„Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt – recenzie
5 minute • Maria-Cerasela Matei • 30 decembrie 2019
Viaţa e un dar buclucaş. La început ai tendinţa să-l supraestimezi crezând că viaţa pe care ai primit-o este veşnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că-i o porcărie, scurtă de nu-nţelegi nimic din ea şi pe care uneori ţi-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârşit pricepi că nu-i vorba de niciun dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să încerci să-l meriţi.
„Cel mai citit roman al lui Eric Emmanuel Schmitt”, așa cum se prezintă de către universul literar, m-a atras încă de la primul contact, prin culorile copertei (iese în evidență prin contrastul dintre albastru și roz, dar și prin drăgălășenia copilului concentrat, așezat pe un norișor) dar și prin titlu, care mi s-a părut destul de pueril. Cum sunt adepta dictonului „Nu judeca o carte după copertă”, am spus instant că trebuie să o citesc. De altfel, numărul mic de pagini (112 mai exact) care trebuie să dezvăluie povestea pare încă un avantaj în orarul meu încărcat de apropierea cu pași repezi a sesiunii.
112 pagini, de citit când nu ai ce face. Dar merită.
Chiar dacă este o carte scrisă într-un stil simplu, care poate fi parcursă de voie în câteva ore, nu te lăsa păcălit deoarece trebuie să privești dincolo de cuvinte. Romanul este plin de metafore și simboluri, care te impregnează de emoții complexe și te lasă cu multe semne de întrebare la problemele atât de dezbătute de filosofi de-a lungul timpului, dileme ce îți vor încinge creierul însetat de cunoaștere.
Construită sub forma unui roman epistolar și țesută în jurul a trei personaje principale (Oscar, Tanti Roz și Dumnezeu), cartea face parte din ciclul „Invizibilului”, serie de romane care chestionează religia, fiecare ilustrând o dramă umană legată de spiritualitate.
Volumele care alcătuiesc „Ciclul invizibilului“ sunt: Milarepa (1997), Domnul Ibrahim și florile din Coran (2001) – disponibil si in format e-book aici, Oscar și Tanti Roz (2002), Copilul lui Noe (2004), Luptătorul de sumo care nu se putea îngrășa (2009) și Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată (2012)
În romanul „Oscar și tanti Roz” este pus în lumină creștinismul, deoarece Tanti Roz, o bătrână interesantă care face voluntariat în spital, îl convinge pe Oscar, un copil de 10 ani bolnav de cancer în fază terminală, să-i scrie lui Dumnezeu câte o scrisoare în fiecare zi, prin care poate să-i ceară lucruri de-ale spiritului, pentru el sau pentru ceilalți. Deși știe că va muri curând, Oscar se lasă prins de jocul inventat de Tanti Roz, care creează un univers în care fiecare zi are valoarea unui deceniu, astfel putând să cunoască adevăratele trăiri, trecând prin cele mai importante momente ale vieții.
Prin prisma acestei corespondențe originale, vei traversa o poveste care abordează din punctul de vedere al unui copil aspecte filosofice și existențiale, precum moartea, viața, boala, suferința, singurătatea, divinitatea, misterul, dar și relațiile sociale pe care le avem cu cei din jur (pentru că cele trei personaje nu sunt unicele din roman: destinul lui Oscar se leagă și de prieteni, de părinți și de personalul spitalului).
Textul romanului încearcă, așa cum mărturisește însuși autorul, să pună în discuție misterul reprezentat de condiția umană. Acesta lasă să se transpună ideea că nu vom descoperi niciodată sensul vieții, scopul ei, motivul de a exista, ci doar putem emite ipoteze pentru toate aceste mari semne de întrebare :
Întrebările cele mai interesante rămân şi vor rămâne întrebări. Ele întreţin misterul. Fiece răspuns trebuie precedat de „poate că“. Doar întrebările neinteresante pot căpăta un răspuns definitiv.
În ultimele sale 12 zile de viață, Oscar descoperă însă soluții simple pentru filosofii complicate. El învăță să ia faptele așa cum sunt deoarece singura soluţie la viaţă este să trăieşti, iar în final, acesta propune un nou punct de vedere asupra existenței cotidiene, total opus celui enunțat de Tolstoi.
Priveşte lumea în fiecare zi ca şi cum ai vedea-o pentru întâia oară.
Concluzionând
Mi-a plăcut mult cartea și probabil voi mai citi și ale romane ale acestui scriitor, care a reușit să jongleze destul de frumos atât cu emoțiile cititorului, cât și cu ale personajelor, să înglobeze în stilul jucăuș cu care este relatată povestea aspecte ce țin de rațiune, dar și de sentiment. Cred că „Oscar și Tanti Roz” poate fi considerată o carte-cameleon, care poate fi citită și recitită la orice vârstă, mereu descoperindu-se ceva nou printre cuvinte.
PS. Această carte se bucură de o adaptare cinematografică și de numeroase adaptări teatrale. You can also check these out! 🙂
Aceasta recenzie este rezultatul proiectului #dreptulciteste, prin care studenții de la Facultatea de Drept, Universitatea București au acces gratis la peste 70.000 cărți din biblioteca celor de la Bookster.
#dreptulciteste este un parteneriat implementat în premieră de Avocatoo si Bookster, cu sprijinul Elsa București si urmarim sa oferim studentilor sansa de a imprumuta carti nou-aparute, in schimbul unei recenzii.
Mai multe despre proiect și cum poți împrumuta cărți, aici.
Let’s read & roll. Inscrie-te pe lista, ia o carte gratis și citește. Totul pentru o recenzie.