contentslidelarge 580x331 1

Portabilitatea transfrontalieră a serviciilor de conținut online

3 minute • Luana GI • 19 august 2017


Regulamentul (UE) 2017/1128 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2017 privind portabilitatea transfrontalieră a serviciilor de conținut online în cadrul pieţei interne a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 30 iunie 2017.
Prezentul regulament se aplică în privinţa portabilității transfrontaliere a serviciilor de conținut online, asigurând abonații serviciilor de conținut online portabile, cum ar fi muzica, jocurile, filmele furnizate în mod legal în statul lor membru de reședință, faptul că vor putea să aibă acces la aceste servicii şi ca vor putea să le utilizeze atunci când se află temporar intr-un alt stat membru.
Cererea din partea consumatorilor de a avea acces la conținut și servicii online, nu doar în statul membru de reședință, ci și atunci când se află temporar într-un alt stat membru, este în continuă creștere. Astfel, acest lucru va permite cetăţenilor europeni posibilitatea de a utiliza pe deplin abonamentele lor online de filme, evenimente sportive, cărți electronice, jocuri video sau muzică, ori de câte ori călătoresc în Uniunea Europeană.
Acestea includ, în special, conținutul difuzat de către organizațiile de radiodifuziune sau de furnizorii de servicii ale societățiilor informaționale, prin transmisie liniară sau la cerere, furnizat prin descărcare, streaming sau orice alt mijloc de către marile companiile sau IMM-uri, contra unei taxe de abonament sau în mod gratuit. În acest ultim caz, prezentul regulament ar trebui să prevadă obligația furnizorilor de servicii de conținut online de a utiliza mijloace rezonabile, proporționale și eficace pentru a verifica statul membru de reședință al abonaților lor, de exemplu prin adresa IP sau prin conexiunea la internet.
Scopul exclusiv al unei asemenea verificări este acela de a stabili dacă un abonat accesează sau folosește serviciul de conținut online în statul membru de reședință sau în afara sa.
De exemplu, în cazul în care un cetăţean portughez, abonat la un serviciu de streaming sau de transmisie la cerere, în timpul călătoriilor in oricare stat membru, acesta va avea acces la serviciul său portughez inițial subscris în timp ce se află în acel stat.
Regulamentul se aplică contractelor viitoare, precum și contractelor încheiate și drepturilor dobândite înainte de data aplicării sale, dacă acestea sunt relevante pentru furnizarea, accesul și utilizarea unui serviciu de conținut online.
Orice dispoziţie contractuală, inclusiv acelea dintre furnizorii de servicii de conținut online și deținătorii de drepturi de autor sau de drepturi conexe ori cei care dețin orice alte drepturi în conținutul serviciilor de conținut online, precum și între acești furnizori și abonații acestora, care sunt contrare prezentului regulament, şi mai ales cele care intrezic portabilitatea transfrontalieră a serviciilor de conținut online sau care limitează această portabilitate pe o anumită perioadă de timp, vor fi inaplicabile.
Acest regulament a intrat în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE și se aplică începând cu 20 martie 2018. Este de așteptat ca furnizorii de servicii să poată beneficia de această perioadă extinsă de vactio legis pentru a se adapta la noile norme, şi anume prin modificarea termenilor și condițiilor contractuale ale serviciilor de livrare.
 
Sursă : https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=23b33fef-3f8d-4d23-8308-ad5c893e1596
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *