeleze la rute ocolitoare?
Si aici pasagerii au obligația de a completa aceeași declarație pe proprie răspundere și vor intra în carantină sau se vor autoizola pe teritoriul României timp de 14 zile.
Care e procedura de control la frontieră?
Pe lângă medicii care se află la aeroport, pe 10 martie 2020 Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a aprobat solicitarea venită din partea Departamentului pentru Situații de Urgență de a sprijini cu personal militar medical procedura de triaj epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei de la granița de sud, vest și nord-vest a României.
Astfel, echipe formate din medici militari și personal sanitar au efectuat, începând din noaptea de marți spre miercuri, triajul epidemilogic împreună cu echipele de specialiști de la Direcțiile de Sănătate Publică locale la punctele de trecere a frontierei (rutiere) de la Borș, Calafat, Moravița, Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2.
De ce se face acest triaj?
Cum precizam la începutul articolului, COVID-19 este un virus contagios care se transmite repede.
Un număr foarte mare de români se întorc din străinătate, mulți dintre ei provenind din „zonele roșii” ale Europei, acolo unde sunt multe cazuri de coronavirus.
Ei trebuie triați la intrarea în țară. Cei care vin din „zona roșie” vor sta în carantină, în timp ce persoanele care provin din „zona galbenă” vor fi izolați la domiciliu, toți pentru o perioadă de 14 zile.
Lista mereu actualizată o poți găsi pe site-ul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Scopul acestor măsuri este de a limita contactul persoanelor care sunt infestate sau ar putea fi suspectate că poartă asupra lor acest virus cu alte persoane. Astfel, se urmărește restrângerea numărului de persoane care vor fi infestate și se încearcă izolarea cât mai bună a virusului.
[embeddoc url=”/wp-content/uploads/2022/05/Lista-regiunilor-si-localitatilor-din-zona-rosie-si-zona-galbena-cu-transmitere-a-COVID-19-2.pdf” download=”all” viewer=”google”]
Te-ai gândit să nu declari pe bune de unde vii?
Nu ar trebui să faci asta. Nu doar că te supui pe tine unui risc, dar îi supui și pe ceilalți din jurul tău, inclusiv membrii familiei și prieteni.
Poate că nu-ți surâde ideea de a sta 14 zile în carantină sau autoizolare, însă este pentru binele tuturor până la urmă. Dar pe lângă aceste aspecte medicale, riști să faci 2 ani de închisoare dacă declari fals în declarații.
Cei care, la intrarea în țară, nu declară de unde vin sau declară eronat, pot fi trași la răspundere, pentru infracțiunea de ”Fals în declarații”, prevăzute de art. 326, Cod Penal:
”Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Poate zici că ”eh, e doar vorba de ei, nu mi se aplică mie”. Pe de altă parte, gândește-te că nici până acum nu au fost aplicate amenzi pentru zădărnicirea bolilor contagioase. Iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat clar că aceste cazuri vor fi tratate cu maximul de atenție.
Dar să împrăștii informații false?
Nu doar o declarație falsă este pedepsită, dar poți face până la 5 ani închisoare dacă împrăștii zvonuri false.
Potrivit comunicatului de presă al Ministerului de Afaceri Interne din 12 martie 2020, au fost deschise două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 Cod Penal.
Acesta prevede că:
”Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”
Prin urmare, ar trebui ca persoanele să se gândească de două ori până să transmită informația că Bucureștiul intră în carantină de vineri, 13 martie sau eventual de luni, 16 martie, întrucât se pune în pericol securitatea națională prin crearea unei situații de panică la nivel național.
Anumite puncte de frontieră au fost închise
Totodată, anumite puncte de frontieră au fost închise temporar, precum cele de la granița cu Republica Serbia:
- – PTF Vrbica – Valcani- specific rutier;
- – PTF Nakovo – Lunga- specific rutier;
- – PTF Jasa Tomic – Foeni – specific rutier;
- – PTF Kaludjerovo – Naidas – specific rutier;
- – PTF Golubac – Moldova Nouă – specific rutier/naval;
- – PTF Kladovo – Drobeta Turnu Severin – specific naval;
- – PTF Kusjak – Porțile de Fier II – rutier.
Măsura a fost instituită de către autoritățile din Republica Serbia în vederea protejării sănătăţii cetățenilor din cele două state, în contextul extinderii infecției cu COVID-19.
Traficul de frontieră între cele două țări va continua în condiţii normale prin P.T.F. Stamora Moravița (județul Timiș), P.T.F. Jimbolia (județul Timiș) și P.T.F. Porțile de Fier I (județul Mehedinți).
Procedura detaliată poate fi accesată și citită aici, pentru informații privind călătorii care vin pe cale aeriană/feroviară/rutieră.
Toate aceste măsuri pot fi asprite și mai mult, având în vedere că pe 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial că ne confruntăm cu o pandemie, întrucât avem de-a face cu 118.000 cazuri în 114 țări, printre care 4291 de morți. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este prima dată când un virus de tipul ”coronavirus” provoacă o astfel de reacție în lanț. În plus, ar fi prima pandemie care poate fi controlată.
Pandemia este diferită de epidemie, întrucât se referă la răspândirea bolii între mai multe țări sau continente, într-un timp foarte scurt, necontrolat. Astfel de pandemii au mai avut loc în trecut, ca de exemplu: ciuma, variola, tifosul, gripa, etc. Iar una dintre pandemiile cu care încă ne confruntăm este chiar HIV-ul.
Totuși, ce spune opinia publică?
Sunt reacții și reacții. La început oamenii au luat-o ca pe o glumă, dar acum majoritatea își fac provizii și se izolează. Există însă și cazuri în care oamenii devin violenți și chiar iau măsuri extreme. De exemplu, un vâlcean care a plecat de acasă, deși se afla în izolare, a fost bătut de un vecin. Acesta a ieșit din casă fără acordul autorităților pentru a lua o adeverință de la primărie. Surpriza i-a fost mare atunci când a dat ochii cu un vecin și a fost luat la bătaie. Ambii au acum dosar penal.
De asemenea, într-un sat din județul Vaslui mai mulți oameni chiar i-au fugărit pe copiii unei familii întoarse recent din Peninsulă, deși primarul susține că ei ar fi plecat de bunăvoie acolo.
De altfel și Jurgen Klopp (antrenor și fost fotbalist neamț) a certat mai mulți fani care ar fi încercat să dea mâna cu el înainte de meciul lui Liverpool cu Atletico Madrid, din optimile de finală Champions League.
Practic, peste tot oamenii au devenit pe de-o parte foarte grijulii și atenți cu igiena lor, cu cei bolnavi, dar și extremi din multe puncte de vedere.
Coronavirus va schimba multe lucruri
În loc de concluzie, coronavirus va schimba multe lucruri la nivel mondial, inclusiv în România, atât negativ, cât și pozitiv, cum e, spre exemplu, digitalizarea rapidă a unor instituții publice sau oferirea cursurilor on-line, de la distanță.
Fără să intrăm în probleme care țin de economie și politică, trebuie să reținem că este foarte important să ne cunoaștem drepturile și obligațiile, să apelăm la surse oficiale și de încredere când vrem să aflăm mai multe informații și să respectăm măsurile impuse de autorități, chiar dacă poate nu suntem de acord cu ele.
Documente conexe:
- declarație pe proprie răspundere la intrarea în țară (descarcă aici)
- documente necesare pentru concediul medical, inclusiv aviz epidemiologic (descarcă aici)
- metodologia de supraveghere a COVID-19 (descarcă aici).
Facem ce știm mai bine: te ținem la curent cu ultimele știri și ți le explicăm cu surse. Abonează-te mai jos; ne susții munca și noi ne bucurăm. 🙂