pexels cottonbro 3831760 scaled 1

Curtea Internațională de Justiție a pronunțat o hotărâre în cauza Ucraina c. Federația Rusă

4 minute • Roxana-Lidia Toth • 16 martie 2022


Prin cererile depuse la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, în 26 februarie 2022, la doar două zile de la invadarea Ucrainei  de către Federația Rusă, Ucraina a cerut protecția oferită de Dreptul internațional și de autoritatea Curții Internaționale de Justiție, formulând atât o cerere principală împotriva Federației Ruse, cât și o cerere de emitere a unui Ordin prin care Curtea să dispună măsuri provizorii și urgente – până la soluționarea definitivă a litigiului principal.

Ucraina susține că acțiunile militare ale Federației Ruse, îndreptate împotriva unui stat suveran, nu sunt în concordanță nici cu Convenția Națiunilor Unite privitoare la prevenirea și pedepsirea genocidului, nici cu prevederile Cartei la care se face referire în articolul VIII din Convenție, astfel încât Federația Rusă nu are nicio bază legală pentru a lua măsuri în și împotriva Ucrainei pentru a preveni și pedepsi genocidul, litigiul dintre cele două state, aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție de la Haga, fiind unul generat de interpretarea, aplicarea sau respectarea Convenției Națiunilor Unite privind prevenirea și pedepsirea genocidului.

Astăzi, 16 Martie, Curtea Internațională de Justiție a pronunțat o hotărâre în ceea ce privește măsurile provizorii solicitate de Ucraina, în cauza Ucraina c. Federația Rusă.

Curtea Internațională s-a pronunțat astăzi pe mai multe aspecte, printre care și susținerile Rusiei, care acuză Ucraina de genocid în două provincii separatiste, Republica Populară Donetsk și Republica Populară Luhansk, ca motiv pentru declanșarea războiului. Un alt aspect asupra căruia s-a pronunțat Curtea a fost și invocarea competenței sale de către Rusia.

Pe scurt, Curtea a reținut următoarele:

  • Curtea are jurisdicție să se pronunțe pe cererea privind măsurile provizorii, în ciuda solicitării Rusiei de a se constata că nu are competență.
  • Rusia nu a dovedid susținerile făcute în ceea ce privește săvârșirea unui genocid în Donetsk și Luhansk.
  • Există un risc semnificativ asupra dreptului la viață și dreptului de proprietate.
  • Exodul oamenilor  din Ucraina a atins cifre alarmante.

Curtea a dispus astăzi 3 măsuri provizorii:

  1. Rusia trebuie să suspende imediat operațiunile militare din Ucraina, măsură care a fost adoptată cu 13 voturi pentru și 2 împotrivă.
  2. Rusia trebuie să se asigure că alte organizații militare aflate sub controlul ei se vor abține de la operațiuni militare, măsură care a fost adoptată cu 13 voturi pentru și 2 împotrivă.
  3. Atât Ucraina cât și Rusia se vor abține de la decizii care pot agrava disputa, măsură adoptată cu 15 voturi pentru, unanimitate.

Curtea internațională încadrează faptele săvârșite de către Federația Rusă la genocid, susținând că are jurisdicție  în această cauză, în baza articolului IX din Convenția pentru prevenirea și suprimarea crimelor de genocid:

Diferendele dintre părţile contractante relativ la aplicarea, interpretarea sau executarea prezentei Convenţii, inclusiv la răspunderea unui stat în materie de genocid sau unul dintre celelalte acte enumerate la articolul III vor fi supuse Curţii Internaţionale de Justiţie la cererea uneia dintre părţile implicate în diferend.

Federația Rusă are obligația de a se conforma hotărârilor pronunțate de Curtea Internaţionale de Justiţie în această cauză în care este parte, în temeiul art. 94 par. 1 din Carta Națiunilor Unite. Ucraina și Rusia sunt ambele membre ale Convenției asupra genocidelor din 1948.

Curtea este profund îngrijorată de utilizarea forței de către Federația Rusă în Ucraina, care ridică probleme foarte grave de drept internațional, a afirmat judecătorul Donoghue.

În aproape trei săptămâni de conflict, peste 3 milioane de persoane s-au refugiat din Ucraina, suntem în fața unei catastrofe umanitare care nu știm cum se va termina, dar sperăm ca măsurile luate de către mecanismele de drept internațional să aibă ca finalitate stoparea războiului.

Poză de cottonbro pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *