4F031FC3 FDD6 44AF BF34 9557FDBFCEC7 1 scaled 1

Noi reguli de circulație pentru trotinete și mașini electrice

3 minute • Oana Trifan • 05 octombrie 2021


Ieri, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a stabilit o serie de reguli noi aplicabile în cazul trotinetelor, dar și al mașinilor electrice. Iată noile reglementări!

Reguli noi pentru trotinete!

  1. Obligativitatea de a circula doar pe pista de biciclete, atunci când aceasta există! Când nu există piste de biciclete pe sectorul de drum respectiv – se vor aplica regulile de la biciclete.
  2. Interdicția de a circula cu trotineta pe trotuar!
  3. Obligativitatea ca trotinetele să fie conduse pe un singur rând. Vei fi cool în șir indian 😎
  4. Obligativitatea ca conducătorii de trotinete să aibă asupra lor actul de identitate! Asta înseamnă că poți conduce o trotinetă electrică doar dacă ai 14 ani. Cum rămâne cu copiii care se distrează cu trotinetele pe aleile din fața blocului? Îi legitimăm și îi amendăm? Depinde despre ce trotinete discutăm. Regulile de mai sus se vor aplica numai în cazul trotinetelor electrice, nu și în cazul celor destinate copiilor. Așa cum regulile de circulație pentru biciclete nu se vor aplica și bicicletelor cu roți ajutătoare.
  5. Interdicția de a conduce trotineta sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
  6. Interdicția de a conduce trotineta atunci când partea carosabilă e acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
  7. Interdicția de a circula cu trotineta fără a menține contactul cu solul. Statul are mereu talentul de a tăia aripile tuturor… Rămâneți cu picioarele pe pământ!
  8. Obligativitatea respectării condițiilor tehnice minime (sistem adecvat, funcțional, de direcție; dispozitiv de frânare; sistem de avertizare sonoră; să fie echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant; elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu)

Spre deosebire de biciclete, unde schimbarea direcției de mers se semnalizează de conducători cu ajutorul brațelor, în cazul trotinetelor va fi nevoie ca conducătorii acestora să se deplaseze pe lângă ele atunci când doresc să-și schimbe direcția de mers.

Asta înseamnă că și pe trecerea de pietoni și prin alte locuri, te dai jos de pe trotinetă și mergi pe lângă ea ca să schimbi direcția de mers.

Reguli noi pentru mașinile electrice!

Odată cu publicarea acestei Hotărâri în Monitorul Oficial, vor fi introduse și deci vor deveni obligatorii plăcuțele cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi.

Verde = ECO = 0 poluare

Dacă vrei să fii cool, asigură-te că ești în legalitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *