ivermectina

Este ivermectina un medicament – minune contra COVID-19?

9 minute • Vlad Mustaca • 29 ianuarie 2021


În spațiul public a apărut o întreagă dezbatere cu privire la un anume medicament veterinar, ivermectina, ce ar fi util în lupta cu noul coronavirus.

Un institut de cercetări din America dar și un medic român, specialist de boli interne şi boli Infecțioase, din Las Vegas, a afirmat faptul că acest tip de medicament ar fi eficient în tratarea COVID-19.

Pe scurt

Ivermectina este un medicament de uz veterinar, folosit în problemele de parazitare a pielii. Este folosit, în acest moment, strict pentru animale.

Deci, în concluzie, avem de-a face cu un medicament antiparazitar.

Ce se știe până acum?

Ziarul ”Financial Times” a publicat un articol în care cercetătorul Andrew Hill de la Universitatea din Liverpool, a afirmat faptul că, în urma analizelor efectuate până în prezent, se constată o eliminare rapidă a virusului SARS-CoV2. Mai mult de atât, mortalitatea ar scădea, cu acest tratament, cu până la 75%, în șase studii efectuate.

William Campbell – inventatorul ivermectinei, laureat al Premiului Nobel

În urmă cu aproximativ 6 luni de zile, inventatorul ivermectinei, cercetătorul William Campbell, a oferit un interviu Academiei Irlandeze, în care a specificat faptul că, din dorința de a ajuta tratarea acestei probleme care apare la câini, a reușit, împreună cu un grup de lucru, să găsească un tratament preventiv – acesta fiind ivermectina. Cu alte cuvinte, ivermectina, dacă ar fi folosită și în tratarea COVID-19, nu numai că ar ajuta la vindecarea mai rapidă a celor infectați, dar ar putea fi un veritabil produs preventiv, care să nu mai permită infectarea, prin blocarea transferului acestuia la nivelul celulelor. Boala specifică câinilor a fost aproape eradicată în America de Sud, cu ajutorul ivermectinei.

În schimb, cercetătorul a atras atenția asupra modului în care apar, necontrolat, informațiile privind eficacitatea acestuia împotriva virusului SARS-CoV2.

”Studiile de laborator trebuie să continue pentru a ne asigura de eficiența deplină a acestui medicament, dar informațiile ar trebui să fie prezentate cu rezervă, pentru a nu crea speranțe premature oamenilor” a declarat Campbell în interviu.

Australia a făcut deja teste de laborator încă din luna mai 2020

Cercetătorii din Australia au aplicat medicamentul unor celule care au fost infectate cu virusul SARS-COV2 și au descoperit că ivermectina poate opri virusul care nu mai poate infecta acele celule. E un experiment care a avut loc în laborator, și nu un studiu clinic, pe oameni.

În acest moment, se efectuează studii clinice în Australia pentru a observa modul în care ivermectina acționează împotriva virusului și pentru a oferi un răspuns la întrebarea: este el eficient în tratarea bolii COVID-19?

Intervine Universitatea Oxford

Într-un articol publicat în The Times, Universitatea Oxford a anunțat că cercetătorii din cadrul institutului de prestigiu au în plan derularea celui mai mare test clinic și de cea mai bună acuratețe, pentru un medicament care ar putea reduce drastic rata mortalității provocată de virusul SARS-CoV2.

Universitatea din Marea Britanie derulează și în momentul de față un program numit ”Principle”, menit să găsească tratamente ce ar putea fi folosite de oamenii infectați, la ei acasă, încă de la debutul simptomelor specifice COVID-19.

Unul din medicamentele care se studiază  în cadrul acestui program este chiar ivermectina.

Israelul studiază efectele ivermectinei

Fără îndoială, Israelul este unul dintre cele mai mari și respectate centre de cercetare medicale din întreaga lume.

Publicația ISRAEL 21c, a publicat un articol intitulat: ”Medicamentele pentru lupta împotriva COVID-19 sunt deja pe piață”.

Într-un webinar recent, din cadrul programului ”Spark„ al Universității din Tel Aviv, s-a pus în discuție necesitatea studierii amănunțite a acestui medicament. Unul dintre prezentatorii acestui webinar a fost dr. Eli Schwartz, fondator al Centrului Medical Sheba pentru Boli Infecțioase, a prezentat proprietățile ivermectinei.

Omul de știință a inițiat, în luna iunie 2020, un test clinic în care acest medicament a fost administrat unui eșantion de 100 de persoane infectate cu forme severe de COVID-19. Scopul acestui studiu a fost să se vadă în ce formă  și în ce procent ivermectina poate preveni multiplicarea virusului în corp.
Studiul israelian este în derulare și în momentul de față, dar, între timp, un alt studiu efectuat în Australia a descoperit că administrarea ivermectinei a determinat o scădere cu până la 5.000 de ori cantitatea virală în mai puțin de 48 de ore.

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea pentru oameni a ivermectinei.

Desigur, aprobarea se referă la administrarea acestui medicament omului, dar nu a fost aprobat drept ”schemă de tratament” pentru infecția cu SARS-CoV2.

Cu toate acestea, medicul Ion Alexie, infecționist în Las Vegas, a afirmat faptul că domnia sa folosește ivermectina cu pacienții săi infectați cu forme medii și severe iar rezultate sunt cât se poate de încurajatoare. Desigur, în momentul de față nu poate garanta nimeni procentul de eficiență, dar există speranță că studiile se vor concretiza într-o analiză menită să determine FDA să aprobe folosirea lui pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

Singurele țări care au aprobat folosirea ivermectinei pentru tratarea cu infecția, sunt Bolivia și Peru.

Situația ivermectinei la nivelul României

Acest medicament nu a putut să treacă neobservat nici pe plaiurile noastre mioritice.

În momentul în care s-a pornit dezbaterea publică în legătură cu acest medicament, românii au luat cu asalt farmaciile veterinare.

Într-un material filmat cu camera ascunsă, difuzat în cadrul emisiunii ”Sinteza zilei” de la Antena 3, se poate observa cum, în diferite locuri din România, ivermectina nu se mai găsește pe stocurile farmaciilor.

Colegiul Medicilor și DSP-urile s-au autosesizat

DSP-urile în acest moment au dat dispoziție farmaciilor veterinare să nu mai pună în vânzare acest tip de medicament fără prescripție medicală emisă de medicul veterinar. În cazul în care acest medicamente se emit fără prescripție medicală specifică, amenda pentru unitățile farmaceutice poate ajunge și până la 8.000 de lei.

Colegiu medicilor din București și Colegiul Medicilor din România au emis un comunicat în cursul zilei de 27.01.2021 prin care au atras atenția asupra faptului că ivermectina, în momentul de față, nu este aprobată pentru a fi folosită în formă de flacoane de către oameni ci numai pentru uz veterinar. Aceste foruri au specificat expres faptul că medicii trebuie să elibereze prospecte exclusiv pentru medicamentele ce se află în schema de tratament aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului și de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, ivermectina nefiind prezentă printre aceste.

Întregul comunicat al Colegiului Medicilor poate fi citit aici.

Reprezentanții Ministerului Sănătății din România nu recomandă utilizarea ivermectinei în tratarea COVID-19

”Nu este un medicament care să dovedească eficiența în tratarea CODI-19. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere științific și considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care nu sunt suficient testate” a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în  Ministerul Sănătății.

În România, în momentul de față, utilizarea ivermectinei de către oameni se poate face doar sub formă de unguent.

Se fac demersuri pentru aprobarea în România

Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, a înaintat o solicitare Ministerului Sănătății, prin intermediul Agenției Naționale a Medicamentului, să autorizeze punerea pe piață a Ivermectinei pentru uz uman. Aceștia se angajează că vor produce și vor distribui ivermectina, la prețuri modice.

În acest moment, un flacon de ivermectină costă 2 lei, iar o cutie costă în jur de 20 de lei. Spre deosebire de antiviralul Remdesivir, singurul aprobat (și apoi retras) de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea COVID-19, care costă 500 de euro/doză, ivermectina este de peste 100 de ori mai ieftină.

Este el eficient?

Acest lucru, în momentul în care tu citești aceste rânduri, nu o poate spune nimeni. De ce? Pentru că s-au făcut prea puține teste în legătură cu folosirea acestui medicament în tratarea COVID-19.

Deși pare un medicament – minune, testele efectuate până în momentul de față sunt insuficiente pentru a convinge FDA-ul (Food and Drug Administration – administrația medicamentului din Statele Unite) și EMA (Agenția Europeană a Medicamentului – cea care a aprobat și folosirea vaccinurilor Pfizer și Moderna pe teritoriul Uniunii Europene) să aprobe acest medicament pentru tratarea COVID-19.

În funcție de testele efectuate în continuare, vom vedea dacă cele două agenții vor aproba sau nu acest antiparazitar pentru combaterea pandemiei.

Poți tu să mai mergi acum să cumperi ivermectină?

După cum am spus, decizia DSP-urilor de bloca medicamentul în farmacii a fost luată pe fondul epuizării stocurilor din multe unități farmaceutice. Dacă ai prescripție de la medicul veterinar pentru animalul de companie, poți merge liniștit să îl achiziționezi. Totuși, folosește-l pentru câine deocamdată. Nu îl pisa în mâncare, sperând că scapi miraculos de COVID-19.

Apel la responsabilitate

Noi, cei de la Avocatoo, prezentăm întotdeauna lucrurile relevante pentru tine și te ținem la curent cu noutățile care apar în domeniul medical, pe fondul crizei coronavirus.

Am expus în acest articol principalele informații care au fost prezentate în numeroase publicații internaționale tocmai pentru a îți forma un punct de vedere obiectiv cu privire la acest medicament de uz veterinar care se pare, deocamdată, a fi eficient împotriva COVID-19.

Nu te încurajăm în niciun fel să utilizezi acest medicament până când studiile clinice efectuate nu vor arăta gradul de eficiență și siguranță pe care ivermectina îl are în tratarea COVID-19, pentru că nu ne dorim ca efectele negative ce pot apărea să te afecteze mai mult decât ești afectat fizic și psihic de această situație pandemică.

Poză de Institutul Pasteur din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *