andrew neel cckf4TsHAuw unsplash

📒Protecția juridică a drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul unui marketplace

6 minute • Gabriela Umbrărescu • 25 septembrie 2023


Aventura în e-commerce vine cu foarte multe oportunități, de aceea avem pentru tine un ghid pe care l-am împărțit într-o serie de articole pline de explicații și exemple utile. De la cum îți protejezi drepturile de proprietate intelectuală, ce trebuie să știi ca să fii conform și să nu iei amenzi, până la informațiile și instrumentele de care ai nevoie atunci când vrei să vinzi dincolo de granițele țării. Vezi aici primul articol din serie și desfășurătorul complet.

Relația vânzător – platformă – client

Vânzătorul este cel care răspunde pentru drepturile de proprietate intelectuală atunci când decide să listeze un produs pe o platformă de tip marketplace. 

Dacă vrei să vinzi produse pe un marketplace, trebuie să știi că ai avea aceleași obligații ca și cum ai vinde pe site-ul tău: trebuie să deții toate drepturile care-ți permit să faci asta. Vorbim aici de poze, descrieri, videouri etc.

Platforma, așa cum spuneam, este doar un intermediar între vânzător și client și nu are obligația de a verifica dacă fiecare vânzător în parte are sau nu drepturile de proprietate intelectuală pentru produsele pe care le comercializează. 

Așadar, este posibil ca unii vânzători să încalce drepturile de proprietate intelectuală ale altor vânzători (indiferent că sunt sau nu pe aceeași platformă). Ce putem face în cazul ăsta?

Spre exemplu, să spunem că ești un comerciant care vinzi pensule pentru machiaj pe care le imporți dintr-un anume loc. Și alte persoane pot face același lucru. Doar că tu ai investit bani în pozele care sunt folosite drept descrieri, iar altcineva se folosește de ele și practic … sare o etapă și economisește niște bani.

Întocmirea și trimiterea de scrisori privind produsul și notificări privind încălcarea drepturilor de autor

După ce ai identificat concret persoanele ce îți încalcă drepturile, întrebarea următoare este „Cum le opresc din a-mi încălca drepturile?”. 

Cea mai la îndemână opțiune este să-i notifici pe aceștia  cu privire la încălcare. 

Astfel, le anunți care sunt exact drepturile de proprietate intelectuală pe care le încalcă și:

  1. le dai opțiunea  de a contracta o licență din partea ta sau
  2. le pui în vedere să înceteze activitatea care-ți încalcă drepturile 

Negocierea, medierea și tranzacția

Dacă după ce ai notificat persoana respectivă, aceasta a încetat activitatea respectivă, atunci pașii aceștia s-ar putea să nu mai fie necesari, dacă nu vrei să obții anumite sume de bani.

În schimb, dacă persoana respectivă continuă să îți încalce drepturile sau chiar contestă existența sau întinderea acestora, există mai multe metode prin care încă poți rezolva situația amiabil.

Medierea

Medierea este o metodă de soluționare a conflictelor cu ajutorul unui mediator neutru și imparțial care ajută părțile să comunice și să ajungă la o concluzie comună în ceea ce privește conflictul dintre ele. Aceasta are avantajul costurilor reduse față de procedura în fața instanței și al caracterului confidențial, persoanele implicate având obligația de a păstra secretul informațiilor ce le-au fost încredințate cu ocazia medierii.

Un mediator poate fi un specialist, un consultant sau chiar un avocat.

Tranzacția

Conform art. 2267 alin. 1) Cod Civil – „Tranzacţia este contractul prin care părţile previn sau sting un litigiu, inclusiv în faza executării silite, prin concesii sau renunţări reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealaltă.”

Adică, pe scurt, te înțelegi cu cealaltă parte astfel încât să stingeți conflictul. În negocieri puteți stabili obligații pentru fiecare ambele părți (și pentru tine, și pentru celălalt), sau puteți stabili obligații în sarcina uneia dintre părți (de exemplu – obligația de a nu mai folosi o anumită fotografie sau marcă protejată) în schimbul renunțării la anumite pretenții cum ar fi plata de daune. Acestea sunt doar exemple, părțile având control deplin (în limitele legii) asupra modului în care înțeleg să prevină litigiul.

Te duci să te judeci

În funcție de dreptul de proprietate intelectuală care a fost încălcat, procedura exactă variază. Ce trebuie să ții minte este că ai posibilitatea să dai în judecată și dacă se constată o încălcare să primești despăgubiri. 

Dacă vorbim de dreptul de proprietate intelectuală poți obține inclusiv:

a) remiterea, pentru acoperirea prejudiciilor suferite, a încasărilor realizate prin actul ilicit;

b) distrugerea echipamentelor şi a mijloacelor aflate în proprietatea făptuitorului, a căror destinaţie unică sau principală a fost aceea de producere a actului ilicit;

c) scoaterea din circuitul comercial, prin confiscare şi distrugere, a copiilor efectuate ilegal;

d) răspândirea informaţiilor cu privire la hotărârea instanţei de judecată, inclusiv afişarea hotărârii, precum şi publicarea sa integrală sau parţială în mijloacele de comunicare în masă, pe cheltuiala celui care a săvârşit fapta; în aceleaşi condiţii instanţele pot dispune măsuri suplimentare de publicitate adaptate circumstanţelor particulare ale cazului, inclusiv o publicitate de mare amploare.

Concluzie

Drepturile de proprietate intelectuală sunt prezente în aproape tot ce afișează comercianții pe site-urile și platformele destinate tranzacțiilor. Protecția acestor materiale pe internet este una dintre cele mai mari provocări la acest moment. Legislația actuală în materie nu poate ține pasul cu modul accelerat în care aceste relații comerciale avansează, ele devenind mai complexe pe zi ce trece.

Totuși, asta nu înseamnă că nu există măsuri de prevenire a incidentelor, ci din contră, că platformele marketplace și comercianții prezenți pe acestea trebuie să fie cât mai proactivi în identificarea de soluții.

✅Scurt to do list:

  • fă-ți propriile descrieri, poze, filmulețe&co 
  • nu lua imagini de pe internet și „sfântul Google”
  • poți face trimitere la produsul original sau la anumite caracteristici de pe pagina oficială a producătorului/furnizorului dacă pui un hyperlink către pagina respectivă (URL)
  • regulile te protejează și pe tine, așa că de fiecare dată când cineva îți încalcă drepturile de proprietate intelectuală, îi poți spune să se oprească – și e obligat să o facă
  • pe lângă asta, poți obține și despăgubiri adică bani
  • încheie acorduri de confidențialitate cu clauză penală
  • pentru mărci, musai la OSIM și EUIPO 
  • împrietenește-te cu cesiunile și licențierile

Articol redactat de Gabriela Umbrărescu și Andreea Speianu

Fotografie de Andrew Neel pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *