Discriminare: Refuzul de a acorda concediu pentru un festival religios nu e discriminare
3 minute • Elena Buzea • 25 martie 2017
Participarea la festivalurile tradiționale religioase din Sardinia poate fi o adevărată manifestare a credinței religioase, fiind astfel protejată. Cu toate acestea, afirmația angajatului că era obligat să participe la astfel de manifestații nu era adevărată.
Domnul Gareddu este un adept al religiei catolice. El are dreptul la 36 de zile de vacanță (concediu) pe an. Timp de patru ani, lui i-a fost permis să ia cinci săptămâni consecutive de concediu, timp în care s-a întors în Sardinia, unde o parte din familia sa locuiește. Cu toate acestea, ulterior acestui interval, cererea sa pentru cinci săptămâni de concediu i-a fost respinsă, motivându-i-se că i se pot oferi doar trei săptămâni de concediu.
Domnul Garredu a afirmat credința sa religioasă și a susținut că în jurul lunii august participă împreună cu familia sa la festivaluri tradiționale religioase care au loc în Sardinia. El a contestat refuzul cererii sale de concediu și a formulat o cerere întemeiată pe faptul că aceasta constituie o discriminare indirectă ilegală bazată pe faptul că politica de a permite doar un concediu consecutiv de trei săptămâni l-au împiedicat să își manifeste religia sa prin participarea la festivaluri religioase.
Tribunalul a respins însă cererea acestuia. Acesta a reținut că din motive medicale, domnul Gareddu nu a participat la toate festivalurile religioase din august începând cu 2013. În 2013, el a participat doar la 9 din cele 17 festivaluri tradiționale religioase despre care acesta a afirmat că sunt importante pentru el, trebuind să participle în fiecare an. Decizia de a participa la aceste festivaluri a fost dependentă de decizia prietenilor și familiei acestuia. Tribunalul a considerat astfel că nu este autentică credința domnului Gareddu. Tribunalul a constatat că atât timp cât nu există o credință autentică, domnul Gareddu nu poate pretinde cinci săptămâni de concediu pentru a participa la festivalurile tradiționale religioase.
Domnul Gareddu a făcut recurs, dar acesta a fost respins, având în vedere că deși participarea la festivalurile religioase reprezintă o modalitate de evidențiere a credinței, domnul Gareddu a menționat că aceste săptămâni de concediu erau solicitate și pentru alte motive.
Ce înseamnă aceasta pentru angajator?
Acest caz nu ar trebui să schimbe obligația angajatorilor de a oferi timp liber pentru manifestări religioase. Participarea la festivaluri tradiționale religioase este cu siguranță capabilă să reprezinte o manifestare a credinței religioase a unui angajat și prin urmare refuzul unei cereri de concediu întemeiate motivul participării la un festival religios poate fi o discriminare indirectă (n.n. Manifestarea credinței trebuie să fie însă autentică, astfel încât să justifice necesitatea unui astfel de concediu). Refuzul unor asemenea cereri trebuie să fie justificat proporțional cu scopul legitim al acesteia.