Planul parental atunci când părinții se despart – de ce e important?
- Articole
- Drept civil
- Jurisprudenta
- Jurisprudenta nationala
- Legislatie
- Legislatie nationala
- Pastila de drept
4 minute • Ioana Nicolae • 16 august 2017
Ce este planul parental?
După despărțirea părinților, relația juridică dintre fiecare părinte și copil pe de o parte și dintre cei doi părinți pe de altă parte se numește custodie. Această custodie poate fi reglementată de un plan parental care ar asigura claritate, siguranță, eficiență în relațiile dintre părți (părinți, părinte-copil) și ar preveni litigiul.
Planul parental facilitează exercitarea autorității părintești după despărțirea celor doi. Conform Codului Civil în vigoare, articolul 487, autoritatea părintească înseamnă:
„dreptul părinților şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia.”
Ce conține un plan parental?
Site-ul ARPCC oferă câteva exemple folositoare de planuri parentale. Sunt incluse situații variate ce ar putea isca dispute între părinții despărțiți și care sunt, astfel, convenite de la bun început, pentru a preveni un potențial litigiu sau neînțelegeri. Spre exemplu, există categorii precum educație sau îngrijire medicală prin care părinții pot stabili detalii importante cum ar fi notificarea ambilor părinți cu privire la note sau ședințe cu părinții, sau distribuirea costurilor medicale sau alegerea unui doctor de familie.
În planul parental pot fi incluse și religia, aranjarea unui program de vizite sau vacanțe, modul de comunicare la distanță între părinte și copil sau între cei doi părinți, selectarea bonelor și, cel mai important, modalitatea de rezolvare a conflictelor sau consecințele nerespectării acestui plan parental. Pentru aceasta din urmă, se va încerca inițial rezolvarea pe cale amiabilă, apoi medierea cu ajutorul unui specialist ce poate fi realizată în mai multe ședințe, și în final, părinții se pot adresa instanței de tutelă. Aceste ultime două modalități sunt supuse unor taxe pentru fiecare părinte.
Importante mai sunt și clauzele ce prevăd modul în care se pot opera schimbări ale planului parental. În mod normal, pentru modificările temporare este necesar un acord scris, semnat de fiecare părinte, iar pentru cele permanente, trebuie notificată instanța de tutelă.
De asemenea, pentru a vă forma o imagine asupra cazurilor reale ce pot primi aprobare, există numeroase hotărâri judecătorești care validează planuri parentale propuse aici. Exemplele includ planuri parentale și pentru minori născuți din concubinaj, nu numai din cadrul căsătoriei.
Avantajele?
Importanța unui plan parental este evidentă mai ales atunci când acesta lipsește. Incertitudinea și lipsa unui program prestabilit ar dăuna grav în special copiilor, deoarece astfel absențele unui părinte ar fi mai frecvente și comunicarea în familie ar fi defectuoasă. De asemenea, nu ar exista sancțiuni pentru nerespectarea unui program convenit, ceea ce ar rezulta iar în dispute și multe neplăceri cauzate copiilor.
În consecință, beneficiile nu pot trece neobservate. Planurile parentale sunt utile chiar și doar pentru liniștea sufletească atât a părinților cât și a copiilor. Mai mult, aceste planuri pot fi personalizate pentru a se potrivi cu situația familială a fiecăruia, prevenind astfel posibile neconcordanțe sau viitoare probleme.
Cum se obține un plan parental?
Pentru efectuarea unui plan parental, părinții pot contacta mediatori specializați sau pot cere sfatul avocatului de divorț (dacă există) care îi poate îndruma înspre persoana potrivită.