pexels photo 108070

Modificari privind calatoria in strainatate a minorilor

3 minute • Anda Tanase • 17 noiembrie 2016


Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate s-a modificat prin Legea 169/2016, care a intrat in  vigoare incepand cu  data de 6 octombrie 2016.

Cele mai interesante aspecte care au suferit modificari cu ocazia intrarii in vigoare a acestei legi sunt cele legate de  calatoria minorilor in strainatate atunci cand acestia nu locuiesc impreuna  cu ambii parinti.

Nu mai trebuie acordul pentru fiecare iesire din tara

Daca pana acum era necesar acordul celuilalt parinte pentru fiecare deplasare a minorului in afara tarii, noile prevederi inlesnesc lucrurile si statueaza ca declaratia prin care celalalt parinte isi exprima acordul pentru ca minorul sa iasa din tara impreuna cu celalalt parinte  este valabila pentru o perioada de 3 ani, asadar s-a eliminat obligativitatea exprimarii acordului pentru fiecare iesire din tara. 

[ulp id=’q8hcMHzmRyFnyoXV’]

Aceasta modificare este valabila si in cazul in care minorul calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, daca aceasta prezinta o declaratie prin care parintii/parintele  si-au/si-a exprimat acordul privind  calatoria minorului in strainatate.

Nu mai este necesara mentionarea scopului si a rutei

Mai mult decat atat, s-a eliminat si obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si  a rutei alese pana in statul de destinatie, fiind necesare doar precizari referitoare la faptul ca  minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, datele de identificare ale persoanei careia acesta urmeaza sa fie incredintat precum si datele de identificare ale persoanei cu care acesta se va reintoarce in tara, daca aceasta persoana este diferita de care alaturi de care minorul a  iesit din tara.

De precizat este faptul ca in  cazurile speciale in care minorul este nevoit sa  iasa din tara pentru a beneficia de un tratament medical care nu poate fi efectuat pe teritoriul Romaniei si fara de care sanatatea sau viata ii este pusa in mod grav in pericol sau  in situatia in care acesta se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale precizarea referitoare la ruta aleasa pentru deplasare ramane necesara.

De asemenea  a fost  introdus si  un nou alineat care prevede ca in situatia in care minorul are domiciliul sau resedinta in tara de destinatie si deplasarea se face conform legii, respectiv minorul este insotit de celalalt parinte sau de o persoana fizica majora, nu mai este necesara nicio declaratie.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca  declaratia pentru a fi valabila?

Legea prevede ca aceste declaratii  trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, ori daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, lacare Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare, conventii sau acorduri de asistenta juridica, in  materie civila sau de drept al familiei, care prevad scutirea de supralegalizare.

Declaratiile trebuie sa fie eliberate partilor in doua duplicate, dintre care un duplicat se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea duplicat insoteste pasaportul minoului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *