Numele site-ului tău îți protejează întreaga afacere? Site vs marcă #banidinIDEI
5 minute • Diana Albu • 25 martie 2021
În episoadele anterioare am învățat ce este o marcă și cum putem face distincția între termeni asemănători în aparență, dar care desemnează concepte diferite, cum ar fi noțiunile de logo, brand și marcă. Aceleași confuzii pot apărea și în ceea ce privește diferențele dintre site și marcă.
Ei bine, vom clarifica în acest articol aceste nelămuriri și vă vom răspunde câtorva întrebări referitoare la protecția unui site. Sunt site-ul și marca același lucru? Simplul nume de domeniu ne oferă protecție în ceea ce privește „furtul” de proprietate intelectuală? Ce putem face noi pentru a asigura această protecție? Vom afla toate răspunsurile în cele ce urmează.
Întâi, ce este un site?
Știm că poate părea un subiect banal în această eră a tehnologiei, însă important de știut că atunci când vorbim de un site ne referim la o noțiune complexă, la o întreagă colecție, un ansamblu de pagini web care au un conținut similar și sunt legate prin teme și elemente comune. Astfel, acest articol pe care îl citiți acum este doar una din paginile site-ului avocatoo.ro, unde regăsim multe alte articole, în cadrul altor pagini web ale site-ului, care tratează diferite probleme juridice.
Primul lucru de care avem nevoie pentru a ne putea crea un site este domeniul, care va fi elementul prin care se va identifică site-ul nostru. Ce este de fapt acest domeniu? Tehnic vorbind, domeniul reprezintă adresa virtuală a site-ului, acel loc de pe internet unde se regăsește conținutul său. Acest domeniu este alcătuit din nume, care reprezintă identitatea site-ului în mediul virtual, și extensie. După ce ne-am decis asupra numelui domeniului și a extensiei (de exemplu, .com, .ro, .eu, .org sunt toate “top level domains”) și am verificat disponibilitatea denumirii (aceasta se poate realiza cu ajutorul site-ului whois), ne putem înregistra domeniul la RoTLD (Romania Top Level Domain) sau la un alt registrar.
Ce protecție ne oferă acest domeniu?
Probabil v-ați gândit că dacă veți înregistra numele de domeniu, veți avea parte de toată protecția în ceea ce privește proprietatea intelectuală, similar cu beneficiile pe care le oferă înregistrarea unei mărci. Din păcate, atunci când vorbim de înregistrarea unui site, situația este diferită, căci această înregistrare nu oferă foarte multă protecție. Mai exact, dacă ne-am înregistrat domeniul www.numededomeniu.com, unica protecție de care vom dispune va fi doar pentru denumirea “www.numededomeniu.com” împotriva terților care vor sa folosească www.numededomeniu.ro, de exemplu. Însă, dacă noi avem doar www.numededomeniu.com pentru a vinde pantofi, iar cineva încearcă să înregistreze marca ”Nume De Domeniu” pentru vânzarea de pantofi, atunci nu avem cum să îi oprim.
Astfel, în această situație, site-ul nu va putea fi considerat niciodată marcă, în ciuda înregistrării domeniului lui.
Cum putem asigura protecția unui site?
Situația în ceea ce privește protecția unui site este similară cu asigurarea protecției unui logo sau a unui brand, după cum am putut vedea și într-un episod anterior. Indiferent de activitatea site-ului nostru, de popularitatea brandului sau de recognoscibilitatea logo-ului, dacă acesta nu a fost înregistrat anterior ca marcă, nu putem beneficia de protecție completă.
Astfel, mulți antreprenori care au omis să își înregistreze site-ul ca marcă pot fi notificați de către titulari de marcă solicitând încetarea utilizării denumirii din cadrul numelui de domeniu sau chiar dați în judecată, deși site-ul este activ.
De exemplu, să presupunem că sunteți titularii site-ului avocatoo.ro. Înainte de înregistrarea domeniului, nu ați verificat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO) și deja exista o marcă înregistrată cu acest nume sau una similară. Titularul acestei mărci vă poate notifica să încetați utilizarea mărcii și, dacă va demara demersurile litigioase necesare, sunt mari șanse ca instanța să îi ofere câștig de cauză și să vă oblige să încetați folosirea denumirii.
Mai multe despre mijloacele de protejare a mărcii și ce putem face dacă aceasta a fost încălcată puteți citi într-un articol anterior.
Putem preveni însă toate aceste probleme foarte simplu, prin înregistrarea mărcii. Astfel, vom avea parte de toate măsurile de protecție oferite de înregistrare, vom elimina riscul de a fi notificați pentru încetarea utilizării denumirii și chiar vom avea dreptul să acționăm dacă ne este încălcată marca.
Concluzie
Așadar, am aflat că site-ul nu este sinonim cu marca în ceea ce privește protecția, ce se poate întâmpla când ne-am înregistrat domeniului, dar nu și marca, și cum putem preveni toate riscurile la care ne expune această situație.
Dacă dorim să asigurăm protecția în ceea ce privește furtul de proprietate intelectuală, întotdeauna soluția cea mai sigură este înregistrarea mărcii, întrucât cea a numelui de domeniu nu este suficientă în această privință.
Fotografie de Tranmautritam pe Pexels