Proiect de lege

Proiect de lege – Anti-Birocraţie

2 minute • Mihai Alexandru-Laurentiu • 04 decembrie 2017


“Birocraţia este arta de a face posibilul imposibil.”

Pe fondul nemulţumirilor cu privire la sistemul birocratic românesc, a lipsurilor si dezavantajelor numeroase pe care acesta le prezintă, un grup de 41 de parlamentari a depus o iniţiativă legislativă recent prin care se urmăreste eficientizarea şi eliminarea unor proceduri inutile. “Reducerea numărului de funcționari de la ghișee și eliminarea șpăgilor în sistemul public” sunt alte două obiective urmărite prin introducerea proiectului.
În concret, noua iniţiativă denumită sugestiv “Legea anti-birocrație” prevede, printr-un articol unic:

Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informații existente în sistemul public. Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituție sau autoritate publică, date sau informații existente în sistemul public.
De asemenea, “Legea anti-birocraţie” va permite tragerea la răspundere a funcţionarului care nu se conformează:
Fapta de a solicita persoanelor fizice și juridice de drept privat date sau informații care au fost comunicate unei alte instituții sau autorități publice, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale.
Proiectul de lege urmează să fie discutat în comisia de specialitate, ulterior dezbătut în Senat şi trimis Camerei Deputaţilor, camera decizională în această situaţie.
“Legea anti-birocraţie” poate fi accesată direct de pe site-ul Senatului in forma ei actuala aici: https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17b607FG.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *