Vrei să eviți plata impozitului diferențiat pe clădire?
2 minute • Redactia • 22 ianuarie 2017
Dacă deja ai o firma sau un PFA și dorești să declari că nu desfășori activitate la sediul social va trebui să parcurgi procedura la Oficiul Registrului Comețului de pe lângă tribunalul în raza căruia este înregistrată persoana juridică.
Asfel, va trebui completată o declarație – tip (model 3), prin care vei declara că nu desfășori la sediul social activitățile declarate pe o perioadă de maxim 3 ani. În declarația – tip vei menționa toate activitățile care se desfășoară la sediile secundare (puncte de lucru) sau la terți.
Declarația va fi însoțită de o cerere de înregistrare (formular – tip) si de dovada achitării taxelor aferente.
Costul acestei operațiuni la Registrul Comerțului este de 72 lei. De la 1 februarie 2017 tariful va fi de doar 27 lei, întrucât taxa de 45 lei, va fi eliminată odată cu intrarea în vigoare a Legii celor 102 taxe.
Termenul de eliberare al certificatului care atestă înregistrarea mențiunii este de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
Dacă ai declarat că nu mai desășori activitate la sediul social al firmei, nu mai poți include în contabilitate cheltuielile cu facturile de utilități și nici amenajările la sediul firmei.
Daca acum vrei sa infiintezi o societate sau un PFA si vrei sa nu platesti impozit diferentiat, procedura este asemanatoare, cu diferenta ca in momentul inregistrarii societatii, declari ca NU vrei sa desfasori activitati la sediu (ci, de exemplu, la terti).
De asemenea, în situația în care timpul nu îți permite să parcurgi această procedură singur, poți desemna un specialist (de exemplu, un avocat) care să se ocupe de dosarul tău.