pexels gustavo fring 3985163 scaled 1

COVID-19: Voluntariat în spitale pentru studenții din domeniul medical. Cine se califică?

6 minute • Vlad Mustaca • 20 noiembrie 2020


Ești student la o facultate de medicină sau la o facultate de asistență medicală și îți cauți o activitate care să îți genereze un mic profit? Ai nimerit articolul potrivit.

Din păcate, nu suntem noi cei care te angajăm, ci Guvernul. Da, ai auzit bine!

Programul de voluntariat remunerat a ajuns în final în faza de ”realitate”. Pornit de la o simplă idee enunțată prin vară, iată că Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a adoptat unele măsuri pentru sprijinirea sistemului medical, printre care și voluntariat pentru studenți

Acest programul este diferit de programul prin care studenții de la Facultatea de Medicină lucrează ca voluntari în call-centerul DSP.

Cine se califică?

Din păcate, nu toți studenții vor putea să facă parte din corpul voluntarilor.

Așadar, te afli printre norocoși dacă:

  • ești student la o facultate de medicină în anii 4, 5 sau 6 
  • ești student la o facultate de asistenți medicali în anii 2 sau 3

Practic, te angajezi?

Ei bine, e greu să îți răspundem la această întrebare. Teoretic, nu te poți numi angajat, pentru că programul în care vei aplica este unul de voluntariat. Tu vei semna un contract de voluntariat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din județul în care locuiești.

Practic însă, voluntariatul tău va fi răsplătit cu o sumă de bani, ceea ce ne duce cu gândul la un fel de salariu.

Este ciudată oricum alipirea cuvântului voluntariat cu cel de remunerație, dar asta este situația actuală. Așa este scris și în Ordonanța de Urgență. Bine, acolo scrie că vei primi un ”bonus”. Noi preferăm să îți spunem că vei fi plătit că na…parcă sună mai bine.

Nu te vei duce peste tot în spital

Un lucru extrem de important de menționat pentru tine (care poate fi și definitoriu pentru decizia pe care o iei) este faptul că tu vei face toată activitatea de îngrijire pe secțiile sau spitalele COVID sau suport COVID. Nu pe la chirurgie, nu pe la cardio…doar COVID.

Îți spunem asta pentru că trebuie să știi de la început în ce te aventurezi 🙂

Care sunt principalele atribuții pe care le vei avea de făcut ca student voluntar?

În Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern se specifică faptul că studentul voluntar o să desfășoare activități de îngrijiri generale de sănătate și de monitorizare și asistare a pacienților, sub coordonarea personalului medical.

Practic, vei fi un fel de asistent medical generalist, dar fără să ți se acorde acest titlu și toate drepturile aferente lui.

Cât primești dacă te duci?

Pentru unii o să fie mult, pentru alții o să fie puțin, dar trebuie să știi nu este o sumă chiar micuță. 2500 de lei pune la înaintare Guvernul pentru voluntarii studenți pentru o activitate de 120 de ore pe lună.

Practic, te duci în medie 4 ore în fiecare zi în spital (inclusiv sâmbăta și duminica) timp de o lună, vei primi cei 2500 de lei.

Nu spune nimeni că trebuie să stai doar 4 ore. Tu poți să stai și 6 și 8 ore, poți să nu mergi în weekend și să recuperezi în timpul săptămânii. Astea sunt detaliile tehnice pe care cu siguranță le vei stabili cu colegii voluntari și cu spitalul. Important este să atingi cele 120 de ore de voluntariat într-o lună.

Cum te vei putea implica ca student voluntar?

Fiecare Universitate în care există aceste două facultăți, trebuie să vă aducă la cunoștință această posibilitate de a face voluntariat în unitățile sanitare, să centralizeze voluntarii și să transmită listele către Centru Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

O să fii repartizat prin ordin al Comandantului Acțiunii (adică al lui Raed Arafat) .

Deja observăm că unele Universități au transmis aceste informații pe pagina de internet, cum ar fi Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

Dacă nu găsești o astfel de informație, nu ezita să întrebi reprezentanții de an, profesorii coordonatori sau să adresezi un mesaj către secretariat sau către forul de conducere.

Cât va dura acest program de voluntariat?

Trebuie să știi că din momentul în care acest program începe, el se va desfășura până la finalizarea stării de alertă și încă 30 de zile de la data la care aceasta încetează.

Va trebui să stai până atunci în voluntariat?

Dacă îți va face o deosebită plăcere, poți să stai.

În schimb, dacă consideri, la un moment dat, că nu mai poți face față programului, vei putea să renunți la acest voluntariat. În contractele de care am amintit, cele pe care le vei semna cu ISU, vor fi trecute acolo și clauzele (adică condițiile) de încetare a contractului.

Situația absolvenților și rezidenților

Dacă doar ce ai absolvit facultatea de medicină sau ești student la rezidențiat, află că Guvernul face o excepție  pentru tine.

Dacă în Legea 95 privind exercitarea profesiunilor  medicale prevede că dreptul de a practica profesia se acordă de colegiul medicilor persoanelor care au absolvit și rezidențiatul, află că Guvernul, prin Ordonanța de Urgență pe care a adoptat-o, îți dă un fel de drept de liberă practică.

Așadar, dacă te afli printre cei de mai sus, vei putea primi acest drept să o lucrezi sub supraveghere în spitale și vei acorda asistența necesară pacienților cu COVID 19.

Exact ca în cazul studenților voluntari, nici tu nu vrei putea să mergi pe alte secții, ci doar pe secțiile de COVID.

Ce vei face dacă te afli în situația studenților rezidenți?

Conform Ordonanței de Urgență:

  • vei exercita drept de liberă practică
  • poți elibera bilete de trimitere pentru investigații paraclinice pentru pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19
  • poți elibera prescripții medicale pentru medicamente pentru pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19

Situația critică prin care trece România în această perioadă a adus această necesitate. Apelul de ajutor nu trebuie ignorat iar dacă tu poți să te implici, acordă un sprijin viitorilor tăi colegi de profesie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *