Diferența dintre un produs fake și un produs dupe
7 minute • Elliza Ciurea • 01 mai 2023
De ce este important sa știm diferenta dintre cei doi termeni?
În primul rând pentru ca unul este legal și celălalt nu, iar în al doilea rând pentru este important sa știm la ce riscuri ne supunem când alegem să achiziționăm astfel de produse.
🔤 Clasificare:
Pentru a putea face diferența mai bine este important să înțelegem că există 3 concepte:
Original 😍
Atunci când spunem ca un anumit produs este original, ceea ce spunem în termeni juridici este faptul că acesta reprezintă o marcă.
Astfel, poate constitui marcă orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiția ca aceste semne să fie capabile:
a) să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi; și
b) să fie reprezentate în Registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor.
Contrafăcut ”fake” 😵
Prin ”contrafacere” se înțelege realizarea sau utilizarea fără consimțământul titularului de către terți, în activitatea comercială, a unui semn:
a) identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost înregistrată;
b) care, dată fiind identitatea sau asemănarea cu o marcă ori dată fiind identitatea sau asemănarea produselor ori a serviciilor cărora li se aplică semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost înregistrată, ar produce în percepția publicului un risc de confuzie, incluzând și riscul de asociere a mărcii cu semnul;
c) identic sau asemănător cu marca pentru produse ori servicii diferite de cele pentru care marca este înregistrată, când aceasta a dobândit un renume în România și dacă prin folosirea semnului fără motive întemeiate s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele mărcii sau folosirea semnului ar cauza titularului mărcii un prejudiciu.
Cu alte cuvinte, un fake este un articol sau un produs care este conceput pentru a înșela sau induce în eroare, de obicei, fiind făcut să semene cu altceva. De exemplu, o geantă de designer falsă este una care este făcută să arate ca și cum ar fi fost făcută de acel designer cunoscut, dar este de fapt făcută de altcineva pentru a îi înșela pe cumpărători să creadă că primesc un produs de înaltă calitate la un preț scăzut. Produsele contrafacute sunt ilegale în multe tari si pot fi periculoase pentru consumatori din cauza calităţii proaste a materialelor folosite sau a lipsei de respectare a standardelor de siguranţă.
Duplicat ”dupe” 🤩
Cea de a treia categorie la care ne vom referi este ”dupe”. Acesta este un produs care reprezintă o versiune mai puțin costisitoare a unui bun original. Un dupe nu încearcă să înșele pe cineva, ci mai degrabă oferă un produs alternativ la un preț mai mic. De exemplu, un produs de skincare este similar cu un alt produs din aceeași categorie, dar mai scump, și este oferit la un preț mai mic. În timp ce calitatea poate să nu fie aceeași, produsul dupe este totuși suficient de asemănător cu originalul pentru a fi considerat o alternativă bună pentru cei care doresc să economisească bani.
Produsele dupe au calități sau asemănări cu un articol de designer, dar nu copiază sigle sau caracteristici ale mărcii comerciale. Un dupe ar trebui să fie ușor de distins în comparație cu originalul. Dupe-ul emană aceeași atmosferă ca un articol de designer, dar este ușor de spus că nu este. Dupe-urile sunt, de asemenea, vândute pe site-uri populare de vânzare cu amănuntul și nu sunt ilegale.
🎯 Cum le diferențiem?
- Pornim de la ambalaj. Acesta este un punct de plecare natural pentru produse originale, fake sau dupe. Produsele contrafăcute (fake) au același nume, fie identice cu produsul original, fie ușor diferite. De asemenea, originalele au un cod de fabricație care este unic.
- *Dupe-*urile sunt produse create de branduri accesibile, cu ideea de a încerca să creeze o formulă similară și să reproducă un produs mai scump. Acestea provin din ideea de a pune la dispoziție produse de calitate pentru cei cu buget redus.
- Având în vedere faptul că *dupe-*urile sunt făcute de mărci autentice și vândute în magazine, produsele sunt supuse acelorași reguli ca orice alte produse cosmetice, fiind supuse reglementărilor legale în vigoare. Mărcile care produc dupe trebuie să-și dezvăluie ingredientele la fel ca orice alt produs. Produsele fake încearcă să copieze cât mai în detaliu originalele, însă substanțele folosite sunt diferite atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ. Acestea pot provoca reacții alergice și erupții cutanate pe piele.
- Foarte important este locul de unde se achiziționează produsele respective. Este recomandat să citiți și secțiunea de review (opinia altor cumpărători) pentru a vedea dacă au fost semnalate aspecte care pot induce ideea că sunt comercializate *fake-*uri.
- O altă caracteristică a produselor dupe, este ca acestea nu sunt o copie de 1:1 a produsului original. De exemplu, o geantă dupe are, de obicei, o serie de diferențe minore în comparație cu originalul. Acest număr variază în funcție de legislația din fiecare țară. (În SUA, o geantă de mână dupe trebuie să aibă un minim de 7 diferențe pentru a fi legale.)
👨🏼⚖️ Sancțiuni naționale
❌ Contrafacerea sau folosirea, fără drept, a obiectului unei invenţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (art. 299 Cod Penal)
❌ Punerea în circulaţie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei invenţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. (art. 300 Cod Penal)
❌ Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă săvârșirea, fără drept, a următoarelor fapte:
a) contrafacerea unei mărci;
b) punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare;
c) punerea în circulație a produselor care poartă indicații geografice ce indică sau sugerează că produsul în cauză este originar dintr-o regiune geografică, alta decât locul adevărat de origine.
📧 Cui ne adresăm?
În cazul în care aveți suspiciunea ca un comerciant care a încălcat legislația incidentă, aveți posibilitatea de a sesiza Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM ), precum și organele de cercetare penală.
📞 PS. Fiecare instituție mai sus menționată va acționa conform actelor normative care îi stabilește competența.
Concluzie
Trebuie subliniat faptul că atât dupe cât și fake sunt, în general, o reproducere al lucrului real; dar fake implică faptul că cineva va încerca să-l treacă ca lucru real, în timp ce dupe implică onestitate cu privire la statutul său.
Important este să stabilim de ce anume ne dorim un anumit produs.
Fotografie de Blake Wisz pe Unsplash