cetateni

De ce succesul este un profesor mult mai eficient decât un esec

5 minute • Ana-Maria Udriste • 13 iunie 2017


Un studiu a constatat că antreprenorii care au eșuat anterior nu au avut mai multe șanse decât novicii în lansarea unei aventuri de succes.

În această perioadă a anului, fac o mică curățare de primăvară, aruncând reviste vechi și altele asemenea, iar în acest an, am altceva lucru pe care aș vrea să-l exclud: glorificarea eșecului. Cultura noastră pare a fi fascinată de concept, de o greșeală.

Dacă nu mă credeți, căutați pe Google cuvântul “eșec” chiar acum, și veți găsi nenumărate  blog-uri și clipuri video “utile” care glorifică ceea ce, pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, a fost considerat lucru rau. “Eșecul este bun!” Ei ne spun. “Continuă să nu reușești, și tu, de asemenea, veți reuși!”

Eu numesc asta “cultura eșecului”.

Toată această nebuloasă are un sâmbure de autenticitate, de înțelepciune contraintuitivă, la fel ca multe convorbiri populare TED. Poate fi destul de palpitant să auzi cele mai reușite persoane din societatea noastră cum împărtășesc povestile lor lacrimogene legate de dezastru profesional. Există o singură problemă: nu funcționează. Centrul de Cercetări Economice Europene, de exemplu, a constatat că antreprenorii care au eșuat anterior nu au avut mai multe șanse decât începătorii să lanseze o afacere reușită, reamintind un alt studiu care a constatat că aceia care au eșuat înainte au avut mai puține șanse să reușească decât novicii.

Pe măsură ce lucrăm spre propriile noastre succese în acest an, să ne uităm la trei moduri de a plasa cultura eșecului în coșul de gunoi.

1. Înlăturați cuvântul “eșec” din dicționarul dvs. curent.

Când eram profesor în școlile publice din Atlanta în anii ’70, “cultura eșecului” tocmai tocmai a venit la modă, când experimentarea “free-to-thing-thing” a fost un fenomen. Regulile nu au mai existat. Accentul pe gramatică și compoziție a fost înlocuit de un accent pe scrierea fluxului de conștiință. În artă, șansa și întâmplarea au condus ziua. Cuvântul “încercați” a fost tres chic, ca și când încercarea ar fi fost de ajuns. Eșecul a devenit răcoros.

În propriile săli de clasă am început să pun în aplicare o abordare diferită: în loc să sărbătorim eșecul, am bătut chiar cuvântul din vocabularul nostru, împreună cu ”nu pot”, ”nu merge” și alte asemenea. Cuvintele sunt lucruri puternice, iar accentul nostru era pe deplin pozitiv.

În prima zi a fiecărui an școlar, îmi scoteam caalogul și le spuneam tuturor tinerilor mei studenți: “În ceea ce mă privește, toată lumea din această clasă are un 10+”. Ochii lor se aprinseră. Unele dintre aceste suflete tinere luminoase nu au avut niciodată un 10 înainte în toată viața lor. Dar acum, datorită profesorului lor, au făcut-o. Pentru mulți studenți, acesta a fost primul lor gust de succes. Este un sentiment bun, un sentiment care toată lumea vrea să se simtă din nou și din nou.

2. Înțelegeți ce se ascunde în noțiunea eșecului.
În centrul eșecului este o noțiune neclintită, aproape romantică, a valorii aleatoare. Ceea ce spun atât de mulți vorbitori motivaționali este că, dacă ne deschidem doar la posibilitatea eșecului, atunci se va întâmpla ceva pozitiv, aproape printr-un fel de magie. Există un alt termen educațional pentru libertatea nestingherită; se numește “pauză”. Există un loc de joacă în școală și în afaceri, absolut. Dar, în sala de clasă și în sala de consiliu, majoritatea întreprinderilor beneficiază de așteptări clar definite și de repere clare.

În calitate de profesor, în loc să le cer elevii noștri de clasa a cincea să “experimenteze” sau să “încerce” să scrie o poezie, am demonstrat pentru ei pașii efectivi de compunere a unui sonet, de la idee la redactare în fața clasei. Am lucrat împreună prin proceduri, înainte ca fiecare poet aspirant să se lanseze în versuri și voce. În curând, studenții mei au văzut că succesul a fost realizabil și prins rapid un gust de triumf. La urma urmei, succesul generează mândrie. Eșecul provoacă îndoieli.

3. Uitați-vă la notele din Psihologie 101.

Îți amintești de B.F. Skinner? Armarea pozitivă este cea mai eficientă modalitate de a vă concentra echipa asupra succesului (pentru o reîmprospătare rapidă pe condiționarea operantului, vizionați acest clip hilar din The Big Bang Theory). După cum a arătat cercetătorul Bradley Staats, “oamenii învață mai mult din propriul succes decât din eșecul lor“. În curând, succesul devine un obicei.

Uită-te la toate acele cuvinte frumoase: Stimulent. Constant. Pozitiv. Armare. Cartografiat. Cale. Succes.

Succesul este intenționat: așteaptă tot ceea ce este mai bun. Afirmă impulsul bunului. Alăturați-vă echipei cu scopul de a învăța, de a studia, de a practica și de a reuși. Eșecul ar putea face o poveste bună peste câțiva ani, dar succesul este un profesor mult mai eficient.

Adaptat de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *