Curierii Deliveroo – angajați sau antreprenori independenți?
2 minute • Alex Cajvanean • 20 februarie 2019
Cadrul legal al statelor, evoluând de-a lungul timpului pe baza economiei clasice, este greu de armonizat cu furnizorii de servicii moderne . Drept dovadă, există numeroase procese împotriva companiilor precum Uber care pun în evidență discrepanța dintre serviciile moderne și legislația depășită. Un alt exemplu îl reprezintă compania Deliveroo, care asigură livrarea de alimente prin intermediul bicicliștilor și motocicliștilor, considerați a fi liberi-profesioniști.
Succesul unor servicii precum celor oferite de Dilveroo ridică inevitabil probleme de drept, în acest caz din punctul de vedere al dreptului muncii. Toamna trecută, procurorul-șef de pe lângă Tribunalul Muncii din Belgia a convocat câteva sute de curieri pentru a-i audia și a stabili dacă aceștia desfășoară, în fapt, o activitate independentă sau dacă sunt angajați. În momentul de față, ancheta se află încă în desfășurare.
Instanțele olandeze îi consideră pe curierii Deliveroo angajați
La 15 ianuarie 2019, o instanță din Amsterdam a decis că persoanele parteneriate cu Deliveroo , conform legislației olandeze, nu sunt furnizori independenți de servicii, ci ar trebui tratați drept angajați, având toate drepturile și obligațiile ce decurg din acordul pentru “transportul profesional de bunuri”.
La începutul anului 2018, Deliveroo a decis să transforme toate contractele încheiate cu bicicliștii care livrează în “acorduri de parteneriat cu antreprenori independenți”, ceea ce a stârnit o puternica opoziție din partea acestora.
Sindicatul lucrătorilor din sectorul transporturilor, FNV, a dat în judecată compania Deliveroo și a primit câștig de cauza în privința faptului că există o relație de autoritate între Deliveroo și partenerii săi, aceștia fiind, prin urmare, angajați.
Judecătorul a admis că, deși noțiunea de “transport profesional al bunurilor” nu coincide cu cea de livrare a alimentelor, curierii Deliveroo trebuie supuși aceluiași regim juridic precum restul angajaților din sectorul transporturilor.
Deşi soluția se referă numai la cei doi curieri reprezentați în justiție, este evident că decizia ar putea avea puternice consecințe asupra politicii Deliveroo. În orice caz, compania britanică a anunțat deja că va ataca această decizie la o instanță superioară.