delegat tineret

Cum e să fii delegat de tineret la Consiliul Europei?

20 minute • Andreea Gheorghita • 14 august 2022


Salut! Sunt Andreea Gheorghiță și în acest articol îmi propun să îți explic ce anume presupune poziția de delegat de tineret la Congresul Autorităților Locale și Regionale, o structură a Consiliului Europei, care era prea lungă pentru titlu, prin prisma experienței mele ca delegat timp de două mandate, în 2020 și 2021 și, poate, să conving cât mai mulți tineri să se aventureze în astfel de proiecte.

Disclaimer: pentru fiecare delegat experiența este diferită, pentru unii poate fi mai monoton decât ce prezint eu, pentru alții ceva neașteptat, acest articol reprezintă strict experiența mea. Am încercat să adaug o prezentare cât mai obiectivă a ideii de bază a proiectului pentru a înțelege cu ce anume poți lucra și faptul că, indiferent de situația de la an la an, sigur este o experiență utilă.

Înainte de toate, ce e Consiliul Europei, ce e Congresul?

Consiliul Europei este o organizație internațională cu 46 de state membre care vizează protejarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept. NU trebuie confundată cu nicio structură, instituție sau vreun consiliu al Uniunii Europene. Consiliul Europei este o organizație independentă și diferită de UE.

Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei responsabilă cu consolidarea democrației la nivel local și regional în statele membre și supravegherea punerii în aplicare a Cartei Europene a Autonomiei Locale. Practic, este adunarea europeană a reprezentanților aleși la nivel local și regional.

Ce este un delegat de tineret?

Această titulatură drăguță a apărut cu ocazia inițiativei Rejuvenating Politics ca parte a dorinței Congresului de a întineri politica, așa cum sugerează numele, respectiv de a încuraja și promova în mod direct implicarea tinerilor în viața publică și în procesele de luare a deciziilor la nivel local și regional.

Proiectul delegaților de tineret este o parte din această inițiativă și presupune că tineri din cele 46 de state membre au posibilitatea să stea alături de reprezentanții locali într-o adunare parlamentară și să își expună opiniile și întrebările în diversele dezbateri. Acest lucru se întâmplă, evident, fără drept de vot.

Există un maxim de 46 de delegați de tineret, câte unul din fiecare țară și nici unul nu are poziție reprezentativă. Delegații nu reprezintă tineretul din țările lor, nu au nicio condiție impusă de delegația națională a țării din care provin, prezentă la Congres, nu sunt votați, nu sunt afiliați politic. E o chestie pe care se insistă și când ajungi la Strasbourg, în fiecare dimineață.

Totul se face pe bază de aplicație, luându-se în considerare expertiza și experiența tinerilor aplicanți iar activitatea principală ca delegat de tineret presupune efectiv să îți dai cu opinia în dezbateri sau asupra unor anumite materiale (predominant rapoarte adoptate de Congres). Opiniile delegaților de tineret sunt ascultate din simplul motiv că sunt tineri. 👶🏻

Cum exact devii delegat de tineret?

Așa cum spuneam, delegatul de tineret nu este un reprezentat ca toți ceilalți din acel Congres. Pentru a deveni delegat de tineret trebuie să aplici. 😃

La fiecare sfârșit de an (a doua jumătate a lunii noiembrie) se deschide perioada de selecție, anunțată pe site-ul congresului. Procesul de recrutare presupune o aplicație scrisă, destul de stufoasă, știu, plăcerea studenților, dar nu imposibilă, care acoperă atât elemente de CV, cât și întrebări pe subiecte importante discutate în Congres pentru a vedea cum gândește persoana respectivă.

De asemenea, se cere și un video de 30 de secunde în care să răspunzi la o întrebare punctuală (cum o să îți conduci activitatea ca delegat de tineret, viziunea ta, ce te motivează să fii delegat de tineret etc.), unde evident se evaluează alte competențe de comunicare 😎, nu de alta, dar e preferabil să nu leșini dacă te ridici să adresezi o întrebare de 1 minut și vezi cât de mulți oameni încap în acel hemiciclu.

După ce trimiți aplicația, aștepți cu sufletul la gură. Ei nu expun în niciun fel ce așteptări au de la aplicanți, nu caută ceva anume și nici nu am aflat ulterior să existe preferințe, deci, tot ce trebuie să iei în calcul este că tu concurezi pentru poziția asta cu orice alt tânăr implicat și cu un CV probabil interesant din țara ta, adică din toată România, pentru că există un delegat/țară. Așa că dă tot ce ai mai bun din tine și, evident, trebuie respectate bunele practici pentru orice aplicație importantă, luând în considerare nivelul de formalism.

Cam câți oameni crezi că încap?
Sursa: galerie personală

Cum am ajuns eu să aplic?

Povestea nu e cine știe ce, ci chiar foarte scurtă. Din diverse alte proiecte și inițiative în care am mai colaborat, mă cunoșteam cu delegata de tineret a României din mandatul 2018, care mi-a povestit cam cum e pe acolo și i-am spus că mi se pare foarte interesant. Ca toți delegații, în momentul în care s-a publicat linkul pentru selecție, mi l-a trimis și mi-a spus “Aplică!!!”

Restul e istorie. Așa că acum vă spun și eu vouă – aplicați! Pentru 2022 am tot încurajat și eu mai mulți tineri să aplice, pe care îi știam talentați și pricepuți, dar pentru următorii ani mi-ar plăcea să aud că au fost inundați de aplicații din România și că de la noi sunt cele mai multe.

Cum decurge mandatul în mod obișnuit?

Mandatul unui delegat de tineret durează 1 an calendaristic, nu se poate aplica pentru mai mult de un mandat, din păcate. Acest an minunat se împarte ținând cont de 2 săptămâni importante în care Congresul se întrunește în ședința plenară, Camera Autorităților Locale și Camera Autorităților Regionale – una în martie și una în octombrie.

În ianuarie, după ce sunt selectați toți delegații, începe procesul de training în care se explică inclusiv ce face Congresul. Până în martie curg rapoartele și alte dezbateri online în care trebuie să aibă intervenții delegații de tineret.

În martie vine adrenalina cea mare, iar delegatul ajunge (în general pentru prima dată) în Strasbourg, la Palatul Europei și în marele hemiciclu al Consiliului Europei pentru Sesiune. Șocul frumuseții acelui oraș, în special când treci prima dată pe Bulevardul Europei și vezi întâi sediul Parlamentului European (UE), apoi sediul CEDO, Agora și, în final, Palatul Europei este…accentuată de adrenalina aferentă programului primelor zile. După un training (altul, o să fie multe și tot o să mai ai multe nelămuriri, e ok) începe munca în echipă pentru a construi intervențiile în numele întregilor delegați (odată ce se află ordinea de zi și materialele aferente, pe ultima sută de metri în general), dar și intervenții individuale, dacă mai e timp în dezbatere.

O zi obișnuită la Strasbourg începe cu recapitulare, anunțuri, întrebări&co. în faimoasa Camera 14, unde delegații de tineret își duc veacul și stresul de plenară, programul ședințelor săptămânii fiind de la 9 la 17, iar pauzele de cafea și de masă implică, evident, muncă de networking, nu că ne-am plânge. Pe scurt, e un program…interesănțel, dar de la adrenalina de a fugi prin palatul acela ca să ajungi la timp pentru intervenția ta în caz că dorea echipa de la acel subiect să mai discute ceva în 14, nu mai simți nimic, iar distracția e pe măsură, de obicei se manifestă prin a te pierde prin palat. 🤓 Seara, ajunși la cazare la Centrul European de Tineret (EYC), posibil după o plimbare prin superbul oraș, se trece tot la redactat intervenții și întrebări pentru că cel mai bine e să fie totul gata a doua zi și să stați toți liniștiți în hemiciclu în ședință, deci somnic nu prea, cât să supraviețuiești.

După ce se termină această săptămână cu zeci de intervenții și speranțe despre votul unor rapoarte în următoarea sesiune, acăsică la viața normală, până la următoarea sesiune din octombrie. ÎNSĂ, în această perioadă, mai exact vara, are loc o parte esențială și obligatorie a programului: toți delegații trebuie să implementeze un proiect la ei în țară, în general libertate totală, doar să fie ceva despre tineret. Orice. Pur și simplu ce vrei tu, te bucuri de siglele Congresului și ale Consiliului și ajutor din partea trainerilor, în niciun caz fonduri. În august trebuie să fii gata cu proiectul și pregătit să răspunzi la întrebări pentru raportul de activitate. Spor și creativitate.

Octombrie. La fel ca înainte de martie, mai mișcă niște dezbateri, mai primiți niște materiale, dar când ajungeți acolo…spectacol 💥 în sens bun, evident. Deja vă știți de aproape un an și ați transpirat pentru aceleași documente, deja fiecare are la portofoliu o sesiune întreagă cu diverse povești care mai de care. Încrederea în sine e cu totul alta, experiența s-a acumulat și se vede. Deci, de data asta, concentrare totală pe conținut, același program ca în martie, altă ordine de zi, alți invitați, alte probleme europene sau globale, dar dedicare și mai multă pe intervențiile pe care le faceți și calitate proporțională. Deja vă simțiți ca și cum aveți același job de 3 ani, mai vedeți orașul, alte amintiri și echipa mai relaxată.

După, se face liniște, posibil să mai fiți invitați la un debate online, dar mare lucru nu se întâmplă că în noiembrie deja încep să recruteze următoarea generație. Se mișcă iar treburile când sunt selectați noii delegați și bătrânii de voi sunt încurajați să vorbească cu ei, să le mai dea sfaturi, tips&tricks, povești amuzante, iar apoi ajung și ei la sesiune și ascultați melancolic, dar și foarte obosit, ce se mai întâmplă pe acolo. 😆

Să vedem totuși cum a fost experiența asta din momentul în care am aflat că am fost selectată ca delegat de tineret (DIN România, nu al României 😉).

O experiență…altfel?

Acum că am prezentat în detaliu proiectul, știu, destul de mult, dar mi-ar fi plăcut să îmi fi explicat și mie cineva atât de detaliat să nu mă duc acolo speriată de bombe, să vă explic de ce pentru mine a fost altfel. Pe lângă faptul că toată lumea când aude de acest proiect se minunează de cât de tare și diferit sună, ce vreau să subliniez este că eu și colegii mei am avut o experiență…să spunem anormală referitor la cum decurge acest proiect în mod obișnuit.

De ce? Pentru că am aplicat pentru 2020 când a venit pandemia. Și așa, povestea clasică a delegatului, pentru mine și pentru colegii mei de generație a devenit și mai interesantă, deși la început evident părea total deprimant.

Cum a decurs anul ca delegat de tineret full online… a început clasic cu o perioadă de training online pe o platformă specială, câteva lucrări pe care nu știam de unde să le apucăm, gânduri dacă ceilalți delegați înțeleg ce se întâmplă sau se pricep mai bine și mult entuziasm pentru sesiunea de martie când trebuia să ne facem debutul pe scena Consiliului, dar, evident, cu o săptămâna înainte de plecare am fost anunțați că se trece toată activitatea de sesiune în online și nu mai călătorește nimeni nicăieri. Așa că ne-am pregătit foarte bine intervențiile ca niște tineri conștiincioși ce suntem, am ascultat dezbaterile, am pus întrebări, am asistat la vot, toate din confortul plictisitor al casei noastre. Interesant este că nu vedeai câți oameni participă de fapt pe platforma concepută special pentru aceste ședințe de tip parlamentar. Conținutul dezbaterilor și rapoartelor nu are sens să fie discutat deci cam atât e de zis legat de sesiunea din martie.

Ce s-a schimbat totuși prin acest sistem online? Fiind mai ușor să ne auzim mai des, a crescut cantitatea de meetinguri online la care puteam participa. Să spunem că a crescut cantitatea de muncă, sigur, fără să ne plângem pentru ca am avut ocazia să analizăm și să comentăm rapoarte foarte interesante, după placul, pasiunile și specializarea noastră de la stadiul de prim draft și să comunicăm detaliat cu raportorii și specialiștii care întocmesc rapoartele. Foști delegați au fost surprinși de câtă interacțiune necesită noul sistem. Asta a implicat și ceva nervișori pentru că nu eram întotdeauna mulțumiți de conținutul întreg al unor rapoarte, ca tineri ni se păreau superficiale, sau în funcție de specializarea noastră că abordarea ar trebui să fie cu totul diferită și atunci amendamentele noastre la anumite drafturi presupuneau până și modificări de formulări și cuvinte, dar, așa cum suspectați probabil, nefiind membri cu drept de vot sau relevanță supremă, eram întrebați, opinia noastră era cerută cu mult entuziasm, dar nu foarte mult luată în considerare/aplicată.

Pentru proiectul din vara lui 2020 ni s-a cerut să alegem ca subiect Covid-19, sub orice formă posibilă în circumstanțele respective. Eu am ales să lucrez împreună cu alți delegați din alte câteva țări pentru a întocmi o analiza despre cum a fost gestionată pandemia la nivel local în primul val în ochii tinerilor și a compara câteva rezultate din țările respective. Bineînțeles, a trebuit să facem și niște clipuri de prezentare, care pot fi văzute pe site, deci dacă nu v-ați dat seama încă, la Congres adoră orice e în format video. 😝

S-a ajuns în octombrie, la fel cum am explicat că ar fi în mod normal mai sus, dar tot online, mai multă experiență, mai mult curaj pentru intervenții, ne-am prezentat și proiectul într-o dezbatere pe tema Covid, fiind menit să reprezinte un feedback pentru măsurile luate și să ajute reprezentanții la nivel local, au mai urmat și alte întâlniri pentru comitete după octombrie, apoi s-a terminat anul și mandatul. Puf, a trecut un an, o experiență foarte utilă din care am învățat cum funcționează treburile la Consiliul Europei, o comunitate online de tineri europeni și activitate să nu te plictisești în casă, deja mă gândeam că se apropie admiterea la facultate, alte treburi.

🥱

Dar surprize, surprizeeeee… pentru că am pierdut un an în online ni s-a oferit posibilitatea să ne prelungim mandatul cu încă un an, cu speranța că ajungem să trecem prin adevărata experiență de sesiune.

2021 ❤️

Prima parte a acestui an a fost dominată tot de pandemie așa că sesiunea de martie a fost tot online și nu e nimic nou de adăugat.

Proiectul de vară a fost iar schimbat total față de obicei, majoritatea delegaților rămânând cei din 2020. Anul acesta s-a lucrat intens pe un raport despre Youth Work (care a ieșit excelent și am fost plăcut impresionați, dar care avea nevoie să fie transformat într-un format mult mai prietenos cu lucrătorii de tineret de toate vârstele, originile și specialitățile din toată Europa celor 46). Intră în scenă delegații. Pentru acest proiect au vrut ca noi să ajungem să facem și niște treabă de teren, adică să mergem să intervievăm oameni din autoritățile locale, centrele de tineret și alte structuri de tineret existente referitor la organizarea și activitatea lor pentru a avea informații și cifre exacte din comunitatea locală a delegaților.

Surpriza imensă a fost că, atât de mult au vrut să învestească în acest raport (și rămânând cu buget pentru delegați după 1 an jumate de online😆), încât au vrut ca munca noastră pentru acest raport să fie una extrem de serioasă, așa că ne-au chemat pentru 4 zile la Budapesta, la cel de-al doilea Centru de Tineret European existent.

A fost entuziasmant peste putință să ne cunoaștem cu adevărat și să ne vedem fățucile după 1 an și jumătate de stat pe meeturi și zoomuri cu orele la editat documente, deci cred că bucuria noastră de a ne întâlni a fost amplificată de lunga așteptare în regim online, iar sentimentul cu totul altul față de atunci când ajungi după o lună direct la Strasbourg.

Ce a presupus vizita noastră acolo? Pe scurt au fost câteva zile intense în care s-au extras în mod neîntrerupt idei de la noi, pornind de la analiza datelor colectate de fiecare explicate mai sus, prezentările rezultatelor, apoi lucru în echipe pentru transformarea raportului în material digerabil pentru tineri, lucrători de tineret și autorități locale, dar într-o formă care să se potrivească unor obiective ale Congresului. Deci, pe lângă cei 2 traineri ai noștri, o persoană desemnată se afla acolo pentru a ne spune ce ne place și ce nu ne place din ce propunem noi și direcția în care trebuie refăcut conținutul. Așa că a fost mult scris, șters, rescris, dar, după cum spuneam, raportul respectiv și rezultatele întâlnirii noastre ne-au bucurat enorm.

Formatul general de lucru la Budapesta.
Sursa: galerie personală

Mai trece o lună și se face octombrie și ÎN SFÂRȘIT 😱 avem și noi posibilitatea să ne deplasăm trupurile prețioase până la Strasbourg și să avem acea experiență de sesiune. Trebuie să menționez, însă, că am fost foarte recunoscători pentru vizita noastră din august la Budapesta unde am putut să facem un teambuilding adevărat, iar așteptarea din online nu ar fi fost pozitivă fără oportunitatea de a ne vedea în august, evident, pentru că în octombrie nu a putut fi chiar toată lumea prezentă fizic la sesiune, din cauza faptului că nu se acceptau toate vaccinurile disponibile în cele 46 de state membre, ceea ce ne-a întristat enorm.

Experiența de sesiune s-a simțit exact cum am descris mai sus referitor la cum decurge în mod normal mandatul. Cumva ca prima dată, fiind pentru prima dată minunați de clădirea grandioasă, sala și mai și, protocolul și logistica, de orașul superb, dar în același timp cu o familiaritate incredibilă, fiind o echipa de omuleți care deja au făcut astfel de lucruri de 2 ani, iar ce ține de munca efectivă în Congres, conținutul dezbaterilor și cum decurg ele, erau deja fixate prin cele 3 sesiuni online în care ne-am concentrat doar pe conținut. Câteva elemente noi de tehnologie, fiind în continuare în format hibrid, măscuțele pe față, hemiciclul nu chiar plin ca în mod normal, noi ne-am făcut treaba.

Eu încercând să mă refugiez de zgomotul din Camera 14 în loja translatorilor pentru a lucra liniștită cu colegul din online. 😆
Sursa: galerie personală

Șiiii am și prezentat onorabililor membri ai Congresului, într-o intervenție de 20 de minute (enorm, pentru necunoscători), alături de alte 2 colege și un coleg în online pe marele ecran din sală, raportul nostru de activitate ca delegați de tineret pe ultimii 2 ani. Clasicele probleme tehnice, că al nostru coleg a uitat să apese un anume buton așa că a trebuit să se înceapă diferit, iar eu care trebuia să continui introducerea colegului meu am ajuns să fac încheierea și concluzia prezentării noastre, adică să îmi modific speech-ul fix în mijlocul sălii când colegele mele prezentau. După cum spuneam, îți îmbunătățești niște aptitudini și chiar trebuie să fii flexibil.

Eu în dreapta modificând speech-ul, colega din stânga pe punctul de a se ridica să înceapă, colega din mijloc sperând că totuși răsare colegul pe ecran. 🙂 Sursa: galerie personală, poză de Laura Dugardin, delegata de tineret din Franța.
Eu în dreapta modificând speech-ul, colega din stânga pe punctul de a se ridica să înceapă, colega din mijloc sperând că totuși răsare colegul pe ecran. 🙂
Sursa: galerie personală, poză de Laura Dugardin, delegata de tineret din Franța.

Logistica

După cum v-ați putea imagina, deși e o întrebare des pusă, nu, nu ești plătit să fii delegat de tineret. Ți se asigură cazarea și masa integral, la fel și transportul, biletele de avion luate de ei direct, primite pe mail, totul eficient și profi, transfer de pe la aeroporturile din jur pe care se aterizează cel mai des (Frankfurt, Stuttgart, poate chiar Basel, rar Strasbourg 😂), dar în niciun caz remunerație, câștigi alte chestii.

Ce am câștigat?

Multe, din câte am dedus vorbind și cu foști delegați, și actualul delegat, am avut mare noroc și de traineri care să ne impună un anumit nivel de muncă și implicare, dar și o generație minunată, adică un grup de omuleți simpatici și talentați cu care s-a putut lucra excelent. Să ajungi să legi niște prietenii atât de strânse, deci la o mare eficiență de networking european 🤣, e ceva. Am învățat și că niciodată nu e ceea ce pare, am înțeles că pur și simplu trebuie să mă și calmez când vine vorba de niște locuri care par wow când le vezi la televizor și îți imaginezi că cine știe ce e pe acolo. Este frumos, important, grandios, dar chiar nu umblă câinii cu 🥨 în coadă, deci este extrem de util, mai ales dacă vrei să urmezi o astfel de direcție, să te lămurești de mic cum funcționează de fapt treburile, cum interacționează oamenii mari, reprezentanții etc. și că absolut totul reprezintă doar interacțiuni umane. Și da, în final, putem spune că te și plimbi gratis prin Strasbourg (și Budapesta în cazul acesta) ambele orașe superbe care merită vizitate oricum, dar pe care le percepi altfel când ești acolo pentru niște business cu o mare grupare de oameni simpatici.

Omuleții.
Poză de Alban Hefti
Omuleții la Strasbourg. Poză de Alban Hefti

Concluzie

Se poate deduce din câștigul expus că o astfel de oportunitate nu trebuie ratată, nu aș spune că necesită un efort enorm în ceea ce presupune timpul, în afară de cele 2 săptămâni de plecare în timpul semestrului, dar merită efortul ulterior de recuperare. Deci, la sfârșit de noiembrie fiți cu ochii pe site!

Eu sunt deplin fericită cu lucrurile pe care am ajuns să le învăț și să le observ acolo și recunoscătoare pentru oamenii pe care i-am cunoscut, inclusiv membri de congres, unii care susțin proiectul cu delegați de tineret și vor să le audă opiniile, alții care se opun vehement 🤭, președinți, vicepreședinți, secretari generali de congres, comitete și alte comiții, dar mai ales cei mai drăguți delegați de tineret care au existat vreodată. 🖤


Ai o experiență interesantă pe care vrei să o împărtăsești cu noi? Vezi mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *