pexels karolina grabowska 4968649 scaled 1

Poate angajatorul să-mi reducă salariul și să-mi lase același volum de muncă?

8 minute • Maria Tatiana Radu • 20 octombrie 2020


Pe fondul pandemiei COVID-19, având în vedere că lichiditățile unei companii se reduc tot mai mult, banii de la stat întârzie să apară (vorbim aici de celebrul 41.5% care a fost stopat după prima lună) și tot mai multe restricții incerte care afectează activitatea firmei, unii angajatori au ales să reducă salariul angajaților, dar cu același volum de muncă. Poate angajatorul să reducă salariul, cu menținerea aceluiași volum de muncă, în mod legal?

Până să trecem la analiza propriu-zisă, trebuie să facem niște precizări importante pe care e bine să le știi.

Ce este salariul?

Art. 159 din Codul Muncii definește salariul ca fiind contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă, adică acea sumă de bani și beneficii pe care fiecare o primește lunar. Ceea ce trebuie știut este că salariul se plătește înaintea oricărei alte obligații bănești a angajatorului față de angajat, adică angajatorul nu poate să spună că îți dă luna asta doar bonuri de masă și luna viitoare salariul.

Ce cuprinde salariul? 

Salariul cuprinde: salariul de bază (salariul minim brut pe țară sau orice altă sumă convenită la angajare), indemnizaţiile (de transport, chirie etc.), sporurile (de noapte, de pericol etc.), precum şi alte adaosuri (avantajele ce îi mai sunt cuvenite salariatului lunar și au fost convenite de părți). Salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/şi colective între angajator şi salariaţi sau reprezentanţii acestora.

Ce trebuie să știi despre salariu?

Salariul este confidențial, iar angajatorul trebuie să aibă grijă să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității, altfel va fi sancționat.

Chiar dacă angajatorul asigură salariatului hrană, cazare sau alte facilități convenite prin contractul colectiv sau individual de muncă, acesta nu poate să îi ofere angajatului un salariu mai mic decât salariul minim brut garantat în plată la nivel național (2230 lei, respectiv 2350 lei pentru angajații cu studii superioare – pentru anul 2020).

Salariul este unul din elementele esențiale ale contractului individual de muncă, iar conform art. 41 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul părților. Angajatorul și salariatul pot să hotărască prin act adițional micșorarea sau mărirea salariului, dar numai de comun acord.

Dar ce ne facem dacă angajatorul dorește să reducă salariul? Poate acesta să o facă? 

O situație prevăzută în codul muncii de micșorare a salariului din inițiativa angajatorului este una des întâlnită pe perioada pandemiei, anume atunci când reduce temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare (art. 52, alin. 3 din Codul Muncii).

Conform Ordonanței de urgență nr. 132 din august 2020 reducerea timpului de muncă în condițiile amintite mai sus se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal. 

De altfel, decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile și drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii și se transmite în Revisal cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia.

De aici rezultă că, dacă angajatorul reduce programul de lucru al angajatului angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului. Acest lucru se face după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, dacă este cazul.

Așadar luarea acestei decizii este ulterioară consultării sindicatului reprezentativ din cadrul unității  sau a reprezentanților salariaților, astfel încât conducerea societății nu poate aduce la cunoștința reprezentanților salariaților o decizie pe care are obligația de a o lua numai în urma consultării partenerilor prevazuti de lege. Rezultă că o consultare în acest sens este obligatorie.

Atenție: după ce se reduce săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, angajatorul are obligația ca săptămânal să suspende contractul de muncă pentru ziua nelucrată, deci neplătită și să înregistreze suspendarea în Revisal.

Angajatorul poate să reducă salariul, însă trebuie ca angajatul să fie de acord cu această modificare.

Înainte de orice modificare a unui CIM, angajatorul este obligat să informeze salariatul cu privire la toate clauzele generale pe care dorește să le modifice. Această informare, la fel ca orice modificare la contractul de muncă, se fac prin act adițional.

Un alt caz când angajatorul poate să dispună reducerea salariului unui angajat este prevăzut la articolul 248 din Codul Muncii care ne spune că atunci când salariatul săvârșește o abatere disciplinară, angajatorul poate să:

[…]

b) îl retrogradeze din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depășii 60 de zile;

c) îi reducă salariul de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;

d) îi reducă salariul de bază și/sau, după caz, și a indemnizatiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;

[…]

În concluzie, se pot face modificări asupra salariului numai după consultarea salariatului, iar în mod excepțional, angajatorul poate decide să reducă programul de lucru, cu mențiunile și sub condițiile arătate mai sus, cu reducerea corespunzătoare a salariului, dar numai pe perioada în care are loc situația excepțională la care e supus.

Ce se întâmplă cu mine ca angajat dacă nu sunt de acord ca angajotrul să îmi reducă salariul să-mi păstreze același volum de muncă?

Teoretic, nu ar trebui să se întâmple nimic, dacă discutăm despre o micșorare abuzivă care nu se încadrează în nici una din ipotezele de mai sus.

Însă, la momentul actual, în practică, se face abuz de faptul că angajatorul este partea puternică din raportul de muncă, iar salariații sunt amenințați cu încetarea contractului de muncă dacă aceștia nu sunt de acord cu micșorarea salariului în ce cuantum vrea angajatorul. Țin să reamintesc că motivele de încetare a contractului individual de muncă sunt expres și limitativ prevăzute de lege, iar orice abatere de la acestea duce la anularea deciziei de concediere și repunerea salariatului în funcție și plata tuturor cheltuielilor aferente.

Spre exemplu, dacă auzi din partea angajatorului că ”ori ești de acord cu noul salariul mai mic, ori te dau afară din firmă de mâine”, află că acest lucru este ilegal, iar un angajator nu te poate da afară pentru simplul motiv că nu ești de acord cu un salariu mai mic, indiferent de dificultățile financiare prin care trece firma.

Bonus: ce facem cu angajata gravidă? Poate angajatorul să reducă salariul?

O situație aparte o găsim în ipoteza reducerii programului de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru femeia gravidă, cu menținerea salariului. OUG nr. 96 din 2003 privind protecția maternității la locurile de muncă ne reglementează faptul că, în baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate să îndeplinească durata normală a timpului de lucru din motive ce țin de sănătatea ei sau a fătului, are dreptul de a-i fi redus programul de lucru cu o pătrime față de durata normală.

Închei act adițional atunci când reduc programul de lucru al salariatei gravide? 

Nu. Este suficientă o decizie emisă de angajator care să stipuleze această izvorâtă din lege, deci salariata va fi pontată tot 8 ore pe zi, doar că  va munci efectiv 6.

Pot să mă opun să reduc programul de muncă al femeii gravide dacă ea îmi cere?

Nu, nu poți face asta. Atâta timp cât angajata ta însărcinată vine cu o recomandare oficială din partea unui medic de familie în acest sens, ești obligat să îi reduci programul de lucru de la 8 ore la 6 ore, dar să o plătești la 8 ore.

Acest lucru este un drept al angajatei gravide ce are menirea de a o proteja atât pe ea, cât și pe făt,  și o obligație pentru tine ca angajator.

Poză de Karolina Grabowska pe Pexels


Avocatoo a fost premiat la Webstock Awards, Best Company Blog, locul III, ediția 2020. Căutăm proiecte faine în care să ne implicăm, cu educație juridică pentru antreprenori. Scrie-ne și hai să colaborăm 🙂

2 răspunsuri

  1. Buna ziua,lucrez pe șantier sunt macaragiu și lucrez mai mult de 8 ore,îmi poate lua din salariu daca lucrez doar 8 ore cu pauza de masa inclusă.va mulțumesc.

  2. Azi, 5 ianuarie, am primit un Act Aditional de la angajator, care prevede modificarea (marirea) salariului, incheiat in data de 29.11.2023. Problema este ca nu sunt de acord cu aceasta marire, fiind prea mica. Eu ma ocup de export, facturare, traduceri – lucru in limba straina; si am salariul mai mic decat al unui manipulant in depozit. Ce pot face in acest caz? Daca semnez – sunt de acord. Dar daca semnez, si fac o mentiune in acest sens?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *