Avocatoo template articole

Școala te învață despre | Fake News |

2 minute • Cristina Radu • 25 mai 2019


Disciplină nouă în școli pentru fake news
Articol redactat de Cristina Radu
Ești în stare să distingi între fake news și știrile reale? Ți-ar fi plăcut ca cineva să te învețe asta? Să îți arate care sunt criteriile în funcție de care să discerni, raționamentul inductiv și deductiv?
O nouă propunere legislativă din partea Parlamentul vizează dezvoltarea abilităților media. Disciplina “Educație și cultură media” trebuie introdusă încă din gimnaziu, conform inițiatorilor care susțin că elevii vor învăța să analizeze critic mediile pe care accesează pentru a se informa.
Disciplina “Educație și cultură media” va fi obligatorie și va presupune noțiuni de bază în clasa a VI-a, o oră pe săptămână și apoi noțiuni mai aprofundate în clasa a IX-a tot o oră pe săptămână.
Materia include predarea teoriilor comunicării, formarea unei abordări critice și analitice, identificarea știrilor false, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese, identificarea informațiilor care pot îngrădi drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor.
Ministerul Educației va pregăti un plan-cadru prin care să asigure cursuri de pregătire pentru profesorii din învățământul gimnazial și liceal care predau ore de română, istorie, filosofie sau cultură civică și pentru absolvenții facultăților de comunicare și mass-media care au urmat și modulul psiho-pedagogic pentru a putea preda disciplina în cadrul unităților de învățământ. Ministerul Educației trebuie să stabilească cadrele didactice, manualele și planurile disciplinei.
Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, care reprezintă forul decizional. În cazul în care va fi adoptată, legea va intra în vigoare la 2 ani după adoptare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *