intellectual 2

Dreptul proprietății intelectuale în cazul operelor de arhitectură

3 minute • Luana GI • 13 septembrie 2017


Pentru cei care sunt însărcinați să proiecteze clădiri sau spații interioare sau care construiesc și dețin clădiri emblematice sau recunoscute drept puncte de reper, luarea în considerare a drepturilor de proprietate intelectuală în orice desen, planuri, schițe sau modele ar trebui să existe încă de la început.
Arhitectura poate fi protejată de o gamă largă de drepturi de proprietate intelectuală, de la drepturi de autor, inclusiv drepturi morale de autor, mărci comerciale, drepturi de proiectare.
Înțelegerea acestor drepturi și a modului în care acestea sunt relevante pentru un arhitect sau clientul acestuia pot fi de o importanță deosebită pentru proiectant sau proprietarul unei clădiri.
În contextul arhitecturii, dreptul care este de cea mai mare importanță este dreptul de autor.
În Regatul Unit (spre deosebire de SUA) nu există un sistem oficial de înregistrare pentru lucrările de drepturi de autor.
O lucrare nu este protejată de drepturile de autor decât dacă este originală. Pentru a califica lucrarea drept originală, aceasta trebuie fie creată prin propriile priceperi și eforturi individuale și nu trebuie să fi fost copiată din alte lucrări. Dreptul de autor nu protejează ideile pentru o lucrare, ci numai atunci când lucrarea în sine este fixă, materializată.
O lucrare de arhitectură a drepturilor de autor constă fie dintr-o clădire sau dintr-o structură, fie dintr-un model pentru o clădire sau o structură, dar nu și un desen de arhitectură. Desigur, orice desen de arhitectură poate fi protejat ca schiță sau plan al acelei lucrări, dar nu ca o lucrare propriu-zisă.
Pentru ca drepturile de autor să existe într-o lucrare de arhitectură, aceasta trebuie să aibă un caracter artistic. Autorul lucrării de arhitectură va fi persoana care creează forma și designul clădirii. În cele mai multe cazuri, acesta va fi arhitectul, dar ar putea fi și constructorul dacă construiește fără planuri (cazuri rare).
Mărcile ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare de către arhitecț și de către proprietarii de clădiri emblematice sau de destinație.
O marcă comercială este un semn care poate distinge produsele și serviciile de cele ale concurenților și se înregistreză la Oficiul Proprietății Intelectuale. Prin înregistrare, aveți dreptul exclusiv de a utiliza marca comercială și veti puteți iniția acțiuni în justiție împotriva oricărei persoane care utilizează, în cadrul activității sale (și fără consimțământul vostru), un semn identic sau similar cu marca voastră comercială.
Utilizarea imaginii, a denumirii unei clădiri și a dispunerii acesteia poate fi, de asemenea, protejată prin înregistrarea mărcilor. Aceasta este o veste bună pentru companiile care dezvoltă modele inovatoare pentru a fi ușor recunoscute de către consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *