⬅ ÎNAPOI

Procurori de Elită (I) – DIICOT

DIICOT

Cartierul Berceni. Ora 5:58.

Ofiţerul de poliţie judiciară scoate din plic mandatul de percheziţie. Două cifre ruginite din metal atârnă de gardul înalt aflat în faţa lui. Era adresa corectă.

Şase mascaţi, două dube albe şi opt roţi înconjurau perimetrul, pregătiţi să le reamintească celor dinăuntru că ziua bună se cunoaşte de dimineaţă. O vizită matinală a poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) ordonată din „complezenţa” procurorilor DIICOT urma să aibă loc.

Academie pe Legale Avocatoo

Ora 6:00.

„Poliţia! Deschide uşa!” se aude ca prin vise. Să fie doar un coşmar sau chiar pentru astazi era programată vizita la secţie?

Ora 10:00.

În casă se mai auzea doar un telezivor, uitat în singuratate: „Procurorii DIICOT au descins în această dimineaţă în casa unui interlop deosebit de periculos, liderul unei grupări infracţionale organizate cunoscute pentru trafic de persoane, spălare de bani şi evaziune fiscală. Operaţiunea a reprezentat un moment cheie în destructurarea reţelei, fiind trimişi în judecată şi alţi doi interlopi.”

 

 

DIICOT

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

 

Întrucât fenomenul criminal evoluase considerabil, căpătând noi dimensiuni în România postdecembristă, s-a considerat oportună configurarea unui organ specializat în gestionarea anchetelor şi în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Astfel, în 2004, pe fundalul reformelor în materie judiciară, s-a constituit DIICOT, ca structură subordonată Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În prezent, organizarea şi funcţionarea DIICOT este reglementată de Ordonanţa de Urgenta 78/2016, fiind abrogată legea iniţială din 2004.


Cu ce se ocupă, mai exact, DIICOT?

Concepută ca o structură specializată de elită, DIICOT este competentă să ancheteze în principal fapte criminale care sunt săvârşite de unui grup infracţional organizat.

Spre exemplu – un omor calificat săvârşit în capitală ar intra în mod normal în sfera de competenţă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Totuşi, dacă acea infracţiune este săvârşită de un interlop împotriva unui clan rival, dosarul va reveni DIICOT.

 

Ce este un grup infracţional organizat?

Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

 

De asemenea, DIICOT este competentă în privinţa infracţiunilor împotriva securităţii naţionale a României, infracţiunilor privind activităţi nucleare, trafic de droguri, terorism, spălare de bani, falsificare de monedă – pentru a enumera doar câteva dintre domeniile relevante.

Ca o statistică interesantă, dosarele de trafic de droguri deţin o pondere de peste 50% din numărul total, fiind urmate de cele de criminalitate informatică cu un procent de 24%. Dosarele având ca obiect activităţi teroriste nu reprezintă decât 1% din totalul dosarelor rămase în lucru.

Oliver-Felix Bănilă, actualul procuror şef DIICOT

Cine sunt procurorii DIICOT?

Procurorii DIICOT sunt magistraţi cu o pregătire înaltă, fiind expuşi unei activităţi ce implică presiune, stres şi risc.

Pot fi încadraţi în DIICOT procurorii care:

  • Au o bună pregătire profesională,
  • O conduită morală ireproşabilă,
  • O vechime de cel puţin 6 ani în funcţia de procuror sau judecător.

Dacă toate aceste premise sunt întrunite, cei care doresc să aplice vor fi supuşi unei probe constând într-un interviu în faţa unei comisii constituite în acest scop.

În prezent, DIICOT funcţionează cu un număr de 260 de procurori, ajutaţi de un personal auxiliar de specialitate, grefieri, ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi inspectori antifraudă.

 

Activitatea DIICOT

În anul 2017, volumul de lucru al DIICOT a fost unul considerabil – numărul cauzelor de soluționat a fost de 24.700 cauze, fiind soluţionate 10.280. Din păcate, trendul este unul ascendent, reliefând că ţara noastră se confruntă, în continuare, cu o criminalitate ce continuă a se dezvolta şi a căpăta noi forme.

Activitatea în cadrul DIICOT este una intensă, având în vedere complexitatea şi numărul anchetelor şi dosarelor din sfera de competenţă. În 2017, media a fost de 102 de dosare per procuror.

 

Cât ne costă infracţiunile?

Importanţa DIICOT nu se vede numai în faptul că procurorii contribuie în mod real la asigurarea siguranţei publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, ci are şi o latură vizibil economică.

Doar în 2017 şi doar în dosarele soluţionate de DIICOT, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor a fost de 665.405.889 RON şi 13.984.361 EURO.

De asemenea, procurorii DIICOT au reuşit să indisponibilizeze bunuri prin măsuri asiguratorii în valoare de 488.000.000 RON (aprox. 100 mil. Euro).

 

DIICOT – o structură performantă

În 2017, rata condamnărilor a fost de 98%, ceea ce reprezintă o veritabilă performanţă. Din 3940 de persoane trimise în judecată, doar 76 au fost achitate, adică sub 2%.

Cu certitudine, DIICOT se bucură de o imagine pozitivă în randul societăţii, fiind o structură neafectată, în principiu, de lupta politică. Deşi neajunsuri există (e.g. personal redus prin raportare la volumul de muncă, lipsa unei strategii pe termen lung şi a unei colaborări optime între structurile statului în privinţa combaterii infracţionalităţii organizate), DIICOT îşi continuă activitatea şi luptă pentru menţinerea ordinii în cadrul statului de drept.

 

Surse relevante.
1. Raportul de activitate DIICOT pe anul 2017
2. Ordonanţa de urgenţă 78/2016

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.