firmbee com gcsNOsPEXfs unsplash

Cum alegi codul CAEN

4 minute • Tanasa Oana • 26 iunie 2023


Dacă vrei să-ți deschizi o afacere, atunci trebuie să știi cum să îți alegi în mod corect codul CAEN. 🧐 

Înainte de toate ar trebui să știi că…

  • CAEN reprezintă acronimul de la Clasificarea Activităților din Economia Naționala, iar codul CAEN nu este altceva decât un simbol numeric prin care se identifică un anumit tip de activitate economică. Detalii regăsiți pe E-juridic
  • Codurile CAEN le găsești pe site-ul O.N.R.C. Pentru a identifica facil codul CAEN potrivit activității tale este util să cunoști structura nomenclatorului, și anume:
    • Primul nivel sau secțiune se compune din denumirea (titlul) domeniului de activitate și cuprinde mai multe diviziuni,
    • Al doilea nivel sau diviziune se compune dintr-un cod format din două cifre și cuprinde mai multe grupe,
    • Al treilea nivel sau grupa se compune dintr-un cod format din trei cifre și cuprinde mai multe clase,
    • Ultimul nivel este clasa, care se compune dintr-un cod din patru cifre. Practic acesta este codul CAEN.
  • Indiferent de tipul firmei pe care dorești să o înființezi este necesar să ai un obiect principal de activitate, cu alte cuvinte să-ți alegi un cod CAEN principal. Pe lângă obiectul de activitate principal poți avea mai multe activități secundare.
  • În funcție de tipul de firmă pe care dorești să o înființezi (de exemplu: S.R.L., P.F.A etc) poți avea anumite limitări și/sau condiții suplimentare. Spre exemplu, în timp ce la un  S.R.L. nu există o limitare privind numărul codurilor CAEN, la un PFA lucrurile stau ușor diferit. Pentru un PFA poți alege doar maxim 5 coduri CAEN. De asemenea, trebuie să faci dovada faptului că ai pregătirea/ experiența profesională în domeniul ales. 
  • Nu orice este permis! Există și o serie de restricții în alegerea codului CAEN pentru anumite activități.Unele activități sunt interzise pentru anumiți operatori economici, pentru altele sunt necesare autorizații, iar pentru unele se poate impune condiția obiectului unic de activitate. Listele activităților desfășurate sub condiție le poți consulta pe site-ul O.N.R.C.
  • Alegerea codului CAEN este importantă, întrucât dacă vei desfășura activități care cu nu corespund codului ales, atunci vei putea fi sancționat. 

5 pași în alegerea codului CAEN

  1. Organizează-te sub regimul juridic care ți se potrivește și fii atent la condițiile particulare privind alegerea codurilor CAEN. 
  2. Definește-ți clar activitatea economică pe care dorești să o practici. Înainte de toate este important ca tu să ai o imagine clară asupra a ceea ce dorești să prestezi din punct de vedere economic. Dacă dorești să desfășori mai multe activități, atunci este necesar să stabilești care este activitatea de bază (principală), respectiv care sunt cele secundare.
  3. Fii atent la descrierea din nomenclator. Alegerea trebuie să corespundă realității faptice a ceea ce vrei să desfășori.
  4. Nu uita să verifici dacă există restricții sau condiții suplimentare. Verifică listele activităților desfășurate sub condiție. 
  5. Dacă te-ai decis ce vrei să desfășori, atunci identifică secțiunea din care face parte activitatea ta, după care selectează diviziunea și grupa din care face parte, iar în final clasa specifică. De exemplu, dacă vrei să fabrici mobilier pentru spații office (mobilă de birou), atunci vei intra în secțiunea C Industria Prelucrătoare, după care selectezi diviziunea 31 Fabricarea de mobilă, apoi alegi grupa 310 și în final clasa 3101Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine.

Fotografie de Firmbee.com pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *