Eurotransplant si legislatia privind transplantul in Romania si UE

Eurotransplant și legislația privind transplantul în România și UE

5 minute • Giulia Donose • 11 august 2018


Fundația Internatională Eurotransplant, cunoscută simplu ca Eurotransplant, este o organizație non-profit înființată în 1967, cu sediul la Leiden( Olanda), care funcționează ca un program de schimb prin care se facilitează distribuirea, alocarea și transplantarea organelor între toate clinicile, laboratoarele și spitalele implicate în transplantări din toate țările membre și anume  Austria, Belgia, Croația, Germania, Ungaria, Luxemburg, Tările de Jos și Slovenia, dar și din țările partenere.

 Pentru a fi membru al fundației, statele trebuie să îndeplinească o serie de criterii stipulate în Directiva 53/2010/UE privind Calitatea și siguranța organelor destinate transplantului  și in Principiile directoare cu privire la celule, țesuturi și organe umane pentru transplant ale Organizației Mondiale a Sănătății, asigurându-se transparența și obiectivitatea aderării.

 Așadar statele candidate trebuie să accepte condițiile de cooperare Eurotransplant. Ele trebuie să aibă o reglementare precisă cu privire la: interzicerea traficului de organe, definirea morții cerebrale și a procedurii de stabilire, acreditarea centrelor de transplant si protecția datelor.

 Sistemul Eurotransplant este foarte complex și foarte bine organizat. Practic centrele de transplantare din acest sistem înregistrează în baza de date toți pacienții care așteaptă un transplant împreună cu toate caracteristicile lor relevante. La fel se procedează și cu donatorii, ale căror caracteristici se înregistrează în aceeași bază de date. Apoi printr-un software se constituie o listă de compatibilități pentru fiecare organ donat înregistrat, pe baza caracteristicilor. Se iau în considerare și factori precum grupul sanguin, timpul de așteptare și gravitatea cazului.

   Cu excepția celor 7 state membre anterior menționate, restul statelor sunt doar partenere. România a încheiat pe termen nedeterminat un acord în 2017, după alte câteva care au fost temporare, prin intermediul Agenției Naționale pentru Transplant, aflată în subordinea Ministerului Sănătății.

 Țara noastră a mai avut, în anii ’90, acorduri bilaterale cu Italia, Germania și Austria. În schimbul faptului că organele prelevate la noi erau trimise în străinătate, tot acolo erau făcute și operațiile necesare românilor. Apoi, în decurs de câțiva ani, chirurgii noștri au fost pregătiți de colegii străini și au demarat programul național de transplant.

 În prezent, în Eurotransplant se transplantează anual 7.000 de organe, prelevate de la pacienți decedați. În România, cel mult 200.  În ciuda acordului cu Eurotransplant, România este una dintre țările codașe în ceea ce privește transplantul de organe din mai multe cauze precum numarul redus al donatorilor, lipsa dotării spitalelor, numărul redus de specialiști în această procedura, hibele sistemului de sănătate în ansamblu, dar și numeroasele scandaluri de care se leagă puținele transplaturi efectuate la nivelul țării

 Conform statisticilor, 7 din 10 români sunt de acord cu prelevarea organelor, însă, în caz de moarte cerebrală, familia decide. Pacienții care stau ani întregi pe listele de așteptare pentru transplant, dar și medicii lor, spun că ar trebui să existe o cale oficială prin care să ne declarăm opțiunea încă din timpul vieții.  Astăzi, pentru prelevarea organelor, este necesar acordul familiei.

 Legea transplantului le permite românilor să încheie la notar un act prin care să ateste oficial, din timpul vieții, că vor să devină donatori sau înscrierea în Registrul Național al donatorilor de organe, țesuturi și celule. Chiar și așa este nevoie însă, pentru prelevare, de acordul explicit al unei rude de gradul I. Procură notariala este așadar numai un argument, pe care mediatorul o poate folosi în față familiei.

 Soluția găsită de alte state din Uniunea Europeană precum Austria, Germania sau Olanda a fost acordul prezumat. În Austria, după decesul înregistrat legal, trupul oricărui cetățean aparține statului. Doar dacă familia se împotrivește prelevării, demersurile sunt oprite fără comentarii. România este singură țara din Uniunea Europeană care nu are o reglementare cu privire la acordul prezumat.

     La nivel european se înregistrează, în medie, 20-25 de donatori pe an, la fiecare milion de locuitori. Există țări precum Spania, în care s-a ajuns la 40 de pacienți de la care se preleveaza organe. România se află la coadă clasamentului-patru donatori la un milion de locuitori. Ceea ce a propulsat Spania în fruntea clasamentului este utilizarea sistemului  acordului implicit, ceea ce presupune că, dacă o persoană nu și-a exprimat clar dorință de a nu-și dona organele după deces, atunci acestea pot fi prelevate. Un astfel de proiect de lege există și în România, însă este blocat în Cameră Deputaților.

 Disponibilitatea de a-și dona propriile organe în caz de deces atinge următoarele procentaje: 56% media UE, peste 69% în Olanda, Suedia, Finlanda, Belgia, Olanda, Cehia (44%), Austria (33%), Letonia (29%), iar România: 27%, iar  disponibilitatea de a consimți la donarea  de organe în caz de deces al unei rude apropiate atinge 54% în UE, peste 65% în Olanda, Suedia, Finlanda , în Cehia 40%, în Austria 35%, Letonia 38% și România 32%.

                 Dintre drepturile personalitătii, domeniul transplantului de organe este guvernat de dreptul la viată, dreptul la sănătate, la integritate fizică și demnitate, precum și dreptul la libertatea de exprimare.

 Transplantul de organe reprezintă una dintre cele mai grăitoare dovezi ale evoluției practicii medicale, dând astfel șansa suferinzilor de boli grave la o nouă viață. Cu toate acestea, el continuă să creeze controverse în domenii variate, de la etică la legislație, astfel că o reglementare uniformă la nivelul Uniunii Europene rămâne încă în stadiul de deziderat.

Surse:

  1. www.who.int/transplantation/
  2. www.eur-lex.europa.eu/
  3. www.eurotransplant.org/
  4. www.e-transplant.ro/
  5. www.researchgate.net/
  6. www.wikipedia.com

Un răspuns

  1. Buna ziua! Am o antrebare dc nu se poate face un transplant numai prin eurotransplant ? Deoarece murim cu zile din cauza acestei tigani ,Atata timp cat am dinatorul meu si bani mei ,Deoarece am fost diagnosticat cu bronsita cronica ( Bpoc si emfizem) eu nu vreau sa mor de tanar din cauza cuiva care ami ,si vrea sami comande mie sanatatea organul care wste donat de catre un membru al familiei mele plus. Banj mei astept raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *