slide buc

Eco-vouchere pentru eliminarea mașinilor uzate

3 minute • Alexandra Enachescu • 25 iulie 2018


Bucureștenii vor primi vouchere de 9.000 de lei în schimbul mașinilor uzate, prevede proiectul de hotărâre discutat în ședința Consiliului General al Municipiului București din 26 iulie.  Proiectul prevede acordarea a 5.000 de eco-vouchere pentru achiziționarea de autovehicule cu nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel şi alte mijloace de locomoţie noi, non-diesel şi electrice.
În expunerea de motive a proiectului se arată că traficul urban din Capitală este un factor important de poluare a aerului, astfel că în Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București 2018-2022 se enumeră, printre măsurile care conduc la protecția calității aerului, și limitarea circulaţiei autovehiculelor poluate cu impact negativ asupra mediului.
Conform datelor oficiale ale Primăriei București, prin programul Rabla classic, în anul 2017, au fost scoase din circulaţie 7.470 autovehicule vechi prin achiziţia autovehiculelor noi, încadrate în norma de poluare Euro 6. Astfel, se mai susține în expunerea proiectului, se impune intensificarea eforturilor de eliminare a autovehiculelor vechi, stimulând achiziţionarea de maşini noi, cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii.

ART. 2

Pentru implementarea “Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere” se aprobă acordarea în perioada 2018-2019 a unui număr de 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 lei/eco-voucher. Acordarea unui eco-voucher se va face în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.”

Beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, care nu au obligaţii de plată la bugetul local.
Sumele necesare vor fi acoperite din bugetul local al Primăriei Capitalei. Regulamentul programului va fi elaborat de o comisie formată din specialişti din cadrul Direcţiei de Mediu, Direcţiei Generală Economică, Direcţiei Transporturi, Direcţiei Juridic şi Direcţiei Informatică din cadrul aparatului de specialitate al primarului general.

Sursa https://legestart.ro/proiect-eco-vouchere-valoare-de-9-000-lei-pentru-masini-uzate-bucuresti/

Update:

Primarul General, Gabriela Firea:  “Acordam  5.000 de vouchere de 9.000 de lei, ca primă de casare pentru autovehicule uzate, înmatriculate în București.  Dorim astfel să încurajam casarea autovehiculelor vechi și achiziția unora noi, mai prietenoase cu mediul. Cu aceleași vouchere se pot cumpăra și electronice sau electrocasnice. Programul va continua și anul viitor.”

De asemenea, Primarul General a mai explicat că voucherele vor putea fi folosite pentru achiziționarea unui automobil nou, non-diesel, cu normă de poluare Euro 6 sau a altor mijloace de transport cu grad redus de poluare, Euro 6 sau electrice (de exemplu: motociclete, mopede, biciclete electrice etc) și nu se pot cumula cu tichetele oferite în cadrul Programului Rabla. Altfel spus, pentru o mașină casată nu se poate obține și tichet pentru programul „Rabla” și voucher pentru programul Primăriei Capitalei.

Prin posibilitatea achiziționării de electronice sau electrocasnice se urmărește eliberarea atât a parcărilor, cât și a trotuarelor de mașinile abandonate de ani de zile de proprietarii care nu mai circulă cu autovehiculele respective și care, din varii motive, nu vor să achiziționeze mașini noi.

Sursă http://www.pmb.ro/pmb/comunicate/presa_com.php?msj=7080

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *