My Year in Review 2020
17 minute • Ana-Maria Udriste • 23 decembrie 2020
La invitația lui Ștefan, mi-am propus ca anul acesta să pun pe hârtie realizările din 2020, ca să încep anul 2021 cu un boost nou de energie, care să nu fie dat de aminoacizi și pre-workout.
Mereu am spus că voi face asta la final de an, dar tot așa am dat cu skip, mai ales că interveneau chestii mai importante și atunci o lăsam pe ultima sută de metri până ce se schimbă prefixul și nu mai avea niciun rost.
Dacă ar fi să atribui un cuvânt anului 2020, acesta ar fi egocentrism. Dar culmea, nu la modul în care te-ai gândi. Hai să fie mai mult self-centered.
Chestii pe care le-am făcut anul acesta
Profesionale
✅ Am fost la Imperiul Leilor
Nu am primit investiție, dar a fost o experiență pe care o recomand oricui ar această posibilitate.
Am cunoscut-o acolo și pe Valentina Zaharia și sper că anul care vine ne va aduce la o colaborare împreună din care eu să învăț să vorbesc.
✅ Am ajuns la limita la care nu mai funcționam fizic și apoi mi-am dat reset
Dacă mă urmărești de ceva timp, știi că sunt omul barbar al extremelor și că nimic nu mă dă în lături de la muncă.
Totuși, ultimii doi ani au fost destul de dificili, pe plan profesional și personal, iar 2020, în mai, a însemnat o clacare a organismul. Click dreapta, fail, delete.
Când ajungi în punctul în care nu mai poți să articulezi cuvinte și să pui un picior în fața celuilalt, ei bine, e cazul să dai reset. Iar cea mai bună decizie a mea de anul ăsta a fost mai jos …
✅ M-am concentrat pe antrenamentele cu greutăți și am făcut din sală o prioritate
Cu tot tacâmul: nutriție, somn, antrenamente. Mi-a luat foarte mult să iau această decizie și nu o să regret niciun moment că am făcut-o. M-am dus la Alex Gritts (Instagram, Facebook, site) și cred că nu voi reuși mult timp de acum încolo să îi mulțumesc cu adevărat pentru ce a reușit să facă din mine.
Duc o viață destul de sănătoasă și echilibrată în majoritatea timpului. Sau cel puțin așa credeam.
Antrenamentele cu greutăți, combinate cu tehnică, nutriție și recuperare m-au … sculptat pe alocuri. Dar nu despre asta este vorba. Ci despre empowerment. Despre cât de puternic te simți, iar asta se traduce și în exteriorul sălii de sport, că acolo este doar o mică parte. Pune că mai ești și tipă și ai o rețetă de succes.
✅ M-am axat pe conținut video
A fost și pandemia bună la ceva, trebuie să recunosc, că altfel nu m-aș fi apucat să fac tot conținutul video de acum. Am început cu IGTV, cu niște TikTok, cochetez cu Youtube, iar pentru anul 2021 clar targetul este să creez cât mai mult conținut video.
Pentru că asta îmi permite să mă concentrez pe ce îmi face plăcere foarte mult, respectiv crearea de conținut educativ și informativ.
✅ Conținutul pe Avocatoo a devenit mult mai uman
Anul 2020 a continuat ce am început în 2019 pe partea de comunicare: human centered interaction. Combinată cu design thinking în drept, partea de creație pe Avocatoo s-a dus tot mai mult către situații reale, concrete, care au în mijloc persoana și nu niște noțiuni juridice abstracte.
Mottoul nostru Traducem legaleza pentru tine capătă un alt sens atunci când îl pui alături de articole și conținut cu care te poți identifica.
Iar cu ocazia asta …
✅ Am fost premiați la Webstock, Best Company blog 2020
Mi-aduc aminte când am primit mail de la Cristian Manafu că am intrat pe ultima sută de metri în competiția de anul acesta și eram ”Wow. Noi?”.
Am fost pe podium alături de F64, Nespresso și Cărturești și ne-am bătut cu nume precum Vola, Mobexpert, Zitec, AQUA Carpatica.
✅ Am scris primul Cod de bune practici în influencer marketing. Din România.
Alături de IAB România, Consiliul Român pentru Publicitate, 2performant și SmartSocial.
Când Ioana mi-a scris ca urmare a articolelor cu și despre influenceri publicate pe Avocatoo, am crezut inițial că este așa, o glumă. Dar pentru că întotdeauna mi-au plăcut provocările și fac un lucru excepțional indiferent de miză, am zis că nu am nimic de pierdut.
Moving fast forward o lună mai târziu, a apărut primul cod de bune practici. Din România.
✅ Am candidat la primăria comunei Corbeanca și la consiliul local
Sigur, am câștigat experiență din toate astea, dar a fost una extrem de interesantă. Care m-a făcut să îmi dau seama că cel mai probabil nu sunt omul cel mai potrivit pentru a face o carieră politică, cel puțin nu la momentul acesta.
Dar este o experiență pe care o pot recomanda oricui vrea să se descopere pe sine și să mai depășească anumite bariere. Hehehehehe. Nu e simplu să vorbești cu câteva sute de oameni pe care nu îi cunoști.
Iar asta m-a ajutat să …
✅ Pun bazele Soare Udriște SCA, alături de Vlad Soare
Ia uite, Google Docs îmi pune direct în autocomplete numele lui. Probabil pentru că vorbesc des cu el.
Mă știți destul de mult ca lone wolf. Dar orice lup singuratic are nevoie la un moment de un alt partener. Am mai cochetat acum ceva timp cu Vlad să punem bazele unei chestii împreună, acum vreo câțiva ani, dar mereu aveam alte planuri. Ei bine, anul acesta s-a concretizat.
Și e mare lucru să pornești la drum cu inima împăcată, pentru că știi că sunteți mai înainte de toate prieteni și apoi parteneri și oameni de business.
La cum mă cunosc și la cât de conservatoare și perseverentă sunt, cel mai probabil dacă nu ne vom certa la cuțite din te miri ce motive sau să dispărem în neant unul din noi, o să fim aici pentru o perioadă lungă de timp și vom face lucruri extraordinare.
Pentru că atunci când doi profesioniști de excepție se adună, nu poate decât să iasă ceva bun. Soare Udriște SCA este mai mult decât o firmă clasică de avocatură. Am luat ce avem mai buni din fiecare și am dus-o la alt nivel. Știți unde ne găsiți.
Îți mulțumesc, Vlad, pentru încrederea pe care mi-ai acordat-o. Means a ton.
✅ Am lansat kit-ul de Creativ pe Legale alături de Ștefan
Că tot l-am pomenit pe Ștefan, care a sughițat de câteva ori pe parcursul acestui articol. Am lansat alături de el, în plină pandemie, un kit dedicat industriei de designeri: tot ce ai nevoie ca să dormi liniștit noaptea, știind că afacerea și creația ta sunt protejate.
Chestia extrem de faină este că pe Ștefan l-am cunoscut online, când mi-a scris după un live cu Illustrescu să îl ajut cu niște termeni și condiții. Produsul Creativ pe Legale este rezultatul unei munci exclusiv pe online, făcut de doi oameni care nu s-au văzut niciodată în viața reală, decât pe Zoom, dar care nu s-au călcat niciodată pe coadă și nu au avut orgolii proaste în colaborare.
Cred că a fost cea mai smooth colaborare pe care am avut-o până în prezent, din care am avut de învățat enorm de mult și încă învăț.
Iar cu ocazia asta, mai de rușine, mai una, mai alta, am început să învăț și InDesign.
✅ Mi-am pus telefonul pe DND 98% din timp
Voiam să spun 100% din timp, dar câteodată îl mai scot când știu că trebuie să primesc un apel. Chestia asta m-a ajutat foarte mult să controlez timpul și să pot să fac un time management destul de ok.
În general, oamenii care știu că au o treabă cu mine, îmi dau un e-mail sau un Whatsapp ca să știe că vor să vorbim o chestie.
✅ M-am concentrat mult pe UX/UI și design thinking în drept
Ceea ce-ți deschide noi perspective despre modul de a privi lucrurile și m-au ajutat să construiesc altfel mesajul pe care îmi doresc să-l transmit către public.
✅ Avocatoo a ajuns la 22k urmăritori pe Instagram
Dacă te învârți în domeniul de influencer marketing, mai mult ca sigur că aceste numere nu ți se par ceva extraordinar, însă pentru o pagină nișată pe domeniul juridic este ceva excepțional. Totul a început de la ”Lockdown 2.0.”, postarea care a ajuns virală și a adus peste 10k urmăritori în 24 de ore.
Apoi, am crescut organic, exact ca până atunci și am ajuns momentan la 22k urmăritori.
Huge deal.
✅ Avocatoo e prezent în toate mediile online
Anul 2020 a însemnat o extindere pe ce înseamnă content, pe mai toate canalele de comunicare și interacțiune cu publicul.
Suntem prezenți pe site, Facebook, LinkedIn, Instagram, Youtube, Anchor (podcasts), Newsletter și … TikTok.
✅ Am lansat Newsletter #pelegale
Unde te poți abona aici. Iese în fiecare luni și joi, este un newsletter cum mi-aș dori eu (și Bogdan Ciacli) să fie și nu e doar despre domeniul juridic.
✅ Avocatoo a trecut printr-o identitate vizuală
Creată de nimeni altul decât Ștefan Asafti de la Librăria de Design. Și a tradus pentru mine exact ce înseamnă Avocatoo: Prietenos, Echilibrat, Autoritar. De aceea avem un nou logo și culori.
Iar site-ul a fost (re)construit de la zero și mulțumesc băieților de la Difrnt și nimănui altcuiva decât în persoana extraordinarului Cristian Iosub.
✅ Avem colaboratori de excepție
Și o să o afirm sus și tare: colaboratorii de pe Avocatoo sunt efectiv excepționali. Este mi-nu-nat să vezi cum, îndrumați și împinși corect de la spate, oamenii au rezultate la care nici măcar ei nu s-ar fi așteptat. Trebuie doar să știi să setezi mindsetul potrivit și să reusești să dai imboldul care trebuie.
Nu e mereu ușor sau plăcut, dar pot garanta că este ce trebuie.
Pe partea de Avocatoo, vreau să le mulțumesc unor oameni excepționali, care și-au dezvăluit adevăratul talent ”scriitoricesc” și nu numai: Bogdan Ciacli, Miruna Bercariu, Casiana Dumitrașcu, Maria Radu, Anca Hrițcu, Denisa Cojocariu, Iulia Manea, Andreea Vlădăreanu, Andrei Dogaru, Vlad Mustaca, Ambra Mirea, Denisa Manea, Luana Muși, Bianca Vîlsănescu, Alexandru Kober, Alexandru Karata, Lia Popescu, Diana Nădejde, Adina Cocuț, Alexandra Cruceru, Ruxandra Răcăreanu, Răzvan Barta, Laura Ene, Raluca Vasiliu, Roxana Toth, Tiberiu Băltățeanu, Alex Căjvănean. Ordinea este pur aleatorie. Ați demonstrat mai mult decât vor demonstra mulți ”juriști” de-a lungul profesiei și nu pot decât să fiu efectiv mândră de voi 🙂
Cu pași mici devenim mari 🙂
✅ Am dus mentoratul la un alt nivel
Am încercat cu oamenii pe care îi mentorez să am un alt gen de relație. Cu foarte mulți am intra în discuții personale în miez de noapte și am învățat foarte multe de la ei.
Iar asta este o parte pe care îmi doresc să o cultiv și mai mult în 2021. Pentru că îmi place foarte mult.
Personale
✅ Instagramul meu personal este un jurnal
Contul meu de @anaudr nu este un simplu profil de Instagram unde pun poze drăguțe și texte informative. Este practic jurnalul meu de zi cu zi. Așa cum persoanele țin un blog personal sau scriu în fiecare zi, eu scriu pe Instagram. E aproape de 10k utilizatori, mai are un picuț (poate mă ajutați).
”Doza de Udriște” nu este nimic altceva decât gândurile și concluziile mele pe care le am la un moment dat și mai toate postările vin cu o descriere suficientă cât să îți dai seama de povestea din spate.
Created by yours truly Ștefan Asafti.
✅ Privesc totul ca pe o investiție în mine
Tot timpul pe care îl petrec și toate interacțiunile umane pe care le am le privesc ca pe o investiție în mine.
Știu că poate apare ceva SF, însă orice fel de interacțiune pe care o ai cu o persoană, chiar dacă e posibil ca la un moment dat să nu îți placă de la bun început este o lecție din care ai ceva de învățat.
În momentul în care începi să privești tot ceea ce faci ca pe o chestie din care ai o plus valoare timpul capătă o nouă dimensiune.
Nu am fost niciodată persoana căreia să îi placă să stea. Tocmai de aceea modalitatea mea de relaxare este să fac ceva pentru mine. Indiferent că vorbim de un curs, de citit, de revizuit articole, de făcut conținut sau orice altceva la final este o investiție pe care eu mi-o aloc către mine.
Chiar și timpul pe care îl petrec cu anumite persoane este până la urmă o chestie despre mine pentru că la final mie îmi aduce o stare de bine, ceea ce este o investiție în mine.
✅ Dau fără să aștept ceva în schimb. Pe bune.
Aveam de ceva vreme chestia asta însă anul 2020 mi-a demonstrat că în momentul în care dăruiești ceva e bine să o faci fără să aștepți ceva în schimb. Pentru că dacă pornești de la bun început pe ideea unei contraprestații nu vei da niciodată ce ai mai bun. Iar chestia asta te poate face să ratezi oportunități.
Lecții pe care le-am învățat
✅ Nu este despre cantitate, ci despre calitate
În anul 2020, lumea a fost pe un repede înainte, un FOMO care stătea la pândă la fiecare colț și vedeai în stânga și în dreapta doar ”fă asta, fă aia, fă și mai mult content”. Și cât mai repede, bineînțeles.
Strategia mea a fost să nu ne aruncăm ca berbecii cu capul înainte de fiecare dată când apare un subiect fierbinte, ci să stăm să îl documentăm cum trebuie, ca să putem oferi acele informații de care oamenii au cu adevărat nevoie. Dacă asta implică cumva să stai mai mult timp ca să faci o cercetare, asta este.
✅ Îmi place munca pro-bono și vreau să o duc în zona de educație
Take it or break it, îmi place să ofer din cunoștințele pe care le am și să mă chinui să găsesc soluții și rezolvări noi. Iar pentru că nu pot să renunț asta, cel mai probabil voi merge mai mult pe zona de educație și pe materiale informative.
✅ Orice acțiune are o justificare
De multe ori îi judeci pe cei din jur prin raportarea la acțiunile pe care aceștia le fac pentru că mereu le privești prin prisma ta. Cum ai face tu, cum ai spune tu, ce decizie ai lua tu. Dar sunt foarte puține acele persoane care stau să se pună în pielea acelei persoane pe care o judecă. Anul 2020 m-a învățat că orice acțiune a unei persoane are la un moment dat o justificare, indiferent că eu sunt sau nu de acord cu ea.
Poate că nu îmi convin anumite chestii, dar până la urmă tot ce pot face este să le accept sau să le elimin din viața mea. Mai mult nu se poate.
✅ Am învățat să dau fără să aștept ceva în schimb. Pe bune.
Aveam de ceva vreme chestia asta însă anul 2020 mi-a demonstrat că în momentul în care dăruiești ceva e bine să o faci fără să aștepți ceva în schimb. Pentru că dacă pornești de la bun început pe ideea unei contraprestații nu vei da niciodată ce ai mai bun. Iar chestia asta te poate face să ratezi oportunități.
✅ Să am mai multă încredere în mine.
Când suferi de sindromul impostorului, lucrurile sunt al naibii de grele. Orice ai face ți se pare că nu e bine, că nu e suficient de perfect, că mereu se poate mai bine. Doar că autoflagelarea asta nu face bine nimănui.
✅ Trebuie să construiești o comunitate și un trib
Este bine să fii lonely wolf, dar atunci când vrei să pornești proiecte faine, trebuie să știi că ai oameni cu care să rezonezi și o comunitate la care să te întorci și cu care să schimbi impresii. Contează enorm de mult.
✅ E bine să greșești, dar e bine să o nu o faci mereu
Când suferi de sindromul impostorului, lucrurile sunt al naibii de grele. Orice ai face ți se pare că nu e bine, că nu e suficient de perfect, că mereu se poate mai bine. Doar că autoflagelarea asta nu face bine nimănui.
De aceea e bine să mai greșești din când în când, ca să mai ajungi cu picioarele în realitate. Cu cât ai mai multe eșecuri, cu atât vei fi mai îndârjit. Că doar ai primit un refuz.
✅ M-am neglijat prea mult, pe ideea de ”trage și face”
Creierul meu și-a luat uneori pauze forțate, când nu mai voia să comunice cu nimeni. Altfel spus, nu voia să mai coopereze.
Unele lucruri mai trebuie puse pe pauză cândva. Nu totul e despre tras la jug.
Persoane care … au fost în anul 2020
Nu o să scriu clișeic cu ”mulțumesc fanilor” pentru că nu ăsta este scopul acestui post. Și pe mulți nu îi pot nominaliza cu nume, nici măcar cu prenume.
Am învățat multe pe comunicare anul ăsta și îi mulțumesc pentru că a avut răbdare cu mine, a fost critic, mi-a dat imboldurile care trebuie și m-a făcut să casc ochii mari cât cepele și să fac proiecte faine. Și că am primit o palmă peste ochi când a trebuit.
Am cui să mulțumesc pentru conversațiile luuuuuungi avute și pentru tot ce m-a învățat pe ce înseamnă project management, securitate și chestii de viață.
Persoanei de pe Whatsapp unde simt de la o poștă când e supărată sau morocănoasă și care a pus o piatră de design la Avocatoo.
Tachinărilor și ridicărilor de minge la fileu, pentru că viața nu trebuie să fie anostă, dar e bine să râdem cu poftă.
Mesele avute în oraș cu care fiecare dintre noi rămânem datori pe data viitoare și facem prin rotație.
Îți mulțumesc, 2020! Ai fost un an de excepție! 2021, I am ready.
Iar dacă ai stat până aici, like Omagad! Îți mulțumesc ție, cititorului, care faci toate aceste lucruri posibile și ai încredere în mine și în proiectele pe care le construiesc. Și pentru că tot ești aici, ia o foaie de hârtie (chiar și electronică) și scrie cum a fost 2020 pentru tine.