Medicine Imc 0 1

Medicamentele expirate – care este soluția corectã?

2 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 09 august 2017


 
Dupã cum știm, medicamentele sunt caracterizate prin efemeritate – nu pot fi folosite pe o perioada nelimitatã, astfel cã ele sunt prevãzute cu un termen de valabilitate. Unele pot avea câteva luni, altele ani, depinde de intrebuinatarea acestuia.
Însã, ceea ce trebuie sa știm este ce facem cu acestea dacã nu mai pot fi folosite si au ajuns deja la termenul de expirare?


NU LE ARUNCA ÎN GUNOI, TOALETĂ, CHIUVETĂ!

Dupã cum probabil ai tot auzit, medicamentele sunt aruncate în aceste locuri, fiind mult mai confortabil pentru oricine de a scãpa de acestea.
DAR, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, medicamentele expirate sau cu ambalajul deteriorate sau pe cele pe care nu le mai folosim trebuie duse de îndatã la FARMACIE, pentru ca ele sã poatã fie incinerate ecologic.


Ce reprezintã INCINERAREA?

Incinerarea – o metodă singularã permisă în U.E. pentru eliminarea medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare şi monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalaţiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecţia mediului şi sănătatea umană. Iincinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică.
Medicamentele sunt produse cu conținut chimic care dãuneazã mediului înconjurãtor, ele pot contamina apa și solul, care, la rândul lor, sunt populate de viețuitoare.
Astfel, ele constituie, sub aceastã formã, o sursã de poluare și totodatã este un fapta ilicita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *