rsz 1onorariul 2

Dau bitcoin și am plătit onorariul

2 minute • Mihai Alexandru-Laurentiu • 06 aprilie 2018


Cu certitudine, fenomenul Bitcoin a luat prin asalt piaţa globală, redefinind conceptul de monedă şi aducând o multitudine de schimbări în viaţa economică.
La rândul ei, piaţa avocaţilor nu a rămas imuabilă, adaptându-se ea înşăşi schimbărilor tehnologice. Dacă în România aceste schimbări nu se petrec în acelasi ritm alert precum în alte ţări, în Statele Unite ale Americii deja s-a pus problema plăţii onorariului în Bitcoin.
Nebraska este primul stat federat care a adoptat reguli în privinţa acestui mod de plată în raportul client-avocat, dată fiind frecvenţa comerţului şi a schimburilor cu Bitcoin.

Astfel, s-a decis că plata onorariului unui avocat în Bitcoin nu încalcă etica profesională însă este permisă doar cu respectarea anumitor condiţii.
Avocatul este obligat să aducă în prealabil la cunostinţa clientului faptul că onorariul plătit în Bitcoin va fi imediat convertit în dolari americani ($) iar suma primită trebuie schimbată pe loc, prin intermediul unui procesor de plată securizat.
De asemenea, în privinţa activităţilor fiduciare desfăşurate de avocaţi, acestora le este permis să administreze fonduri în monede virtuale. Totuşi, nu este posibil depozitul de Bitcoin în conturile clientului, fiind necesară convertirea în prealabil în dolari.
Toate aceste condiţii se impun deoarece monedele virtuale prezintă un risc ridicat, urmărindu-se prevenirea şi combaterea contrabandei sau a unor scheme de spălare de bani sau evaziune fiscală.

Practic, deşi este permisă utilizarea Bitcoin în efectuarea plăţii, din cauza imperativul de a converti imediat suma în dolari nu putem vorbi de tranzacţii autentice, directe, libere în Bitcoin în raportul client-avocat, evidenţiindu-se neîncrederea şi reticenţa cu privire la monedele virtuale şi a unui viitor în care rolul lor ar putea fi unul mai considerabil.
Cu atât mai puţin, având în vedere discrepanţa economică dintre România şi SUA, putem considera că, cel puţin în viitorul apropiat, va fi posibilă utilizarea Bitcoin pentru a plăti onorariul unui avocat român.
Sursa aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *