pexels photo 27452 1

Director discreditat pentru încălcarea Dreptului Concurenței

3 minute • Adelina Voicu • 28 februarie 2017


Consiliul Concurenței a obținut recent o discreditare a directorului general al unei companii găsite vinovată de încălcarea unui drept concurențial. Este pentru prima dată când se aplică o asemenea decizie.

Discreditarea apare ca rezultat al unei constatări a Consiliului Concurenței, și anume că două companii care vindeau postere promovând sportul și divertismentul, GB eye Limited (GBE) și Trod limited,  au încălcat prevederile Legii concurenței din 1998, stabilind să nu își subcoteze reciproc prețurile pe Amazon Marketplace.

Secțiunea a II-a din Legea concurenței interzice „acorduri între întreprinderi, deciziile asociațiilor de întreprinderi sau practici concertate care: (a) pot afecta schimburile comerciale în Regatul Unit și (b) au ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței în Regatul Unit”. Această interdicție „se aplică, în special, acordurilor, deciziilor sau practicilor care fixează în mod direct sau indirect prețurile de achiziție sau de vânzare”.

GBE este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de afișe în Marea Britanie, realizând operații de vânzare atât ca angrosist, cât și sub forma directă a unui vânzător cu amănuntul. Trod, îndeplinind funcția de vânzător de afișe en detail, a fost atât unul dintre cei mai mari clienți ai GBE (de la nivelul comerțului angro), cât și competitor al GBE (la nivelul pieței en detail).

Atunci când GBE a extins activitatea de vânzare en detail pe Amazon Marketplace, unde și Trod opera, societatea din urmă reclama faptul că GBE determina subcotarea prețurilor lor. Urmărind să nu piardă clientela în speța lui Trod, GBE a ajuns la un acord cu Trod în sensul ca niciuna dintre societăți să nu mai subcoteze prețurile celeilalte. Între anii 2011 și 2015, fiecare companie a utilizat un software pentru recalcularea prețurilor, pentru a se asigura ca prețurile proprii să nu devina cumva mai mici decât ale competitorului.

După anumite investigații, CMA a concluzionat că acordul dintre GBE și Trod a restricționat în mod considerabil concurența pe piața vânzării de afișe și șabloane consumatorilor britanici, prin încălcarea Legii concurenței.

Trod a fost amendat cu 163,371 de lire. GBE, în schimb, nu a fost amendat, datorită politicii de clemență promovate de CMA, pentru că a raportat Consiliului acordul făcut.

CMA a obținut acum o discreditare a domnului Daniel Aston, directorul general, și anume să nu mai poată acționa în calitate de director al oricărei companii din Marea Britanie timp de cinci ani. Consiliul și-a exprimat opinia astfel:

“Ca urmare a faptului că dl Aston se afla în funcția de director general al Trod la momentul relevant și pentru că el a contribuit personal la încălcarea dreptului concurenței, CMA consideră drept neadecvat comportamentul său, ceea îl face nepotrivit în funcția de director de companie pentru o anumită perioadă de timp.”

Acest caz este un memento util și necesar pentru directorii generali pentru a se asigura în viitor de lipsa oricărei angrenări a societăților lor în practici anticoncurențiale. Așadar, orice încălcare poate avea consecințe nu numai pentru companie, ci și personal, asupra directorilor generali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *