CJUE confirma inghetarea fondurilor fostului presedinte al Ucrainei
3 minute • Manea Alexandra Raluca • 21 noiembrie 2017
Ca răspuns la criza ucraineană care a început la sfârșitul anului 2013, Consiliul a decis, la 5 martie
2014, să înghețe fondurile și resursele economice ale persoanelor identificate ca fiind responsabile
pentru deturnarea de fonduri ale statului ucrainean. Domnul Viktor Fedorovych Yanukovych, fost președinte al Ucrainei, precum și unul dintre fiii săi, Oleksandr Viktorovych Yanukovych, au fost incluși, pentru perioada cuprinsă între 6 martie 2014 și 5 martie 2015, în lista persoanelor vizate de înghețarea fondurilor pentru motivul că făceau obiectul unor anchete preliminare în Ucraina pentru infracțiuni legate de delapidarea de fonduri ale statului ucrainean și transferul lor ilegal în afara Ucrainei.
Începând cu 6 martie 2015, înghețarea fondurilor dispusă împotriva acestor persoane a fost prelungită cu un an cu motive de includere diferite.
Înghețarea a fost de atunci motivată de faptul că cei doi cetățeni ucraineni menționați făceau obiectul unor proceduri penale declanșate de către autoritățile ucrainene pentru deturnarea de fonduri sau active publice.
Domnii Yanukovych au sesizat Tribunalul Uniunii Europene pentru contestarea înghețării fondurilor
lor pentru perioada cuprinsă între 6 martie 2014 și 6 martie 2016. Prin Hotărârile din 15 septembrie
2016, Tribunalul a anulat, pentru nerespectarea criteriilor de includere, înghețarea fondurilor
pentru perioada cuprinsă între 6 martie 2014 și 5 martie 2015. În schimb, el a confirmat înghețarea
fondurilor pentru perioada cuprinsă între 6 martie 2015 și 6 martie 2016.
Domnii Yanukovych solicită Curții de Justiție anularea părții din hotărârile Tribunalului care confirmă înghețarea fondurilor lor.
Prin hotărârile pronunțate pe 19 octombrie, Curtea confirmă înghețarea fondurilor domnilor Yanukovych
pentru perioada cuprinsă între 6 martie 2015 și 6 martie 2016. În special, Curtea arată, la fel ca Tribunalul, că îndoielile invocate de domnii Yanukovych în privința imparțialității sistemului judiciar ucrainean nu sunt în măsură să pună în discuție veridicitatea acuzațiilor care li se aduc în ceea ce privește fapte precise de deturnare de fonduri publice, nici să demonstreze că situația lor particulară a fost afectată de probleme referitoare la sistemul judiciar ucrainean. În aceeași ordine de idei, Curtea confirmă că Consiliul nu era ținut să solicite verificări
suplimentare din partea autorităților ucrainene cu privire la faptele reproșate celor două persoane interesate, întrucât acestea nu au prezentat elemente de natură să pună în discuție motivele vizate de autoritățile ucrainene pentru a-și întemeia acuzațiile pe care le aduc acestora. În sfârșit, Curtea apreciază că Tribunalul a considerat în mod întemeiat că, ținând seama de caracterul deosebit de circumstanțiat al acuzațiilor care li se aduc, înghețarea fondurilor celor două persoane interesate este conformă criteriului de includere reținut (persoane identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean), astfel cum este interpretat în lumina obiectivului de consolidare și de sprijinire a statului de drept în Ucraina.
Pentru mai multe detalii: comunicat de presa nr. 108/17