sunrise

De ce merg la facultate dimineața?

5 minute • Andreea Bisca • 29 iulie 2017


Diminețile… acel moment al zilei când simți că nu te ascultă deloc corpul tău, capul îți bubuie de somn și oricine îndrăznește să-ți adreseze vreo întrebare ar trebui să se teamă pentru viața lui. Sau așa mă simt doar eu? În fine, mereu m-am întrebat de ce o zi de facultate, muncă trebuie să înceapă la 8 și nu poate începe la 9-10, adică pentru mine dacă mă trezesc la 7 și nu la 6 chiar e o diferență. Să zicem, totuși, că după o perioadă te obișnuiești cu acest program. Ce e mai nasol la Drept e că în anul 1 înveți dimineața, nici nu apuci să te obișnuiești cu asta că ajungi în anul 2, când înveți după-amiaza. În anul 3 la fel și când te bucuri că poți dormi și tu și să nu te trezești când încă e întuneric, vine anul 4, când iar începi dimineața.
Și, totuși, care e motivul care ne împinge să venim la facultate dimineața? Să fie de vină oare doar inerția, rutina: trebuie să mă duc la facultate dimineața pentru că trebuie?… Hmm, nu cred (cel puțin, nu în toate cazurile).
Pentru mine a fost simplu. Veneam la facultate dimineața pentru:

  1. Că dacă ești la învățământ cu frecvență, ar fi ilogic să nu te duci la cursuri. Adică dăh… Ce altă datorie de student ai, în afară de cea de a merge la cursuri și seminare? Că mai contează și prezența la IF. Pe bune, vin o groază de studenți care au intrat la ID la cursuri (bravo lor) și nu vii tu, ca student care ai avut norocul să ajungi la frecvență? E ca și cum ai da cu piciorul la șansa de a învăța cum trebuie… Pentru că la cursuri chiar înveți ceva. În majoritatea timpului. Ca să nu mai zic că pe prezența de la seminar poți lua 0,5-1 pct. în plus la examen. Și chiar contează, că poate nu scrii perfect și totuși iei o notă mai mare.
  2. Cafeaua de la facultate. E super bună și nu e doar cafea de-aia simplă. Ai mai multe variante: cu lapte, capuccino cu vanilie, cu mentă, irish coffee (deși eu știam că asta are alcool) etc. Poți să-ți iei și ceai, dar nu cred că sunt mulți cei care beau ceai ca să se trezească. Sau poți să-ți iei fresh de portocale, super bun. Și sănătos.
  3. Cursul de OEPJ (Organizarea și etica profesiilor juridice). Îl aveam luni dimineața. Dar mă duceam mereu. Dacă o să picați la seria a2-a o să înțelegeți de ce. Domnul profesor explică atât de bine și de frumos, vorbește calm, răspunde la întrebări. Are har pedagogic și asta chiar m-a făcut să vin cu drag la cursurile dumnealui.
  4. Cursul pe care nu-l voi numi, dar la care îți trebuia prezența sau, cel puțin, așa era legenda prin facultate. Era tot luni dimineața. Pe semestrul 2. Am și lipsit o dată sau de 2 ori, că fusesem plecată și chiar n-am putut să mă trezesc. Jur.
  5. Cursul de Roman. Dacă nu mergi la cursurile domnului Molcuț nici nu cred că te poți numi student la Drept la UB cu acte în regulă. E musai să mergi la cursurile de roman. Dl profesor e genial. Și a predat la multe generații. Până și tata a făcut Dreptul Roman cu dumnealui (și era foarte încântat că va fi și proful meu). Nu cred că e cineva care să nu fi auzit de dl Molcuț.
  6. Civil. 2 cursuri unul după altul. Miercuri dimineața, amfiteatrul plin (eram 2 serii, dar na). Stăteau studenții și pe scări. Asta în prima săptămână pentru că, după, a scăzut audiența. Dacă nu mergi la cursul de civil să auzi glume de genul „poate e o mașină condusă de un șofer adevărat, evident bărbat” sau „femeile nu te lasă niciodată să trăiești”, ai intrat degeaba la Drept la UB. Glumesc, evident. Dar merită să auzi glumele astea spuse chiar de dl profesor. Are un stil aparte de a le spune.
  7. Seminarul de Instituții Politice. Vinerea la 8 dimineața. Hai că poate lunea mai ai energie din weekend când te-ai odihnit. Dar vineri, după o săptămână plină… Oricum, seminarul acesta, pentru mine, nu era de ratat. Nu doar pentru că au fost materiile mele preferate din anul 1 (+drept constituțional), dar și pentru că dl seminarist ne prezenta informațiile într-un mod inedit. Plin de analogii și exemple din viața reală. Îmi plăcea foarte mult cum trata problemele ce le aveam de discutat la seminar și că nu se rezuma doar la carte, ci încerca să ne deschidă ochii și mintea pentru a reuși să gândim pe cont propriu, să ne formăm propriile idei, nu să reproducem ceea ce citeam în manuale.

Astea erau doar unele dintre motivele mele pentru a merge dimineața la facultate. Alte cursuri care mi-au plăcut erau programate la 10, 12, 14, deci nu se încadrează aici. Oricum, mi-a plăcut să învăț dimineața pentru că aveam toată ziua liberă după să fac altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *