dariusz sankowski ABAmxzlot8E unsplash

Despre conștiința juridică

3 minute • Redactia • 15 august 2019


Articol redactat de Tura Florin Mihai, student al Facultății de Drept, Universitatea din București.

În ce măsură conștiința juridică poate fi definită ca variantă a conștiinței sociale și ca element specific integrării individului în societate?

Pornim analiza de la axioma conform căreia conștiința juridică ca fenomen juridic, indispensabil dreptului, a apărut și s-a dezvoltat concomitent cu dreptul.

Conștiința socială reflectă modul de raportare la normele, principiile, obiceiurile morale, faptele proprii și ale altora.

Conștiința juridică reprezintă totalitatea cunoștințelor de drept și posibilitatea de a percepe și aplica dreptul.

Conștiința juridică și cultura juridică vizează comportamente, atitudini și valori sociale. Aceste două elemente asigură dezvoltarea ordinii, a statului și sistemului de drept.

Având în vedere opinia conform căreia conștiința juridică este formată dintr-o parte înnăscută și o parte dobândită prin educație, observăm o alterare a conștiinței societății contemporane

În acest mod, conștiința juridică a populației are un impact decisiv în procesul de transpunere a dreptului în viața de zi cu zi. Sub acest aspect, educația juridică este esențială în rândul cetățenilor, fiind unicul instrument în consolidarea cunoștințelor asupra noțiunilor despre stat și individ, drepturi și responsabilități, lege și libertate. În esență, educația juridică vizează cunoașterea și înțelegerea cadrului legislativ la nivel normativ și acțional.


Ultimele articole publicate:

O conştiinţă juridică evoluată presupune cunoaşterea adecvată a normelor juridice de către cetățeni, respectarea benevolă a normelor juridice, asigurarea ordinii de drept în societate și respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor de către organele de stat.

Este esențial să se înțeleagă rolul important al acestui tip de cultură în formarea ordinii sociale

În concluzie, fie că omul își însușește o cultură juridică din respect pentru societate și stat, fie că omul își însușește o cultură juridică din teama de sancționare care provine din nerespectarea legilor, este esențial să se înțeleagă rolul important al acestui tip de cultură în formarea ordinii sociale.


La Avocatoo.ro ne place să fim diferiți. Și să sprijinim comunitatea de studenți și nu numai. Acest articol face parte din proiectul nostru prin care vrem să încurajăm scrierea în rândul studenților – ai o idee, gânduri pe care vrei să le spui oamenilor (anonim sau nu?), o problemă (juridică sau nu) despre care vrei să scrii sau pur și simplu vrei să ne spui cum îți petreci timpul liber? Dă-ne un mail aici și noi publicăm. Fă-te auzit așa cum vrei să fii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *