lucas favre WN1VT 5Ww1E unsplash

Propunere: Permisul de conducere pentru categoria B să-ți permită să conduci și motociclete

4 minute • Alina Roxana Croitoru • 11 iulie 2023


Nevoia de a fi în permanentă mișcare ne împinge să folosim constant mașina ca mijloc de transport sigur și confortabil. Însă, ajungem destul de rapid la concluzia că pierdem timp prețios în vânătoarea de locuri de parcare, iar taxele pe care trebuie să le plătim pentru un autovehicul parcă se măresc din ce în ce mai mult.. Cum ar fi să găsim o alternativă? 🤔 Ceva de dimensiuni reduse și cu niște costuri mici de întreținere?

Iată o propunere importantă la nivel legislativ ne-ar putea oferi o soluție: pentru toți șoferii care dețin permis de conducere categoria B, dacă îndeplinesc anumite condiții, pot conduce și o motocicletă! 🥳

Așadar, hai să vedem care ar fi posibilele cerințe impuse.

Ține minte: este vorba despre o propunere – legea nu a fost încă adoptată, încă este dezbătută în Parlament.

1. Condiții propuse

Să conduci pe drumurile publice orice fel de autoturism sau vehicul implică responsabilitate și seriozitate. Așadar, trebuie să bifezi tot ceea ce este cerut prin lege pentru a șofa pe două sau patru roți cu aceeași categorie de permis.

✅ 1. Titularul permisului nu trebuie să aibă mai puțin de 24 de ani.

Știm, de la vârsta de 18 ani poți începe să urmezi cursurile unei școli de șoferi pentru a obține permisul de conducere, însă treaba stă foarte diferit când vine vorba despre manevratul motocicletelor (implică altfel de skill-uri pe care trebuie să le ai), deci trebuie să fii super-conștient de ceea ce faci, de riscurile la care te expui atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău. În alte cuvinte, la 24 de ani ești “mai copt”. 😁

✅ 2. Vechimea carnetului tău de conducere trebuie să fie de peste 3 ani.

Cea de-a doua cerință parcă vine mână-n-mână cu prima, face referire tot la experiența pe care trebuie să o ai. Într-o perioadă de timp ca aceasta se subînțelege că reușeșt isă stăpânești cum trebuie o mașină și că poți trece la un alt nivel. Bineînțeles, se presupune că ești mai responsabil și că înțelegi că un autovehicul implică mai multe, nu doar viteză.

✅ 3. Trebuie să efectuezi 10 ore de pregătire practică cu un instructor calificat în acest sens.

Această condiție vine în ajutorul oricărei persoane este interesată de acest proiect legislativ. Aceste 10 ore practice alături de un îndrumător ar trebui să îți fie de folos pentru a te putea descurca în traficul de zi cu zi și de a reuși să conduci defensiv cu astfel de vehicul.

✅ 4. Motocicleta despre care face referire legea trebuie să se încadreze și ea în câteva condiții.

Proiectul de lege sună astfel : “Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg…”. Așadar, nu uita să ții cont de aceste specificații. Aceasta ar trebui să-si aibă locul, dacă va fi aprobată, în O.U.G 195/2002.

Good to know

Acest proiect de lege a trecut de Parlament, a ajuns la Președintele României pentru promulgare, însă acesta a cerut ca parlamentarii să fie un pic mai specifici în ceea ce privește finalizarea orelor practice și cum se va face dovada lor. Astfel, la momentul actual proiectul este încă supus dezbaterilor.


Fotografie de lucas Favre pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *