De la Facultatea de Drept, la Consiliul Constituțional din Franța
4 minute • Autor Necunoscut • 12 noiembrie 2017
Alexandru Chiran ne povestește despre experiența de la Consiliul Constituțional din Franța. El ii incurajează și pe ceilalti studenti să aplice pentru că, cine stie, poate fi o posibilă rampă de lansare.
“Ca orice student care a terminat anul I la Facultatea de Drept, mi-am dorit să depășesc limitele teoretice și să încerc ceva nou. Fiind student și la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, București, am avut ocazia să aplic pentru un stagiu de practică în Franța, mai precis la Consiliul Constituțional francez.
Pentru mine satisfacția a fost imensă când am aflat că am fost selectat pentru a efectua acest stagiu, mai ales după un an de studiu intens. Eram dominat de acel sentiment indescriptibil pe care îl are fiecare persoană atunci când vede că muncă sa este răsplătită. Am așteptat cu mare nerăbdare luna septembrie pentru a putea merge la Paris, să-mi efectuez stagiul.
Odata ajuns acolo, viața mea, timp de o luna de zile, a avut o rutină complet diferită.
Mai întâi aș vrea să menționez câteva aspecte legate de istoria sa. Consiliul Constituțional a fost instaurat de către Constituția celei de-a cincea Republici franceze, fiind garantul supremației Constituției. Încă de la instaurare, sediul Consiliului Constituțional se află în aripa Montpensier a Palatului Regal. Deja primul aspect care m-a fascinat a fost locul plin de istorie și de o frumusețe copleșitoare în care se desfășoară activitățile Consiliului.
Ulterior, am început să lucrez. Am fost arondat timp de o lună de zile la Serviciul de relații externe. Acolo, principala mea misiune a fost dreptul comparat. Anul acesta, sarbatorindu-se 20 de ani de la înființarea Asociației Curților Constituționale ce au în comun folosirea limbii franceze care cuprinde peste 40 de țări membre, misiunea mea a fost să concentrez într-o prezentare pentru invitații care au asistat la eveniment, toate realizările acestei asociații. A fost o muncă dificilă, dar am reușit să o duc la bun sfârșit cu ajutorul doamnei Caroline Petillon, șeful Serviciului de relații externe și tutorele meu pe perioada stagiului.
De asemenea, am avut ocazia de a participa la numeroase audiențe. Am văzut cum se desfășoară rezolvarea unei “question prioritaire de constitutionnalite”, o formă de control de constituționalitate a posteriori în sistemul francez. Aceste audiențe au completat în mod fericit cunoștințele teoretice pe care le-am dobândit în timpul anului universitar.
Pe lângă cunoștințele dobândite, am avut ocazia de a întâlni în cadrul unor ceremonii oficiale oameni care au făcut istorie precum domnul Valery-Giscard d’Estaing, fost președinte al Franței, domnul Lionel Jospin, fost prim-ministru al Republicii franceze, dar și pe actualul ministru al Justiției, doamna Nicole Belloubet.
Afirm, cu tărie, că experiență la Consiliu m-a schimbat, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. M-a făcut să mă îndrăgostesc de dreptul public, în general, și de dreptul constituțional, în special. Așadar, recomand micilor juriști francofoni, în special studenților Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene care sunt pasionați de dreptul constituțional și care doresc să aibă ulterior o carieră în domeniul dreptului public să aplice pentru efectuarea un stagiu de practică la Consiliul Constituțional. Acest lucru reprezintă, fără îndoială, un plus la angajare chiar și în instituțiile din România.
Juristul ce studiaza drept comparat își va cunoaște mult mai bine propriul sistem juridic pentru că va vedea din exterior cum funcționează sistemul sau. Acesta își va da seama mult mai ușor care sunt plusurile și care sunt minusurile sistemului juridic din țară să și va putea da soluții la anumite probleme juridice din propria țară, inspirându-se din soluțiile date unor probleme similare care au apărut în alte state.
Acestea fiind spuse, recomand, cu căldură, celor interesați, să nu ezite și să efectueze, dacă au posibilitatea, un stagiu la Consiliul Constituțional. Personalul Consiliului este foarte primitor și deschis la întrebările tinerilor stagiari, iar ambianța, în general va fi una care ar putea să va marcheze pentru tot restul vieții.”