Captură de ecran din 2023 07 26 la 20.02.55

De acum poți depune cererile de chemare în judecată online. Lista noilor servicii disponibile pe registratura.rejust.ro

4 minute • Stinga Raluca • 26 iulie 2023


De curând a fost lansat portalul național care facilitează accesul părților, avocaților și a tuturor celor interesați la activitatea instanțelor. Practic, poți spune adio deplasărilor la instanță pentru probleme administrative. Le poți rezolva acum chiar de pe telefonul tău🤳🏼, de oriunde te-ai afla. Tot ce trebuie să faci este să accesezi adresa de internet registratura.rejust.ro.

Ce servicii oferă platforma?

Dacă până acum trebuia să te deplasezi la instanță ca să depui o cerere, să declari cale de atac, să depui înscrisuri într-un dosar, această nouă platformă care te scapă de așteptatul la cozi interminabile și de drumurile la instanță pentru astfel de probleme. 

Concret, portalul devine intermediar între tine și personalul instanțelor de judecată și înregistrează rapid solicitările tale fără ca tu să mai bați drumul până la sediul instanței și să fii nevoit să îți adaptezi programul pentru câteva ore de stat la rând. Poți vedea opțiunile pe care ți le pune la dispoziție registratura online atunci când accesezi site-ul, iar formularele pe care trebuie să le completezi sunt cât de poate de clare și intuitive ca să nu întâmpini neclarități.

Haide să vedem împreună serviciile disponibile pe registratura.rejust.ro la doar câteva click-uri distanță:

📌 depunerea unei cereri de chemare în judecată;

📌 depunerea de înscrisuri într-un dosar;

📌 declararea unei căi de atac;

📌 plata taxei judiciare de timbru;

📌 eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești;

📌 eliberarea certificatelor de grefă.

📲Cum procedezi

Trebuie doar să alegi meniul care te interesează și să completezi formularul electronic, iar informațiile vor fi transmise către grefierii registratori. Mai departe, aceștia vor înregistra cererea ta în sistemul informatic al instanței simplu și rapid. 

📧 Vei primi apoi pe e-mail dovada că mesajul a fost expediat, respectiv dovada că el a fost primit de către instanță. 

Plata taxelor judiciare

✔️ Veștile bune nu se opresc aici. Platforma îți permite să plătești la fel de simplu taxele judiciare de timbru, fără comision și fără deplasări la primărie sau oficiul poștal. 

💳 Tot ce trebuie să faci este să selectezi instanța, să introduci numărul dosarului și numele părții și poți plăti taxa de timbru folosind cardul. Dovada că ai plătit taxa este trimisă automat instanței pentru a fi depusă la dosar, iar tu vei primi, de asemenea, o copie. 📩 (Și astfel poți să uiți cât de obositoare era birocrația! 📑)

📂 Similar, dacă înregistrezi un dosar nou prin platformă, poți plăti și taxa de timbru după aceeași procedură și poți uita de stresul că trebuie să scanezi dovada de plată și să o depui la dosar.

Obținere de certificate și de copii

📇 La fel de rapid poți obține și certificate de grefă și copii legalizate ale hotărârilor judecătorești. Accesezi portalul online, completezi formularul, specifici numărul de exemplare și modalitatea de comunicare (email, poștă sau ridicare personală de la instanță). Când ai completat totul, mai trebuie doar să plătești taxa de timbru și ai scăpat de stres. 

📎 Mai mult, un alt avantaj al platformei online este posibilitatea ca tu să te adresezi mult mai ușor și mai rapid instanței în cazul în care există erori în dosarul tău, ceea ce înseamnă că ele vor fi remediate mai rapid și fără bătăi de cap.

Atenție‼️ Vei putea în continuare să recurgi la varianta clasică, adică să te prezinți la sediul instanței ca să poți rezolva fiecare dintre situațiile de mai sus. Portalul online vine doar să simplifice procedura pentru cei interesați de o astfel de variantă digitală.

Consiliul Superior al Magistraturii recomandă să alegi o singură modalitate în care să realizezi operațiunile de mai sus, fie cea online, fie cea fizică pentru a nu aglomera nejustificat activitatea instanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *