pexels photo 175992 min

Producerea de vin soi varietal- scutire de taxe. Propunere legislativa

2 minute • Adelina Voicu • 09 iulie 2017


Vinurile varietale sunt produse în România din plantații viticole care au o vârstă de peste 45-50 de ani, având un potențial de producție scăzut. Majoritatea acestor plantații sunt deținute de ferme mici și mijlocii.

Sunt județe în România unde cultura de viță de vie este preponderentă, spre exemplu, județul Vrancea, cu o suprafață viticolă de peste 24000 de hectare cultivată cu vie nobilă. Aici peste 100.000 de locuitori trăiesc din această activitate și își plătesc impozitul anual pe teren, pe remorci și pe tractoarele agricole, impozitul pe venitul realizat din această activitate și TVA-ul pentru inputurile necesare tehnologiei anuale a cultivării viței de vie.

Numărul proiectului

B225/2017
Numele proiectului Propunere legislativă pentru completarea art.30 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.164/2015
Scopul (ce se urmărește prin proiect) Întrucât fermierul împreună cu vinificatorul trebuie să plătească anual aproximativ 1220 lei pentru fiecare hectar de vie, sumă ce este dublă sumei primite ca subvenție pe hectarul de viță de vie, există pericolul de a intra în faliment și în imposibilitate de a-și mai putea permite să-și lucreze plantațiile viticole și întreține familia.
Prin această propunere legislativă se urmărește eliminarea unor eventuale prejudicii de acest gen.
Camera sesizată

Senat

Camera decizională 

Camera Deputaţilor

Stadiu

30-05-2017 – înregistrat la Senat pentru dezbatere

05-07-2017 – aviz favorabil de la Consiliul legislativ

Iniţiator

Senatori şi deputaţi

Termen adoptare tacită (unde există)

Cuvinte-cheie vin soi varietal, struguri de vin soi varietal, plantații viticole, scutire, taxă anuală certificare și autorizare, fermier, vinificator, hectar de vie, subvenție, faliment, terenuri agricole
Modificări/ce se aduce nou Persoanele fizice și operatorii economici care produc struguri de vin soi varietal și vin soi varietal sunt scutiți de taxa anuală de certificare și autorizare a plantațiilor viticole și a vinului soi varietal.
 Link

Proiectul: SENAT

Expunerea de motive: SENAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *