Locul II in clasamentul final INM. Despre secretele succesului cu Theodora Manea.
11 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 30 octombrie 2017
Theodora Manea este absolventă a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, reuşind să obţină titlul de şef de promoţie al seriei I.În prezent este studentă la Master Drept Privat în cadrul aceleiaşi facultăţi şi proaspăt admisă la Institutul Naţional al Magistraturii, obţinând un punctaj foarte bun, şi anume 88,75, clasându-se pe locul al II-lea.
Fericiţi că am putut sta de vorba cu Teo, această a fost deschisă cu noi şi ne-a împărtăşit din propria-i experienţă, oferind, printre altele, diverse sfaturi pentru studenţii al căror vis este de a deveni judecător/procuror.
-
Echipa Avocatoo îți urează sincere felicitări pentru reușită și mult succes în anii ce vor urma! Poți să ne spui câteva cuvinte despre tine? Ce te definește pe tine ca om? Dupã ce dicton te ghidezi în viațã?
Vă mulţumesc! Am 23 de ani, sunt din Ploieşti, am absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti anul acesta, ca şefă de promoţie a seriei I, şi în prezent urmez cursurile Masterului de Drept privat din cadrul aceleiaşi facultăţi.
Încă din timpul liceului, în domeniile care mi-au suscitat interesul, inclusiv din sfera ştiinţelor exacte, specifice profilului real pe care l-am urmat, am încercat să îmi aprofundez cunoştiinţele pentru a mă ridica la un nivel cât mai înalt de pregătire. Aceeaşi conştiinciozitate, alimentată de pasiunea pentru domeniul dreptului, am manifestat-o şi în cei patru ani de facultate în care am încercat să mă dezvolt atât ca viitor jurist, cât şi ca om. Sunt o fire echilibrată, entuziastă, sunt pasionată de lectură şi grădinărit.
Deviza care m-a însoţit de-a lungul anilor şi pe care o consider expresia unei atitudini pozitive şi a seninătăţii în faţa oricăror vicisitudini este Fluctuat nec mergitur (Străbate valurile, dar nu se scufundă).
-
Secretul succesului în opinia ta care este?
Nu aş putea spune că există un secret al succesului, un algoritm determinat care să conducă invariabil la un rezultat favorabil. Totuşi, consider că perseverenţa, devotamentul, entuziasmul, capacitatea de investi timp şi energie pentru atingerea obiectivului şi convingerea că într-adevăr aceasta este opţiunea profesioanală care te defineşte sunt elemente indispensabile care creează premisa necesară pentru deznodământul aşteptat.
-
De ce o carierã de magistrat și nu o altă profesie juridică?
Am hotărât să urmez Facultatea de Drept cu aspiraţia ca, la finalizarea studiilor, să devin magistrat, mai exact judecător. În ciuda aptitudinilor şi a rezultatelor obţinute în domenii specifice profilului real pe care l-am urmat în liceu, am considerat că nu aceasta este calea pe care ar trebui să o urmez pentru a fi o persoană împlinită atât ca om, cât şi ca profesionist. Aspiratia de a îndeplini o funcţie cu un puternic factor social, de a contribui la binele unei comunităţii şi convingerea ca structura mea internă este compatibilă cu profesia de magistrat au constituit principalele elemente care mi-au configurat alegerea profesională.
-
Care consideri cã ar fi un alt rol pe care judecãtorul îl îndeplinește în societate în afară de acela de a instrumenta corect și imparțial dosarele repartizate?
Consider că un judecător ar trebui să constituie un model de integritate morală în colectivitatea din care face parte întrucât rolul său în societate nu se înscrie numai între graniţele instanţei de judecată. Roba de magistrat atrage şi responsabilitatea de a te alinia la standarde înalte de conduită şi de a reliefa, prin puterea exemplului, valorile care ar trebui să guverneze dezvoltarea societăţii. Acest rol al magistratului se traduce inclusiv prin adoptarea unei atitudini corespunzătoare în relaţia cu justiţiabilii în cadrul procedurilor desfăşurate în faţa instanţei.
-
Ce calități crezi că trebuie să aibă un viitor magistrat?
Un viitor magistrat consider că ar trebui să fie o persoană echilibrată, diligentă, meticuloasă, cu o pregătire juridică temeinică, dar şi capabilă să înţeleagă realităţile sociale, să manifeste răbdare şi toleranţă. Profesia de judecător este o profesie nobilă, care implică acceptarea si asumarea responsabilităţii pe care o presupune posibilitatea de a lua decizii în mod autonom şi, de aceea, integritatea morală şi onestitatea sunt atribute esenţiale ale unui magistrat.
-
Care sunt impresiile tale despre această experiență?
Concursul de admitere la INM şi întreaga perioadă de pregătire care l-a precedat au constituit o experienţă solicitantă din care am învăţat să valorific fiecare moment şi să îmi creez obiceiuri de muncă eficiente. Au fost multe emoţii, atât înainte de probe, cât şi dupa susţinerea interviului, până la afişarea rezultatelor şi mă bucur nespus că deznodământul a fost unul fericit.
-
Am înțeles că dorești să îmbrățișezi profesia de judecător. De ce nu procuror?
În momentul de faţă aş spune că structura mea internă şi domeniile de interes profesional converg către o viitoare profesie de judecător.În general, prefer să ascult activ şi să îmi formez propria convingere decât să mă plasez de o anumită parte a unei dezbateri, însă aş prefera să aştept primul an de INM pentru a avea o viziune cât mai clară şi a lua o decizie definitivă în ceea ce priveşte opţiunea profesioanală.
-
Care din cele trei probe de concurs ți s-a parut cea mai dificilă?
Toate cele trei probe prezintă elemente specifice care determină un grad de dificultate destul de ridicat, însă aş spune că cea mai dificila probă o constituie interviul. Pentru proba de verificare a cunoştiinţelor juridice o pregătire temeinică de-a lungul anilor de facultate, urmată de câteva luni de recapitulare într-un ritm de studiu susţinut oferă o anumită siguranţă. În plus, eu am încercat să nu rezolv subiectele care au fost date la concursurile precedente decât în ultimele săptămâni înaintea primei probe pentru a avea o imagine realistă asupra nivelului la care mă aflam, iar punctajele pe care le obţineam mi-au acordat o anumită încredere. Acest ultim aspect este valabil şi în cazul probei de verificare a raţionamentului logic, unde consider ca m-a ajutat foarte mult în gestionarea eficientă a timpului, mai ales în cazul itemilor de la raţionament analitic, şi formarea mea în domeniul ştiinţelor exacte din timpul liceului.
În ceea ce priveşte interviul, lipsa de predictibilitate pe care o implică această probă mă determină să o consider cea mai dificilă. Nu poţi anticipa modul în care va decurge discuţia, întrebările care îţi vor fi adresate ori modul în care tu vei reacţiona. Tot ceea ce poţi face este să fii sincer cu tine însuţi şi cu membrii comisiei pentru a reuşi să transmiţi o imagine cat mai realistă asupra aptitudinilor tale şi asupra adecvării pentru profesia de magistrat.
-
Care este strategia ta de a învăța?
În cursul anilor de facultate am încercat, pe cât posibil, să nu mă limitez doar la studiul unui singur curs, ci să consult mai multe surse şi să îmi formez o opinie proprie. La anumite discipline, mi-am structurat informaţia preluată din diferite cărţi, iar materiale obţinute mi-au fost extrem de utile în anul 4 când am recapitulat pentru examenul de licenţă, iar ulterior pentru admiterea la INM. Desigur, în ultima săptămână înainte de concurs m-am concentrat asupra codurilor, revenind asupra tratatelor doar pentru a fixa ori verifica anumite aspecte. Modalitatea eficientă de învăţare depinde de maniera în care fiecare s-a obişnuit să asimileze informaţiile. Eu am preferat să abordez fiecare dintre cele patru discipline de concurs pe rând, fără a alterna de la o zi la alta, iar acest lucru m-a ajutat să am întotdeauna o imagine clară asupra stadiului în care mă aflam. Am încercat să învăţ constant, să mă odihnesc suficient, să profit de faptul că am putut învăţa în aer liber şi să îmi urmez programul de studiu stabilit. Nu prea am rezolvat grile, cu excepţia celor date la examenele din anii trecuţi, ci am preferat să folosesc acel timp pentru recapitulare.
-
Cât timp ai alocat studiului pentru acest concurs?
Am început să recapitulez materia în septembrie 2016, dar pe parcursul anului IV nu aş putea spune că am putut aloca studiului pentru INM suficient timp având în vedere faptul că mergeam încă la cursuri şi la seminare. Aveam însă o bază destul de solidă de cunoştiinţe din cei patru ani de facultate, iar acest lucru m-a ajutat să gestionez eficient timpul destul de scurt pe care îl aveam la dispoziţie. În timpul anului IV mi-am concentrat atenţia asupra procedurii civile, iar dupa sesiunea de examene din mai am reluat recapitularea pentru examenul de licenţă, iar ulterior pentru INM. Ultimele doua luni au fost, în mod firesc, o perioadă solicitantă, în care am învăţat zi de zi, însă am încercat să îmi aloc săptămânal câteva ore de relaxare, în care să mă deconectez de la tensiunea inerentă pregătirii pentru acest concurs.
-
Cum te-ai pregătit pentru interviu? Cum ți s-a părut comisia de examinare și cum a decurs interviul?
În săptămânile care au precedat proba interviului am citit Codul deontologic, Statutul judecătorilor şi al procurorilor, Legea privind organizarea judiciară, aspecte relevante din Regulamentele de ordine interioara, comentariul asupra Principiilor de la Bangalore şi câteva cărţi care tratau modalitatea de desfăşurare a interviului. Am comentat câteva citate despre libertate, morala, dreptate, conştiinţă. Motivaţia de a accede în profesia de magistrat şi compatibilitatea cu valorile profesiei făcuseră deja obiectul unei analize atente încă din momentul în care am ales această profesie. În rest, mi-am reluat pasiunile pe care le neglijasem în ultimele luni şi am început cursurile de master.
În ceea ce priveşte desfăşurarea propriu-zisă a interviului, membrii comisiei au dat dovadă de profesionalism, în niciun caz nu au manifestat o atitudine ostilă. Direcţia spre care s-a îndreptat discuţia a fost determinată, în mare parte, de modul în care eu am raspuns la întrebarile adresate. Am încercat, pe parcursul interviului, să raspund cu promptitudine, calm şi sinceritate.
-
Ai un model in viață?
Există mai multe repere care mi-au ghidat parcursul de-a lungul anilor, dar m-aş opri asupra unui savant desăvârşit, unei personalităţi marcante din domeniul electricităţii, Michael Faraday. Apreciez spiritul său autodidact, ingeniozitatea, perseverenţa, conştiinciozitatea în cercetările sale şi contopirea geniului cu modestia omului de ştiinţă care preferă să publice decât să breveteze descoperirile sale, dăruind astfel operele lui posterităţii.
-
Cum și unde te vezi în 10 ani?
Îmi doresc să fiu un om împlinit, iar acest lucru presupune atât satisfacţia de a-mi fi exercitat profesia de judecător cu demnitate şi responsabilitate, cât şi fericirea de a avea o familie care să îmi ofere energie pozitivă şi să constituie un factor de echilibru. Preocuparea permanentă pentru pregătirea profesională pe care consider că o voi manifesta va implica probabil şi dorinţa firească de a promova la o instanţă superioară în grad, însă în viaţă există o multitudine de variabile si necunoscute aşa că ar fi prematur să îmi fac astfel de planuri de pe acum.
-
Ce sfat le dai aspiranților la profesia de magistrat?
Celor care, în urma unui dialog sincer cu ei înşişi, au ajuns la concluzia că aceasta este într-adevăr vocaţia lor le-aş transmite să aibă încredere în ei, să înveţe însufleţiţi de idealul lor, să nu se lase descurajaţi de momentele mai dificile din pregătirea lor şi, astfel, cu siguranţă răsplata devotamentului lor se va arăta!