pexels photo 143654

Practicarea unor prețuri excesive pentru medicamente – amendă 90 mil lire sterline

5 minute • Adelina Voicu • 17 ianuarie 2017


Autoritatea de Concurență și piețe din Marea Britanie a amendat companiile farmaceutice Pfizer și Flynn Pharma cu aproape 90 de milioane de lire sterline pentru practicarea unor preturi excesive față de Serviciul Național de Sănătate pentru un medicament anti-epilepsie.

Rezumat: Autoritatea de Concurenta si piețe (CMA) a impus o amendă record de 84,2 milioane de lire sterline producătorului farmaceutic Pfizer și una de 5,2 milioane de lire sterline distribuitorului Flynn Pharma, după ce a constatat că fiecare dintre cei doi a încălcat legea concurenței, prin practicarea unor prețuri excesive și abuzive în Marea Britanie pentru capsulele de fenitoină sodică, un medicament anti-epilepsie. CMA a dispus, de asemenea, ca aceste companii să își reducă prețurile.

Amenzile sancționează creșterea prețurilor cu până la 2,600% peste noapte, după ce medicamentul a fost, în mod deliberat, devenit generic în septembrie 2012. De exemplu, suma pentru care Serviciul Național de Sănătate (NHS) a fost taxat pentru pachetele de 100 mg de medicamente a crescut vertiginos de la 2,83 lire sterline la 67,50 lire sterline, înainte de reducerea sa la 54,00 lire sterline din mai 2014. Ca urmare a creșterilor de prețuri, cheltuielile NHS pentru capsulele de sodiu fenitoină au crescut de la aproximativ 2 milioane lire pe an, în 2012, la aproximativ 50 de milioane de lire în 2013. Preţurile medicamentelor din Marea Britanie au fost, de asemenea, de multe ori mai mari decât prețurile practicate de Pfizer pentru același medicament în orice altă țară europeană.

Capsulele de fenitoină sodică sunt utilizate în tratamentul epilepsiei, pentru a preveni și controla crizele și reprezintă un medicament important pentru o aproximativ 48000 de pacienți din Marea Britanie. Pacienții ce suferă de epilepsie care iau deja astfel de capsule nu trebuie, de obicei, să treacă la alte produse, inclusiv la versiunea unui alt producător al medicamentului, din cauza riscului de pierdere a controlului crizelor convulsive care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Ca atare, NHS nu a avut nici o alternativă cu privire la plata prețurilor crescute pentru medicamente.

Înainte de septembrie 2012, Pfizer a comercializat și vândut capsule de fenitoină sodică pentru angrosiști și farmacii din Marea Britanie sub marca Epanutin și totodată, prețurile medicamentului au fost reglementate. În septembrie 2012, Pfizer a vandut drepturile de distribuție din Marea Britanie pentru marca Epanutin către Flynn Pharma, care a facut medicamentul generic, ceea ce înseamna că nu mai era supus reglementării prețurilor.

Începând cu septembrie 2012, Pfizer a continuat să comercializeze capsule de fenitoină sodică și le-a furnizat către Flynn Pharma la prețuri care au fost semnificativ mai mari decât cele la care erau vândute anterior ca Epanutin în Marea Britanie – între 780% și 1600% mai mari decât prețurile anterioare ale Pfizer. Astfel, Flynn Pharma a vândut apoi produsele pentru angrosiștii și farmaciile din Marea Britanie, percepând prețuri care au fost între 2,300% și 2,600% mai mari decât cele pe care le plăteau anterior pentru medicament.

Decizia finală și amenzile se referă atât la prețurile pe care Pfizer le-a perceput de la Flynn Pharma, cât și la cele percepute de către Flynn Pharma clienților săi, începând din septembrie 2012. CMA a constatat că ambele societăți au deținut o poziție dominantă pe piețele relevante în ceea ce privește fabricarea și furnizarea de capsule de fenitoină sodică și fiecare în parte a abuzat de această poziție dominantă prin practicarea unor prețuri excesive și abuzive.

În acest sens, Președintele grupului de decizie pentru investigația derulată de CMA a afirmat că societățile, în mod deliberat, au exploatat oportunitatea oferită de transformarea in generic a produsului pentru a majora prețul pentru un medicament care este solicitat de mii de pacienți. Aceste creșteri extraordinare de preț au costat NHS și contribuabilii zeci de milioane de lire.

  • Întreprinderile sunt, în general, libere să-și stabilească prețurile pe care le consideră adecvate, dar cei care dețin o poziție dominantă nu ar trebui să abuzeze de această situație și să fixeze prețuri care sunt excesive și incorecte. Nu există nicio justificare pentru astfel de practici, mai ales în cazul care fenitoina sodică este un medicament foarte vechi, pentru care nu a existat nicio inovație recentă sau investiții semnificative.
  • „Aceasta este cea mai mare amendă pe care CMA a impus-o și transmite un mesaj clar pentru sectorul pe care suntem hotărâți să-l descurajăm de la un astfel de comportament și de a proteja clienții, inclusiv NHS, și contribuabilii de la a fi exploatați.

Cu toate că Pfizer a susținut că Epanutin a fost inițial în pierdere, CMA a calculat că, potrivit cifrelor companiei Pfizer, toate aceste pierderi ar fi fost recuperate în termen de 2 luni de la creșterea prețurilor.

Pentru a se asigura că nu ar trebui să existe niciun risc pentru furnizarea continuă a capsulelor de fenitoină sodică către acei pacienți care se bazează pe ele, CMA a acordat societăților Pfizer și Flynn un termen de la 30 de zile lucrătoare la 4 luni pentru a reduce prețurile respective. Ambele companii vor fi în măsură să perceapă prețuri care sunt profitabile, dar prețurile lor nu trebuie să fie excesive și nerezonabile.

Sursa: CMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *