1615741543234 scaled 1

Leaders Explore • Descoperă-ți misiunea & ia inițiativă

8 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 16 februarie 2021


În urmă cu câțiva ani, aflam de la Ana (de fapt, nu doar că aflam, dar eram și încurajată) că Ar trebui să fii cu ochii pe ei și să prinzi următoarea perioadă de înscrieri; Băi, a fost mega fain, vino!; Auzi, poate ar fi timpul să te gândești mai în profunzime la cine ești tu, cu adevărat. Atunci am auzit pentru prima dată de Fundația Leaders.

Ok, so… who are they?

Un ONG care își propune să susțină oameni cu valori și principii pentru a deveni liderii de mâine, lideri responsabili, demni, cu acel trebuie să pe care ni-i dorim cu toții în jurul nostru. Fundația Leaders reprezintă acel boost de care avem nevoie pentru a ne face să conștientizăm mult mai bine care este rolul nostru în societate. Și o fac bine, prin diferite programe de leadership practice organizate in funcție de nivelul de dezvoltare.

Alo! Aterizez la.. Leaders Explore!

Iar în urmă cu două luni primeam telefon de la Alexandra în care mă anunța că sunt unul dintre cei 70 de participanți ai programului național Leaders Explore. Pentru că sunt într-o perioadă în care încerc să descopăr cine sunt eu și care este misiunea mea pentru a fi împlinită cu adevărat.. s-au aliniat perfect astrele 🙂

Ce am învățat (I) – despre valori

A fost pentru prima dată când am discutat despre valorile personale, disecând fiecare dintre propriile acțiuni în parte. De ce? Cred că este primul pas spre autocunoaștere pentru a-ți da seama care este mission statementul tău, pentru ce lupți tu, cu adevărat, către ce loc aspiri în societate, de ce vrei să fii un lider bun. Un exercițiu destul de dificil pentru că, la prima vedere, mi s-a părut că aș avea o listă întreagă de valori de scris, dar atunci când am pus creionul pe hârtie.. n-a mai fost chiar așa ușor 🙂

Valorile influențează atitudinea care generează comportamente. Asta am pus în “ghiozdan” după prima zi la Leaders. Degeaba te autodeclari familist, dacă preferi că timpul liber să fie dedicat jobului sau oricărei alte activități. Degeaba te autodeclari prietenos, dacă acțiunile tale zilnice spun contrariul. This is how it works – activitățile pe care le desfășori în cea mai mare perioadă a timpului reflectă valorile în care crezi cu adevărat, iar după acestea îți ghidezi comportamentul.


Din seria ce recomandări am primit de la trainerul nostru principal, Anca, și ce dau mai departe către voi, aici.

Ce am învățat (II) – arta de a explora

Cum ar trebui să fie un lider? Vânător, explorator? Să meargă direct spre țintă, ignorând ceea ce se petrece pe întregul drum din punctul A spre punctul B sau, din contră, să ‘exploreze’ teritoriul, să își pună întrebări, să învețe, să empatizeze, să facă schimb de opinii până ajunge la punctul B?

Voi cum vă imaginați un lider? Pentru că eu mi-l imaginez omul care știe să învețe din propriile greșeli, face tot posibilul ca cei din jurul lui să fie conștienți că el este acolo, alături, iar totul se face împreună, în echipa. Probabil cel care ar veni la mine și mi-ar spune, cu o mână pe umăr știi, Casiana, aici ai greșit, dar hai să îți explic pentru că dată viitoare să nu se mai întâmple. Și în niciun caz cel care, la prima greșeală, te-ar da afară din echipă doar pentru că ‘ținta’ nu ar mai fi atât de aproape dacă s-ar comite greșeli. You know, man – cu cât oamenii simt că le ești aproape, cu atât energia lor și hai să facem și să dregem vor fi acolo în permanență.

Ce am învățat (III) – brandul personal

Cum am putea să ne ‘vindem’ cel mai bine, dacă nu am trecut prin filtrul autocunoașterii, dacă nu ne înțelegem pe noi insine? Valori, viziune, personalitate, aptitudini, diferențiatori. Doar scrie-le pe hârtie și vezi ce iese, căci dacă nici ție nu îți este foarte clar în ce moment te afli, s-ar putea ca partea cu vândutul să nu fie atât de facilă. Trebuie să pui punctul pe i, să mizezi pe ce știi mai bine să faci, către ce punct te îndrepți, cum o vei face, care sunt persoanele la care îți dorești să ajungi.

Poți face chiar și un test de personalitate. Eu nu mai făcusem unul atât de complex până acum precum cel de la GR8, însă m-a ajutat să văd, negru pe alb, cât de deschisă spre noi experiențe sunt, aspecte legate de conștiinciozitate, extraversiune, agreabilitate și stabilitate emoțională. La unele am fost surprinsă de scor, însă toate acele cifre mă ajută să iau decizii în concordanță cu cine sunt eu.

Știți ce este o bibliotecă vie?

Un concept fain al celor de la Leaders. 10 minute/speaker, am uitat de ceas, întrebări la minut, curiozități, domenii diferite, profesioniști. Cam așa a fost și aș mai repeta experiența. Specialiști din domeniul HoReCa, IT, pharma, muzică. Tot aici am auzit pentru prima dată despre CSR – Corporate Social Responsability, omulețul din companie care se ocupă cu activitățile sociale, sprijinire ONG-uri & co.

Iar după întregul carusel, am reușit să intru în contact cu Aida Săndulache, directorul departamentului juridic din cadrul Servier Pharma, alături de care am făcut un podcast la NILS Bucuresti despre profesia de jurist într-o companie de farmaceutice.


Că tot suntem la capitolul oameni care ne inspiră, am să vă las un podcast recomandat tot de Anca unde se discută despre neuroștiință, însă aplicată. Deja am ascultat primul sezon și teoria călărețului și a elefantului m-a ajutat să îmi dau seama mai bine de ce butoane apăsăm, cum o facem și, cel mai important, cum le “dezactivăm”.

Teorie bifat, practică acum…

Ok, pentru că în primele trei întâlniri am discutat și ne-am format o viziune asupra startului pe care ar trebui să îl avem atunci când discutăm despre leadership, a venit momentul să implementăm chiar noi un proiect care răspunde unei probleme din comunitate.

Așa a luat naștere Donate with 8. Ne-am propus ca, timp de 30 de zile pe an, să sprijinim o cauză în care credem. Am ales ca primă cauză #NoiFacemUnSpital a celor de la Dăruiește Viață, un spital construit exclusiv din donații și sponsorizări. Targetul a fost de 4000 de lei, iar noi am ajuns la 2 3 4 0 lei!

Obligatoriu, sesiune de follow up

Poate unul dintre lucrurile cele mai importante atunci când ești implicat într-un proiect: discutați tot ce a mers, ce nu a mers, de ce și cum putem îmbunătăți lucrurile pe viitor ca să meargă ca pe ață.

Personal, mi-am dat seama că oamenii dintr-o echipă trebuie să se cunoască foarte bine și, de preferat, să se întâlnească face-to-face, pentru că relațiile interumane se consolidează în alt fel așa. Știți că ochii care nu se văd… se uită 🙂 De altfel, o planificare foarte bună – să știm cu toții de ce suntem aici și ce dorim să facem. Să ne motivăm reciproc, să înțelegem că ideile noastre nu sunt mereu cele mai bune, să fim receptivi.

Festivitatea de absolvire & mulțumiri, mulțumiri și mulțumiri!

După tot acest periplu de câteva luni, închei, victorioasă, acest program binevenit tuturor celor care sunt în căutarea răspunsului la întrebarea cine sunt eu?. Mi-am dat timp, pe alocuri, să mă gândesc la direcțiile mele, mi-am luat energia pentru a porni pe drumuri necunoscute și, așa cum un speaker ne-a spus la festivitate, pașii înainte sunt cei care ne conduc către viitor.

Mulțumesc colegilor, căci fiecare dintre voi mi-a dat un vibe bun și speranța că suntem mulți care ne dorim schimbări! Mulțumesc vouă, organizatorilor, trainerilor, speakerilor, pentru faptul că dați înapoi comunității ceea ce voi ați învățat. Continuați să fiți, pentru tineri, linii directoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *