thought catalog YSZS nDU8js unsplash

Cum ar trebui să arate profilul tău de pe Facebook dacă vrei să dai admitere la barou/INM?

12 minute • Nina Vărzaru • 02 august 2021


Dacă te gândești să dai admitere la barou/INM și nu știi cum anume ar trebui să arate profilul tău de pe Facebook sau ce informații și opinii personale poți distribui (cât de departe poți merge cu exprimarea părerilor în mediul online), atunci ar trebui să te gândești la statutul profesiei pe care vrei să o practici și la așteptările pe care le are societatea din partea unui viitor avocat sau magistrat, adică, pe scurt, la credibilitatea pe care ar trebui să o transmiți.

Dar de ce sunt atât de importante postările de pe Facebook, care pot fi accesate de oricine decide să-ți caute contul?

Ei bine, postările de pe contul tău public de pe Facebook reprezintă cartea ta virtuală de vizită. Prin intermediul și în funcție de complexitatea lor, o persoană necunoscută, care decide să-ți caute profilul online, poate să-și dea seama de interesele și opiniile tale, iar, mai mult decât atât, un magistrat sau un avocat nu poate să își exprime, conform Statutului profesiei de avocat (varianta consolidată cu modificările și completările survenite până la 24 martie 2019) și conform Legii nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (republicată), orice părere public.

Urmează să analizăm dispozițiile relevante ale acestora pe parcursul articolului și să vedem, astfel, ce fel de postări ar trebui să eviți ca viitor avocat/magistrat și de ce.

Evită să exprimi opinii contrare ordinii de drept și bunelor moravuri

Atât Statutul profesiei de avocat (varianta consolidată cu modificările și completările survenite până la 24 martie 2019), cât și Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor prevăd faptul că avocații și magistrații își exercită profesia conform principiului legalității, adică, în exercitarea acestor profesii, trebuie să respecte Constituția României și celelalte acte normative care îi sunt subordonate. Astfel, având în vedere că avocații și magistrații sunt cei care acționează conform legilor aflate în vigoare și conform principiilor constituționale, nefiind mai presus de acestea, dacă îți dorești să dai admiterea la barou/INM, nu ar trebui să distribui sau să postezi opinii contrare ordinii de drept pe Facebook.

Până la urmă, înainte de toate celelalte avantaje materiale, sociale sau de altă natură care apar odată cu practicarea acestor profesii, scopul lor este de a asigura înfăptuirea justiției (în cazul profesiei de judecător), apărarea intereselor generale ale societății, a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor (în cazul profesiei de procuror), respectiv promovarea şi apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice, de drept public şi de drept privat (în cazul profesiei de avocat), iar aceste obiective nu se pot realiza decât prin interpretarea și aplicarea legii. Deci, dacă nu rezonezi cu aceste obiective și consideri că postarea de mesaje contrare ordinii de drept, caracterului național, suveran, independent, unitar, indivizibil al statului, precum și contrare demnității umane, drepturilor şi libertăţilor cetățenilor sau principiului pluralismului politic este potrivită pentru contul tău de Facebook, atunci ar trebui să te gândești dacă ai putea să te abții în viitor, ca magistrat, de la exprimarea publică a opiniilor de acest fel.

Putem afirma, astfel, că practicarea dreptului este strâns legată de ideea de moralitate. Indiferent dacă îți dorești să devii magistrat sau avocat, ar trebui să te gândești și la faptul că vei interpreta și aplica legea pentru a soluționa anumite neînțelegeri apărute în societate. Dar există și situații în care dispozițiile legale sunt mai puțin determinate, lăsându-i instanței o marjă de apreciere a modului în care se aplică unele norme, în funcție de datele concrete ale speței, precum atitudinea și intențiile părților. De exemplu, în aplicarea unor sancțiuni civile, instanța ia în considerare și dacă una dintre părți/părțile au acționat cu bună-credință sau cu rea-credință. Prin urmare, ar trebui să te abții și de la postarea mesajelor contrare bunelor moravuri, adică contrare unor practici cu caracter moral, la care legea face trimitere.

Desigur, este greu să spunem ce practici ar fi contrare sau nu bunelor moravuri. Ne putem da seama, însă, ce înseamnă expresia „contrar legii”, pentru că nu putem instiga la o infracțiune sau să spunem că suntem de acord cu anumite infracțiuni sau contravenții, mai ales pe Facebook.

Evită să îți exprimi opiniile politice ca viitor magistrat

Conform Legii nr. 303 din 28 iunie 2004 (republicată) privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorilor și judecătorilor le sunt interzise desfășurarea și participarea la orice activitate cu caracter politic. Mai mult decât atât, aceștia sunt obligați, ca în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice. Bun, dar care este raționamentul din spatele acestei dispoziții? Ei bine, principala trăsătură a unui procuror sau a unui judecător ar trebui să fie imparțialitatea, adică, în exercitarea profesiei sale, în apărarea intereselor generale ale societății, respectiv în înfăptuirea justiției, nu ar trebui să acționeze decât pe baza dispozițiilor legale, fără să țină cont de interesele particulare care ar putea apărea în viața politică. Prin urmare, dacă îți dorești să ajungi procuror sau judecător, nu ar trebui să distribui postări cu caracter politic pe contul de Facebook.

Probabil că acum o să ai tendința să te gândești la faptul că nu ai intrat încă în profesie și, pe cale de consecință, poți posta orice online. Dar trebuie să iei în considerare și impactul pe care îl poate avea conținutul care apare pe profilul tău public de pe Facebook, pentru că le poate arăta celorlalți ce fel de valori ai și ar putea transmite ideea că acestea te-ar putea influența în interpretarea și aplicarea textelor de lege. Astfel, dacă ții neapărat să critici activitatea anumitor partide sau să comentezi ce se întâmplă în viața politică pe Facebook, atunci ar trebui să te gândești dacă ai putea să fii rezervat în exprimarea publică a acestui fel de opinii ca magistrat.

Nu spunem că nu poți să comentezi anumite evenimente care se întâmplă în realitate: până la urmă, în Parlament, organul legislativ al României, parlamentarii sunt persoane care fac parte din grupuri și partide politice. Însă, în loc să comentezi un partid, o persoană de o anumită culoare politică sau așa mai departe, te poți limita la a comenta pe marginea ideii care stă la baza respectivului eveniment. Practic, poți aduce critici unei idei în abstract, ca și cum ai primi-o la facultate sub formă de speță.

Exprimă-ți într-o manieră moderată opiniile politice/referitoare la anumite evenimente sociale/politice ca viitor avocat

Dacă îți dorești să devii avocat, situația este diferită. Ca avocat, ai drept scop apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale clienţilor tăi. Prin urmare, nu îți este interzis să desfășori unele activități cu caracter politic: profesia de avocat este compatibilă cu calitatea de deputat sau senator sau de consilier în consiliile locale sau judeţene. Mai mult decât atât, în timpul exercitării profesiei, le este permis avocaților să își facă public campanie prin distribuirea de anunțuri politice pe Facebook. Astfel, îți vei putea exprima și opiniile politice pe Facebook sau vei putea să comentezi anumite situații sociale/politice online.

Totuși, îți recomandăm să îți exprimi aceste opinii într-o manieră moderată, întrucât distribuirea unor mesaje exagerat de critice la adresa anumitor partide politice și comentarea excesivă a evenimentelor din viața politică îți pot afecta credibilitatea. Postările exagerate pot transmite multe despre temperamentul tău. De exemplu, o exprimare vehementă poate indica faptul că nu ești dispus să iei în considerare și opiniile celorlalți, iar ca avocat trebuie să te transpui în situația de viață a clientului tău. Mai mult, înainte de a-și alege un avocat, oamenii au tendința să facă un research amănunțit cu privire la activitatea acestuia. Cum crezi că ar reacționa un potențial client dacă ar vedea că îți exprimi vehement opiniile politice pe Facebook? Probabil că ar continua să caute un alt avocat, mai ales dacă ar avea o viziune diferită de a ta. Dar, în situația de față, dacă îți dorești doar să dai admiterea la barou, te poți gândi la părerea celor care îți vor evalua dosarul în momentul în care vei aplica la diferite case de avocatură pentru a face practică. Până la urmă, nimeni nu își va dori să stea să îți facă educație.

Exercițiu practic: să spunem că maestrul la care vrei să te duci după ce ești admis în profesia de avocat este membru al unui partid politic. În același timp, tu ești un aprig susținător al unui alt partid politic și postezi vehement și categoric în acest sens pe rețelele sociale. Teoretic, acest fapt nu ar trebui să influențeze decizia viitorului tău maestru de a intra sau nu într-o colaborare cu tine. Practic, însă …

Contul de pe Facebook: o carte virtuală de vizită

Dacă am explicat ce fel de postări ar trebui să eviți, o să continuăm prin a explica cum anume ai putea să îți organizezi profilul de Facebook, astfel încât să nu îți fie afectată imaginea, atât ca viitor avocat, cât și ca viitor magistrat. După cum am explicat și în introducere, orice persoană interesată îți poate vedea contul de Facebook, bineînțeles, în lipsa folosirii opțiunii de selectare a audienței, pe care o vom explica mai jos.

Este foarte important să te gândești la scopul pentru care folosești Facebook: pentru a comunica cu diverși cunoscuți sau pentru a atrage contacte noi.

Dacă urmărești să comunici cu persoanele pe care le cunoști deja și să fii la curent cu ce se întâmplă în viețile lor, poți să te rezumi la avea o poză de profil și la a distribui postări neutre. Mai mult decât atât, poți chiar să nu îți menționezi activitatea academică/profesională curentă, întrucât cunoscuții tăi știu deja cine ești. Totuși, chiar și în acest caz, încearcă să eviți postarea unor fotografii în ipostaze prea personale sau indecente, întrucât nu știi cine le va face un screenshot sau cum ți-ar putea afecta acestea imaginea de mai târziu.

Dacă folosești aplicația Facebook pentru a-ți crea contacte noi, atunci ai putea să-ți adaugi toată experiența profesională și să distribui articole/postări relevante pentru domeniul tău de interes. Mai mult, poți să introduci un link către profilul tău de LinkedIn în descriere. Totuși, și în acest caz, ar trebui să eviți distribuirea unor postări/fotografii prea personale, întrucât acestea ți-ar putea afecta imaginea profesională. Poți, bineînțeles, să iei în considerare distribuirea fotografiilor de la diverse evenimente, dar ar cam trebui să rămâi rezervat.

Folosește setările Facebook în favoarea ta: selectează-ți audiența

Am menționat mai devreme setările care îți permit să distribui postări doar pentru anumite persoane. Ei bine, cu ajutorul opțiunii „editează audiența”, poți alege cine îți poate vedea postarea. Astfel, ai putea să împărtășești anumite opinii controversate/postări personale doar cu cei în care ai încredere. Poți folosi această opțiune sau poți alege să îi trimiți un mesaj persoanei cu care crezi că poți aborda astfel de subiecte.

Concluzie

Dacă ești proaspăt boboc, poate că ți se pare un pic exagerată toată povestea asta cu profilurile de pe rețelele sociale, mai ales că nu știi ce-ți rezervă viitorul și doar … toată lumea o face. Desigur, însă, în momentul în care vrei să devii avocat sau magistrat, este important să ai o imagine ”curată”. Asta nu înseamnă că trebuie să nu mai postezi sau să nu mai intri în legătură cu prietenii și colegii, ci doar că ai putea să încerci să te gândești la acele elemente care ar putea, în viitor, să îți diminueze șansele de reușită.

Chiar dacă vei spune că nu ar trebui să fie treaba cuiva, realitatea este că background check-ul se efectuează mai peste tot.

Ca sfat, încearcă să fii cât mai rezervat în exprimarea opiniilor controversate pe Facebook, indiferent dacă dai la barou sau la INM. Și pune-ți mereu întrebarea: dacă voi vedea postarea asta peste 5 ani, sunt ok cu ea?

Fotografia de copertă a fost creată de Thought Catalog pentru Unsplash.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *