aspiratoare

Decizie privind omiterea condițiilor de testare de pe eticheta energetică a aspiratoarelor

4 minute • Bianca Maria Barbu • 05 august 2018


Încă de la 1 septembrie 2014, toate aspiratoarele vândute în UE au făcut subiectul cerințelor de etichetare energetică, detaliile din aceste cerințe fiind revizuite de Comisia Europeană într-o reglementare suplimentară celei din Directiva privind etichetarea energetică.
Etichetarea energetică cuprinde, printre altele, informarea consumatorului cu privire la nivelurile de eficiență energetică și la performanțele de curățare ale aspiratoarelor.
Compania Dyson comercializează aspiratoare care funcționează fără sac de depozitare pentru praf, în timp ce BSH (sub trade mark-urile Siemens și Bosch) comercializează aspiratoare convenționale cu sac de depozitare pentru praf.
Dyson contestă etichetarea energetică a aspiratoarelor comercializate de BSH. Această etichetare reflectă rezultatele obținute de aspirator în urma testelor de eficență energetică realizate cu un sac de depozitare gol, conform reglementărilor. Dyson consideră că etichetarea energetică a acestor aspiratoare induce în eroare consumatorul. În condiții normale porii sacului de depozitare se înfundă atunci când sacul se umple cu praf și astfel motorul are nevoie să genereze o putere mai mare pentru a asigura aceeasi aspirare. Aspiratoarele comercializate de Dyson, care operează fără sac, nu sunt afectate de pierderea eficacității energetice în cazul în care funcționează în condiții normale.
Dyson a intentat o acțiune împotriva BSH în fața Curții Comerciale din Belgia (the rechtbank van koophandel te Antwerpen).
Pe baza Directivei privind practicile comerciale incorecte, Curtea a cerut Curții de Justiție opinia cu privire la misleading omission (omisiunea de a oferi consumatorilor informații cu privire la condițiile de testare, condiții care apar în clasificarea energetică de pe etichetă). Curtea din Belgia observă și faptul că BSH respectă parțial dispozițiile din reglemetare.
Pe lângă eticheta energetică, BSH adaugă mai multe tipuri de etichete și simboluri care nu sunt stabilite în reglementare, precum: o etichetă verde Energy A, o etichetă portocalie AAA Best rated: A in all classes și o etichetă neagră cu un covor class A Performance.
Se pune problema dacă, în esență, legislația UE autorizează astfel de practici.
Curtea de Justiție menționează că toate directivele și reglementările trebuie interpretate în sensul în care nicio informație privind condițiile în care eficiența energetică a fost măsurată nu poate fi adăugată pe eticheta energetică.
Curtea notează că reglementarea are scopul precis de a expune designul și conținutul informației și permite adăugarea doar a unei reproduceri a etichetei Ecolabel. Armonizarea țintește către o mai bună lizibilitate și către o ușurare a mecanismului de comparare a informațiilor pentru utilizatori. Reglementarea interzice astfel trimiteri către alte informații în afara celor conținute de Ecolabel, inclusiv interzice informațiile despre condițiile de testare a eficienței energetice.
În ceea ce privește absența (omisiunea) informațiilor cu privire la condițiile de testare din alte locuri în afară de eticheta energetică, Curtea consideră acest lucru ca fiind o practică întâlnită pe piața comercială. În conformitate cu Directiva privind practicile comerciale incorecte, se pot încadra la categoria misleading (înșelătoare) doar informațiile considerate relevante.
Totuși, în lista exhaustivă de informații care trebuie aduse la cunoștință consumatorilor, în special cele de pe eticheta energetică, reglementarea nu menționează condițiile de testare. Astfel, lipsa de trimiteri către condițiile de testare a aspiratoarelor nu constituie misleading omission (omisiune care să inducă în eroare consumatorul).
Curtea a mai analizat apoi dacă reglementările interzic afișarea, în alte locuri în afară de eticheta energetică, unor etichete sau simboluri care aduc cu cele conținute de eticheta energetică, așa cum am vazut în cazul BSH.
Afișarea acestora este interzisă dacă:
-etichetele sau simbolurile nu respectă cerințele din directive
-există posibilitatea de a induce în eroare sau de a produce confuzie utilizatorilor finali în ceea ce privește consumul de energie
Concluzia Curții:
Etichetele sau simbolurile afișate de BSH pe ambalajul aspiratoarelor comercializate de aceștia nu îndeplinesc cerințele din directivă.
BSH utilizează simboluri care nu sunt identice grafic cu cele utilizate în mod obișnuit pe eticheta energetică și repetă aceleași informații folosind o grafică diferită. Curtea consideră că BSH creează impresia eronată consumatorilor cum că ei furnizează informații diferite de cele de pe etichetă.
Bibliografie:
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-07/cp180117en.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *