covid 19 slujbe scaled 1

COVID-19: cum se vor ține slujbele în stare de alertă

3 minute • Ana-Maria Udriste • 16 mai 2020


Pe timpul stării de alertă, una din măsurile prevăzute de legislația în vigoare este deschiderea lăcășuilor de cult, cu respectarea anumitor norme de protecție. În contextul COVID-19, lăcașurile de cult trebuie să adopte un set de noi norme și reguli procedurale, arătate mai jos.

Aceste norme au fost adoptate prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1070/826/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult pe perioada stării de alertă.

Ce este permis?

Potrivit Hotărârii nr. 24/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase, cu participarea publicului pot avea loc la exterior cu respectarea regulilor de protecție, iar la interior, în cazul evenimentelor private, cu un număr de maxim 16 persoane.

Care sunt regulile?

Precauțiuni universal valabile

 1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.
 2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 4 mp de persoană.
 3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
 4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.
 5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
 6. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcaș.

Precauțiuni speciale

 1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult; în locul acestor gesturi rituale, se va indica îngenuncherea sau înclinarea.
 2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 m.
 3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.
 4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele.
 5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși numai în aer liber, cu menținerea distanței între persoane.
 6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *