De ce ar trebui să te duci singur în următoarea vacanță?
10 minute • Ana-Maria Udriste • 23 august 2019
Ne-am obișnuit să plecăm în gașcă peste tot, în fiecare vacanță. Dar cum ar fi să te duci singur?
Să mergi singur în vacanță pare pentru multe persoane o chestie foarte interesantă și exotică pe care și-ar dori să o pună în practică. Doar că de multe ori abandonează ideea. Cum te poate ajuta o vacanță … singur?
1. Devii brusc extrem de responsabil
Mă raportez acum la un exemplu personal – mama mea. De când îmi aduc aminte din tinerețea mea aka de când eram mică mică, mama mea a fost mereu relaxată în concedii pentru că orice s-ar fi întâmplat ”era tata să rezolve”.
De la cazare la mașină, unde mergem, ce vedem, ce facem, ce mâncăm etc. Când îți iei toate astea de pe cap, totul devine mult mai relaxant.
Când pleci singur însă, n-ai prea multe opțiuni „să te salveze cineva dacă e ceva”. Prima dată când am plecat singură la 16 ani știu că îmi verificam la 5 minute ghiozdanul ca să am la mine buletinul și banii acolo. Că până la urmă cam asta îți trebuie când pleci pe undeva: (a) un act de identitate (ca să ajungi vreun John Doe la știrile de la ora 17) și (b) bani, ca totul se rezolvă pe urmă.
Acum sunt mai relaxată – îmi verific o singură dată toate cele când plec de acasă și eventual după ce am făcut vreun control de securitate, să mă asigur că sunt toate la locul lor.
Tips and tricks: ține documentele și o parte din bani în același loc constant. O să fie mai ușor să verifici dacă le ai pe toate (și la fel de ușor să faci un mini-atac de panică când le cauți și uiți că le-ai pus în altă parte).
2. Ești mult mai atent la ce se întâmplă în jur
Eu cel puțin sunt într-o alertă constantă zilnică, dar atunci când plec hai-hui, sunt mult ma atentă la tot din jur. Se activează un sistem de supraviețuire cred – țin minte mult mai bine chestii mărunte gen puncte de repere, ce a zis X-ulescu, pe lângă ce am trecut, ce am mâncat, ce am vizitat etc.
Gânditi-vă doar de câte ori era să intrați (dacă nu ați făcut-o) pe un interzis pentru că cineva a schimbat semnele de circulație peste noapte și tot erai obișnuit cu altceva și ai trecut ca berbecul pe acolo (been there, done that și tot eu eram aia tare în gură care îl măscărea pe sărăcul om, deși el avea dreptate).
3. Înveți multe trasee și alternative
Dacă te duci într-un loc unde ai roaming gratis ca în țară și poț folosi datele mobile, destul de mult e rezolvat, că stai mereu cu telefonul în mână și ajungi unde trebuie până la urmă.
O chestie interesantă este modulul de mers cu realitate augmentată (AR) de pe Google Maps, disponibil din august și pe teritoriul României unde avem Street View.
Cum funcționează? Practic scoți telefonul din buzunar, îl ridici, dai drumul la Google Maps și la cameră și telefonul identifică, luându-și niște puncte de repede, exact unde te afli. Iar apoi te ghidează în timp real, vizual, pe tot traseul până ajungi la destinație. Interesant, nu?
Adicătelea cam așa:
Iar ca experiment practic, vezi și video-ul de mai jos:
Totuși, mănâncă destul de mult din bateria telefonului, de aceea îți recomand să îți iei un acumulator extern de minim 20.000 mAh, pe care să nu uiți să îl încarci (iar cel de aici beneficiază și de o reducere de 63%).
Ce mi-a mai plăcut când am fost și în Italia este că noile facilități Google Maps sunt foarte bine interconectate cu transportul local, inclusiv autobuze, troilebuze, tramvaie, metrou, metrou ușor, tren etc. și că toate astea cam vin în timp real. Practic trebuie doar să îi zici unde vrei să ajungi și îți va zice imediat cum ajungi acolo, cât faci ca timp și în câte minute vine următorul mijloc de transport (și care merge cu o acuratețe foarte bună, deci poți să planifici aproape întreaga vacanță așa).
4. Descoperi mult mai bine cultura locală
Oamenii sunt mult mai deschiși când te văd că vii singur pe undeva. Prin afară e ceva frecvent, la noi încă se uită sceptic și ridică o sprânceană când le zici ”Salut! Vreau și eu o masă pentru o persoană”. La unii poți citi în ochi chiar și compasiunea și părerea de rău că ai ajuns în situația aia.
Dar lumea este mult mai deschisă cu tine și vin să vorbească, să îți explice ce fac ei acolo, cultura și istoria locului, chestii știute doar de ei cum ar fi locuri mâncat pentru localnici, ce să vizitezi și merită banii, unde obții cele mai bune prețuri etc. Când mergi în grup nu prea vine nimeni să se bage în seamă, ca să nu deranjeze.
Si pentru că esti foarte atent la ce e în jur, descoperi și automate cu gaz (adică cu băuturi acidulate):
Sau mămăligă dulce:
Și piețe așa:
Niște tradiție:
Complet local:
5. Ai timp pentru tine
Când pleci cu prietenii, mereu ești cu cineva alături – ceea ce nu e un lucru rău, dar e frumos câteodată să stai să îți vezi de ale tale și de sufletul tău, în pace, fără să te bârâie cineva la cap prea mult.
De fapt, chiar recomand să faci asta din când în când. Să te izolezi de ceilalți pentru a te regăsi și a vedea cine ești ca individ.
Gândește-te că nu trebuie să dai socoteala cuiva de ce intri acolo sau acolo, nu te grăbește nimeni, nu nimic. Totul se face în ritmul tău, cu gândurile tale. Vrei să stai să mănânci un aracine pe plajă 2 ore? Go ahead. Să urci pe munte și să stai în poziții de yoga? Cool. Poți face asta.
6. Ai toată baia pentru tine
Woo-hoo. Woo-hoo. Nu pot să zic cât de mult contează asta. Eu am ritualul meu de dimineață – să îmi iau suplimentul, să îmi pun cateodată de mâncare și să trag de ea vreo 1 oră până ce citesc presa și îmi beau cafeaua, să mai dau 2-3 mailuri, să mă duc să mă spăl și apoi să mă apuc de treabă.
Chiar nu îmi place să fiu nevoită să stau la program ”la baie” să mă zorească cineva sau să port un dialog în prealabil cu intestinul meu gros să se activeze la ora 9.43 și nu la ora 9.30.
Nu mai zic că poate într-o seară am chef să zac în cadă vreo oră și să mă scufund pe acolo, după ce am mers 20 km pe jos.
7. Îți faci singur programul
Pe lângă asta cu baia, mai e faza cu programul. Cu cât mergeți mai mult, cu atât se vor isca discuții – unul vrea acolo că e fancy, altul nu știu unde să facă cumpărături, altcineva e pasionat de linii pe care nu le înțeleg pictură, altul vrea să zacă la o cafea, altcineva să se reconecteze cu spiritele.
Toți vor câte ceva. Când ești singur, contează ce vrei tu (bineînțeles, și programul de mers al transportului local).
8. Vei avea o colecție impresionantă de selfie-uri
Și vei deveni extrem de ingenios la făcutul pozelor ca să nu se prindă lumea că te-ai dus de capul tău pe acolo.
Interesant este când revezi pozele și practic ai aceeași față, din același unghi, lângă fiecare punct de interes. E ca și cum ai vorbi tu cu tine pentru toată vacanța când revezi pozele.
E ca și cum îți faci photo-bomb singur la toate pozele.
9. Oamenii sunt mult mai deschiși cu tine
De la oamenii care te servesc la masă până la cei care au localul respectiv, toți vin să vorbească cu tine și să îți povestească despre ce fac ei acolo sau să descopere de unde vii și cu te ocupi pentru că ești mai abordabil.
Dacă te duci cu cineva, lumea e în general mai reticentă, pe ideea de a nu deranja sau de a-ți ocupa prea mult timp, că doar de aia vii cu cineva, să te bucuri de companie.
Așa ai șansa să descoperi lucruri interesante despre ce se întâmplă local, pe unde să te duci, istoria locurilor etc. și – bonus, mai primești câteodată și chestii ”din partea” casei așa, ca să ai amintire că ai fost acolo.
10. O să afli ce îți place și ce nu
Adevărul e că atunci când pleci singur nu știi la ce să te aștepți prima oară – party wild pe mese până dimineața? Atârnat prin baruri? Depresie totală? Cum se va uita lumea? Ce va zice? Dar dacă stau pe o plajă și citesc? Mă duc să mănânc singură la un restaurant? Cum mă vor privi cei din jur?
Sunt întrebări pe care ți le pui fără să le gândești prea mult – la mine a început prima oară din avion – mi se părea că toată lumea se uită ciudat la mine. Bine, avusesem și experiența de dinainte din România unde lumea mă privea cu compasiune când ceream o masă de o persoană să mănânc și primeam replica – „Și … vreți să vă pun la o masă de 2 persoane că poate mai vine cineva mai încolo?”. Mnu, merci, vreau să îmi dai să mănânc și să citesc presa.
Dar apoi te înveți – important e să fii deschis către asta. Că poate nu îți place să stai în cluburi până dimineața, dar o făceai pentru că așa voia gașca. Sau poate că ai chef să te răsfeți la un fine dining, dar nu ai avut oportunitatea că mereu se decidea să mâncați un ”cu de toate”. Sau dimpotrivă – poate că voiai să mănânci street food în timp ce te plimbi pe străzi, dar ajungeai printr-un restaurant a la carte.
Eu mi-am dat seama inclusiv cât de mult cheltuiam pe cine la restaurante, chiar și locale, când nu voiam decât să îmi iau ceva de mâncare, să mă duc în piața publică și să mă uit la oameni. Sau să mă plimb pe străzi ronțaind niște fructe, nu stând la o masă cu un meniu în față. Depinde.
Așa măcar îți dai seama ce îți place și ce nu.
Cei de la Revolut au o promoție foarte bună în luna august – dacă îți comanzi până la finalul lunii un card, primești 50 lei gratis, de cheltui cum vrei. Ca să începi vacanța cum trebuie.