Procurori de Elită (I) – DIICOT
5 minute • Mihai Alexandru-Laurentiu • 11 octombrie 2018
Cartierul Berceni. Ora 5:58.
Ofiţerul de poliţie judiciară scoate din plic mandatul de percheziţie. Două cifre ruginite din metal atârnă de gardul înalt aflat în faţa lui. Era adresa corectă.
Şase mascaţi, două dube albe şi opt roţi înconjurau perimetrul, pregătiţi să le reamintească celor dinăuntru că ziua bună se cunoaşte de dimineaţă. O vizită matinală a poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) ordonată din “complezenţa” procurorilor DIICOT urma să aibă loc.
Ora 6:00.
“Poliţia! Deschide uşa!” se aude ca prin vise. Să fie doar un coşmar sau chiar pentru astazi era programată vizita la secţie?
Ora 10:00.
În casă se mai auzea doar un telezivor, uitat în singuratate: “Procurorii DIICOT au descins în această dimineaţă în casa unui interlop deosebit de periculos, liderul unei grupări infracţionale organizate cunoscute pentru trafic de persoane, spălare de bani şi evaziune fiscală. Operaţiunea a reprezentat un moment cheie în destructurarea reţelei, fiind trimişi în judecată şi alţi doi interlopi.”
DIICOT
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
Întrucât fenomenul criminal evoluase considerabil, căpătând noi dimensiuni în România postdecembristă, s-a considerat oportună configurarea unui organ specializat în gestionarea anchetelor şi în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Astfel, în 2004, pe fundalul reformelor în materie judiciară, s-a constituit DIICOT, ca structură subordonată Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În prezent, organizarea şi funcţionarea DIICOT este reglementată de Ordonanţa de Urgenta 78/2016, fiind abrogată legea iniţială din 2004.
Cu ce se ocupă, mai exact, DIICOT?
Concepută ca o structură specializată de elită, DIICOT este competentă să ancheteze în principal fapte criminale care sunt săvârşite de unui grup infracţional organizat.
Spre exemplu – un omor calificat săvârşit în capitală ar intra în mod normal în sfera de competenţă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Totuşi, dacă acea infracţiune este săvârşită de un interlop împotriva unui clan rival, dosarul va reveni DIICOT.
Ce este un grup infracţional organizat?
Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
De asemenea, DIICOT este competentă în privinţa infracţiunilor împotriva securităţii naţionale a României, infracţiunilor privind activităţi nucleare, trafic de droguri, terorism, spălare de bani, falsificare de monedă – pentru a enumera doar câteva dintre domeniile relevante.
Ca o statistică interesantă, dosarele de trafic de droguri deţin o pondere de peste 50% din numărul total, fiind urmate de cele de criminalitate informatică cu un procent de 24%. Dosarele având ca obiect activităţi teroriste nu reprezintă decât 1% din totalul dosarelor rămase în lucru.
Cine sunt procurorii DIICOT?
Procurorii DIICOT sunt magistraţi cu o pregătire înaltă, fiind expuşi unei activităţi ce implică presiune, stres şi risc.
Pot fi încadraţi în DIICOT procurorii care:
- Au o bună pregătire profesională,
- O conduită morală ireproşabilă,
- O vechime de cel puţin 6 ani în funcţia de procuror sau judecător.
Dacă toate aceste premise sunt întrunite, cei care doresc să aplice vor fi supuşi unei probe constând într-un interviu în faţa unei comisii constituite în acest scop.
În prezent, DIICOT funcţionează cu un număr de 260 de procurori, ajutaţi de un personal auxiliar de specialitate, grefieri, ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi inspectori antifraudă.
Activitatea DIICOT
În anul 2017, volumul de lucru al DIICOT a fost unul considerabil – numărul cauzelor de soluționat a fost de 24.700 cauze, fiind soluţionate 10.280. Din păcate, trendul este unul ascendent, reliefând că ţara noastră se confruntă, în continuare, cu o criminalitate ce continuă a se dezvolta şi a căpăta noi forme.
Activitatea în cadrul DIICOT este una intensă, având în vedere complexitatea şi numărul anchetelor şi dosarelor din sfera de competenţă. În 2017, media a fost de 102 de dosare per procuror.
Cât ne costă infracţiunile?
Importanţa DIICOT nu se vede numai în faptul că procurorii contribuie în mod real la asigurarea siguranţei publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, ci are şi o latură vizibil economică.
Doar în 2017 şi doar în dosarele soluţionate de DIICOT, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor a fost de 665.405.889 RON şi 13.984.361 EURO.
De asemenea, procurorii DIICOT au reuşit să indisponibilizeze bunuri prin măsuri asiguratorii în valoare de 488.000.000 RON (aprox. 100 mil. Euro).
DIICOT – o structură performantă
În 2017, rata condamnărilor a fost de 98%, ceea ce reprezintă o veritabilă performanţă. Din 3940 de persoane trimise în judecată, doar 76 au fost achitate, adică sub 2%.
Cu certitudine, DIICOT se bucură de o imagine pozitivă în randul societăţii, fiind o structură neafectată, în principiu, de lupta politică. Deşi neajunsuri există (e.g. personal redus prin raportare la volumul de muncă, lipsa unei strategii pe termen lung şi a unei colaborări optime între structurile statului în privinţa combaterii infracţionalităţii organizate), DIICOT îşi continuă activitatea şi luptă pentru menţinerea ordinii în cadrul statului de drept.
Surse relevante.
1. Raportul de activitate DIICOT pe anul 2017
2. Ordonanţa de urgenţă 78/2016
Bună seara, am fost angajata la Consitrans unde am plecat de acasă cu studii și cuminte fiind protejata de familia mea. Am ajuns Intr un anturaj de unde nu mai puteam iesi și neștiind cum sa reacționez m am imbolnavit de stres ducandu mă la psiholog și psihiatru in stare de șoc sa pot face fata și îmi căutam de munca, am fugit de acolo dar trauma a rămas. Cel care conduce firma, as vrea sa scot mizeria de sub preș după șase ani de panica și depresie pe care nu am avut o când m am angajat acolo, era un manipulator psihic, abuzator cu femeile și întreținea relații sexuale cu angajatele, dăruia cadouri de nunta, se interesa de situația ta, și apoi se purta mizerabil că și cum ai fi fost în obiect. Caută persoane vulnerabile, și le manipula. Prin asta am trecut și eu și nu am știut ce să fac. Nu vreau sa mi implic familia și nu am nevoie de stres. Dar omul acesta influent ar trebui sa fie închis pentru trafic de persoane. Singurele mesaje pe care le am sunt de la un coleg pe care nu i dau numele. Am trecut prin calvarul vieții, nu am crezut că există așa ceva și că trebuie să faci compromisuri. Îmi tremură inima când va scriu. O să spună că sunt nebuna și știu că nu mă pot pune cu el. M am imbolnavit de stres posttraumatic. Nu puteam sa înregistrez nimic. Trebuie sa fac terapie multa, un stres mă poate omora. Nu am mai avut puterea de a fi mama, mi am pierdut demnitatea și toate drepturile umane, stima de sine, principiile cu care am plecat în viață, și dorința de a învăța și a avea o familie frumoasa, și mi a fost teama și rușine. Nu mi vine să cred. Trebuia să plătească daune morale și consiliere. Știu că sunt singura împotriva tuturor. Vreau cumva sa se facă dreptate fara să mi expun familia. Va rog sa nu mi faceți rău mie sau el. Îmi pare rău că nu am știut să reacționez și ce să fac. Sigur nu vrea să își strice imaginea publică. M a ajutat financiar pentru că eu munceam de cădeam lata și toți colegii știu.
Nu puteam sa mai ies ceream ajutorul și plângeam pe străzi, psihiatrul știa. Mi a marcat întreaga existență.