Bine faci, bine găsești – Cum să te comporți cu avocatul tău
9 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 27 aprilie 2018
Dacă nu s-a întamplat, mai bine. Dacă se va intampla, noi suntem aici. Fiind în situația în care trebuie să îți angajezi un avocat, ar trebui să fii conștient de anumite aspecte de care se impune a se ține cont tocmai pentru o eficientă colaborare. Tips&Tricks, adică.
Fii pregatit
Înainte să te întâlnesti cu avocatul, ar trebui să iți notezi câteva aspecte relevante în legatură cu situația pentru care l-ai contactat. De exemplu, un avocat iți poate solicita să furnizezi un rezumat cam de o pagină cu privire la faptele relevante și toate preocupările pe care le ai și să le trimiti înainte de consultarea inițială. În acest fel se pot citi informațiile în avans, astfel încât, atunci când are loc întâlnirea, pot decurge discuțiile chiar în amănunt.
Nu oferi doar documentele pe care le consideri relevante
Ar trebui să strângi toate documentele relevante și să le trimiți acestuia înaintea întâlnirii. Ori de câte ori este posibil, el va încearca să structureze documentele în prealabil, astfel încât să va puteți concentra discuția. De exemplu, dacă au incetat raporturile contractuale de munca, trebuie să furnizezi documentele de reziliere, orice scrisoare de contract / ofertă, documentele referitoare la despăgubiri, motivele concedierii etc.
Și pentru a fi clar, “documentele” includ mesaje de e-mail, mesaje text, note scrise de mână, fotografii și orice altceva care ar putea fi relevant.
Menționeaza doar părțile “relevante” ale problemei tale.
Când vorbești cu el, spune-i povestea ta și permite-i să decida ce este relevant și ce nu este. Este posibil ca detaliile irelevante (în opinia ta) să fie foarte importante, într-un fel sau altul. Dacă nu știe despre acestea, nu poate evalua modul în care poate interveni in cazul tau. Pune-te în postura celeilalte părți și ia în considerare modul în care aceasta ar explica problema și încearca să respingi afirmațiile tale. Similar, un proces de soluționare a litigiilor se bazează pe evitarea unor surprize și fiecare parte este obligată să furnizeze toate documentele relevante, fie că ajută sau nu cazul. Așadar, avocatul trebuie sa aiba cunoștință de toate aceste documente de la bun început. Nu face greșeala de a furniza doar documentele care susțin cazul tau sau de a decide că anumite informații sau documente nu sunt relevante. S-ar putea să încerci să economisesti timp și să iti menții costurile doar oferindu-i documentele importante (in acceptiunea ta), dar procedand astfel , este posibil să nu poată fi rezolvat cazul, iar avocatul va fi împiedicat să iți ofere sfaturi bune.
Intră în detalii
Deși este util să înțeleagă imaginea mai largă, atunci când vine vorba de lege, diavolul este cel mai adesea în detalii. Este bine să incepi prin a spune că “acest angajat nu și-a putut face treaba“, dar pentru a te putea sfătui și reprezenta, avocatul va trebui să știe, mai exact, de ce faci asemenea afirmații.
Nu insista că ai dreptate fără a lua în considerare provocările și riscurile
Cazurile nu sunt decise pe baza “adevărului”, pentru că nimeni altul decât cel prezent când s-a întâmplat poate știi exact ce s-a întâmplat. Șeful tău poate să iți spună orice, dar dacă nimeni nu era acolo, trebuie să evalueze dacă poate dovedi acest lucru. Cazurile sunt stabilite pe baza dovezilor. Dovezile orale sunt utile, însă ființele umane tind să fie mai convinse de dovezi “fizice”, cum ar fi documentele. Gândește-te cum, dacă te-ai afla în instanță, ai putea să-ți dovedești cazul. Doar cu martori? Vor fi de ajutor? Oh, stai, dar ei lucrează în continuare pentru angajator – poate memoria le joaca feste si vor fi “împiedicati” să-și amintească lucrurile asa cum s-au întamplat. Vezi? Nu te poti baza întotdeauna:) Ai nevoie de dovezi obiective, cum ar fi documentația, pentru a susține poziția. Amintește-ți că trecutul este în trecut; ceea ce s-a întâmplat nu poate fi schimbat. Acum te poți concentra asupra modului de abordare.
Nu-ți recunoaște slăbiciunile
Da, toți avem slăbiciuni. Cel mai rău lucru ar fi să prezentăm faptele într-un anumit fel pentru noi, astfel încât cazul pare să fie foarte puternic, deoarece, în calitate de avocat, acestate va sfătui pe baza informațiilor incomplete (și probabil incorecte) pe care le-ai furnizat. O strategie va fi adoptată pe baza a ceea ce ii spui avocatului și, această strategie poate să nu fie una bună în lumina realității.
“Faptele rele” pe care le ascunzi pot îngreuna procesul, ceea ce va adăuga timp și poate majora costurile implicate și, de asemenea, iți poate afecta cazul prin vătămarea credibilității.
Nu refuza sfatul avocatului – de aceea l-ai angajat
Poate că ai făcut o cercetare online sau ai vorbit cu un prieten. Este perfect de înțeles. Dar te rog să iti amintești că vii la avocat pentru sfatul lui, care se va baza pe cunoștințele și experiența lui. Nu iți va spune pur și simplu ce vrei să auzi. Iți va oferi opinia lui juridică și va stabili câteva opțiuni pe care să le ai în vedere. Dacă nu esti dispus să asculți și te întâlnești cu el pentru a-ți confirma opinia și / sau pentru a-i spune ce să faca și cum să faca acest lucru, iti pierzi banii – si timpul.
Nu insista asupra urmăririi unor obiective conflictuale
Avocaților li se spune de către clienți, în mod eficient, că vor să le obțină “cât mai mult posibil putem”, dar apoi adăuga – totul trebuie rezolvat într-o săptămână. Aceste două obiective sunt inconsecvente; pentru a obține un rezultat bun aproape întotdeauna durează timp. Trebuie să evaluezi sincer ceea ce este cel mai important pentru tine și să transmiți în mod clar acest lucru, astfel încât să poată lucra pentru a-ți atinge obiectivele.
Nu insista pe o strategie și apoi să te răzgândești
Dacă ii spui avocatului că il vei da în judecată pe angajator dacă nu veți primi 20 de luni de compensare, iar apoi, dupa câteva luni în acest proces, ii spui că nu doresti să mergi în instanță și că aveți nevoie de lucruri rezolvate rapid, probabil că nu vei fi mulțumit de rezultat. În acel moment, avocatul are o strategie bazată pe înțelegerea voastra că obiectivul tau principal este de a obține cel puțin 20 de luni de compensare și că esti dispus să mergei în instanță și să pierzi timpul, de a suporta costul și stresul de a face acest lucru pentru a atinge acest obiectiv.
Dacă ii spui apoi că nu esti interesat să mergi în instanță, atunci este posibil să se opreasca din a te mai ajuta. Daca dai inapoi, asta inseamna ca vă poate afecta cazul prin diminuarea credibilității. Dacă știi că nu ești interesat să mergi la instanță de la început, este mai bine să il anunți de la început pentru a-ti putea oferi sfaturi în consecință.
Nu introduce noi fapte sau revendicări în proces (mai ales atunci când nu au o bază legitimă)
Dacă introduci noi fapte sau afirmații atunci când esti deja în proces, mai ales atunci când astfel de fapte sau afirmații nu au o bază legitimă, vei pierde doar timpul și banii. De exemplu, odată ce avocatul reușește să obțină o ofertă de despăgubire în limitele pe care le dorești, dacă iți propui atunci să depui o plângere privind drepturile omului, chiar dacă nu ai menționat vreodată nicio suspiciune de discriminare înainte, va trebui să fie evaluata validitatea cererii și să se determine dacă aceasta trebuie sau nu să fie rezolvată.
Recomandarea unui avocat va lua în considerare nu numai legea, ci și realitățile practice. Dacă nu există o bază legitimă pentru o astfel de revendicare, el va mentiona expres acest lucru. Chiar dacă există o bază legitimă, aceasta va avea un impact negativ asupra negocierilor, dacă va fi vazut că negociaza cu rea-credință adăugând noi cerințe odată ce o înțelegere a fost făcută sau aproape făcută.
Și, bineînțeles, adăugarea unor fapte noi într-o etapă ulterioară va însemna că scrisorile / pledoariile avocatului vor avea nevoie de o revizuire substanțială pe banii tai.
Nu pune întrebări
Dacă ai o întrebare cu privire la chestiunea ta juridică, cel mai bine este să te adresezi avocatului tau. Când ai îndoieli, întreabă. În mod similar, dacă te gândești la noi fapte pe care trebuie să le cunoască, menționeaza-le cât mai curând posibil. Acestea fiind spuse, încearca să evțti trimiterea de e-mailuri sau apeluri în mod constant; în schimb, strânge întâi ideile și comunica eficient pentru a economisi timp și bani.
Costurile
Majoritatea oamenilor nu le place să vorbească despre bani, dar este esențial să facă acest lucru pentru a stabili așteptările și, de asemenea, pentru a evalua opțiunile. Credem în realizarea unei analize cost-beneficiu în fiecare etapă; cu excepția cazului în care banii nu sunt o problemă, atunci costul va fi întotdeauna un factor. Dacă discuți costurile în avans și continui să faci acest lucru în timp ce problema progresează, poti efectua o analiză cost-beneficiu la fiecare pas pentru a determina care ar fi cea mai bună cale de acțiune.
Inspirat din ⤵
SURSA