Norvegia introduce autentificarea biometrica fortata

Norvegia introduce autentificarea biometrică forțată

3 minute • Ioana Grosu • 27 iulie 2017


În 5 aprilie 2017, Guvernul norvegian a propus un amendament de modificare al Codului penal al Norvegiei pentru a permite poliției să impună utilizarea autentificării biometrice.

După două dezbateri rapide, Parlamentul norvegian a adoptat propunerea de modificare a legii în data de 21 iunie 2017.

După modificare, articolul 199 a din Codul penal al Norvegiei prevede :

“În efectuarea cercetării unui sistem electronic, poliția poate cere oricărui deținător al sistemului, informațiile necesare pentru a avea acces la acesta sau pentru al deschide prin autentificare biometrică.

Dacă cineva refuză o cerere de autentificare biometrică, așa cum se prevede în primul paragraf, poliția poate efectua autentificarea obligatorie. (1)

Rezoluția privind utilizarea forței în conformitate cu al doilea paragraf este hotărâtă de către organul de urmărire penală. Dacă există un pericol de sustragere de la autentificare, o decizie poate fi luată de poliție la fața locului. Decizia este notificată imediat serviciului de urmărire penală (procurorului).

Dispoziția se aplică în mod corespunzător în măsura în care este adecvată pentru examinarea sistemelor informatice confiscate în conformitate cu prevederile capitolului 16.” (2)

Lipsa unei definiții în cuprinsul legii privind “sistemul electronic” ar putea crea un domeniu foarte larg de aplicare. Astfel, s-ar putea accesa, de exemplu, un dispozitiv personal, cum ar fi un telefon mobil, care stochează acreditările de acces la mai multe servicii de stocare în cloud. 

Problema ce necesită analiză privește încredințarea unei astfel de decizii unui singur ofițer de poliție fără a avea o încuviințare prealabilă a unui procuror sau a unui judecător.

Membrul EDRi, Electronic Frontier Norway (EFN), examinează posibilitatea ca acest lucru să încalce protecția vieții private cuprinsă în articolul 8 din Convenția Europenă a Drepturilor Omului (CEDO) și dreptul de a evita autoincriminarea prevăzută la articolul 6 – Codul Penal al Norvegiei.

De asemenea, nu există nici o referire la proporționalitatea utilizării forței. Deși nu există niciun motiv să se suspecteze că acest lucru ar fi utilizat într-un mod disproporționat, lipsa unei astfel de limitări înseamnă că nu știm cât de departe ar putea fi folosită forța de utilizare. În timp ce folosirea torturii este interzisă de constituția norvegiană, o astfel de lipsă de specificitate într-o lege individuală riscă să creeze o situație în care un ofițer excesiv poate considera că este necesar să efectueze acte interzise de alte părți ale legii. Nu este evident cum se poate aplica legea, de exemplu, atunci când este implicată scanarea irisului. În mod logic, forța trebuie aplicată în imediata vecinătate a globului ocular, ceea ce ar pune un individ la un risc fizic evident. Este important și faptul că legea nu se limitează la suspecți, ci la “oricine are legătură cu sistemul“. Aceasta înseamnă că cineva care nu are legătură cu o infracțiune, dar care are acces la sistemul electronic poate fi supus utilizării forței menționate mai sus.

Sursa traducere:

  • edri.org
  • Forced biometric authentication in Norway

(1) Decizia de a folosi forța prin a doua teză este hotărâtă de procuratură.
(2) Norwegian code of criminal proceedings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *