pexels photo 104592

Ministerul Justitiei: propunere de proiect modificare liberare conditionata

2 minute • Cosmin Cojocariu • 06 noiembrie 2016


Ministerul Justiţiei propune modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Proiectul este afişat pe site-ul oficial spre a fi dezbătut public.

Proiectul de lege vine ca urmare a multiplelor hotărâri CEDO ce au constatat problemele sistemului de detenţie din România. Astfel, propunerea are ca scop acordarea unei compensări persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă și de a contribui, în același timp, la degrevarea penitenciarelor.

Modificarea constă în considerarea ca executate a inca 3 zile suplimentare din pedeapsa aplicată pentru fiecare 30 de zile executate intr-un spatiu necorespunzator.

Aceasta nu este însă o reducere a pedepsei tuturor deţinuţilor, ci o vocaţie, un mecanism aplicabil în cadrul instituţiei liberării condiţionate. Mai mult, având ca scop compensarea vătămării drepturilor deţinuţilor, propunerea impune condiţia ca respectivele 30 zile, chiar şi neconsecutive, să fie executate într-un spaţiu necorespunzător.

Spaţiul necorespunzător este definit ca un „spațiu mai mic sau egal cu 3 mp/deținut, care se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului respectiv”.

Mai este de menţionat şi faptul că  acest beneficiu nu i se acordă persoanei care a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale CEDO, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri. Totuşi, respectiva persoană este compensată, dacă este cazul, pentru perioada de detenţie ulterioară pronunţării hotărârii definitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *