andrew neel cckf4TsHAuw unsplash

­čôĺProtec╚Ťia juridic─â a drepturilor de proprietate intelectual─â ├«n cadrul unui marketplace

6 minute • Gabriela Umbr─ârescu • 25 septembrie 2023


Aventura ├«n e-commerce vine cu foarte multe oportunit─â╚Ťi, de aceea avem pentru tine un ghid pe care l-am ├«mp─âr╚Ťit ├«ntr-o serie de articole pline de explica╚Ťii ╚Öi exemple utile. De la cum ├«╚Ťi protejezi drepturile de proprietate intelectual─â, ce trebuie s─â ╚Ötii ca s─â fii conform ╚Öi s─â nu iei amenzi, p├ón─â la informa╚Ťiile ╚Öi instrumentele de care ai nevoie atunci c├ónd vrei s─â vinzi dincolo de grani╚Ťele ╚Ť─ârii. Vezi┬áaici┬áprimul articol din serie ╚Öi desf─â╚Öur─âtorul complet.

Rela╚Ťia v├ónz─âtor – platform─â – client

V├ónz─âtorul este cel care r─âspunde pentru drepturile de proprietate intelectual─â atunci c├ónd decide s─â listeze un produs pe o platform─â de tip marketplace. 

Dac─â vrei s─â vinzi produse pe un marketplace, trebuie s─â ╚Ötii c─â ai avea acelea╚Öi obliga╚Ťii ca ╚Öi cum ai vinde pe site-ul t─âu: trebuie s─â de╚Ťii toate drepturile care-╚Ťi permit s─â faci asta. Vorbim aici de poze, descrieri, videouri etc.

Platforma, a╚Öa cum spuneam, este doar un intermediar ├«ntre v├ónz─âtor ╚Öi client ╚Öi nu are obliga╚Ťia de a verifica dac─â fiecare v├ónz─âtor ├«n parte are sau nu drepturile de proprietate intelectual─â pentru produsele pe care le comercializeaz─â. 

Așadar, este posibil ca unii vânzători să încalce drepturile de proprietate intelectuală ale altor vânzători (indiferent că sunt sau nu pe aceeași platformă). Ce putem face în cazul ăsta?

Spre exemplu, s─â spunem c─â e╚Öti un comerciant care vinzi pensule pentru machiaj pe care le impor╚Ťi dintr-un anume loc. ╚śi alte persoane pot face acela╚Öi lucru. Doar c─â tu ai investit bani ├«n pozele care sunt folosite drept descrieri, iar altcineva se folose╚Öte de ele ╚Öi practic ÔÇŽ sare o etap─â ╚Öi economise╚Öte ni╚Öte bani.

Întocmirea și trimiterea de scrisori privind produsul și notificări privind încălcarea drepturilor de autor

Dup─â ce ai identificat┬áconcret┬ápersoanele ce ├«╚Ťi ├«ncalc─â drepturile, ├«ntrebarea urm─âtoare este ÔÇ×Cum le opresc din a-mi ├«nc─âlca drepturile?ÔÇŁ.┬á

Cea mai la ├«ndem├ón─â op╚Ťiune este s─â-i notifici pe ace╚Ötia  cu privire la ├«nc─âlcare. 

Astfel, le anun╚Ťi care sunt exact drepturile de proprietate intelectual─â pe care le ├«ncalc─â ╚Öi:

  1. le dai op╚Ťiunea  de a contracta o licen╚Ť─â din partea ta sau
  2. le pui ├«n vedere s─â ├«nceteze activitatea care-╚Ťi ├«ncalc─â drepturile 

Negocierea, medierea ╚Öi tranzac╚Ťia

Dac─â dup─â ce ai notificat persoana respectiv─â, aceasta a ├«ncetat activitatea respectiv─â, atunci pa╚Öii ace╚Ötia s-ar putea s─â nu mai fie necesari, dac─â nu vrei s─â ob╚Ťii anumite sume de bani.

├Än schimb, dac─â persoana respectiv─â continu─â s─â ├«╚Ťi ├«ncalce drepturile sau chiar contest─â existen╚Ťa sau ├«ntinderea acestora, exist─â mai multe metode prin care ├«nc─â po╚Ťi rezolva situa╚Ťia amiabil.

Medierea

Medierea este o metod─â de solu╚Ťionare a conflictelor cu ajutorul unui mediator neutru ╚Öi impar╚Ťial care ajut─â p─âr╚Ťile s─â comunice ╚Öi s─â ajung─â la o concluzie comun─â ├«n ceea ce prive╚Öte conflictul dintre ele. Aceasta are avantajul costurilor reduse fa╚Ť─â de procedura ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei ╚Öi al caracterului confiden╚Ťial, persoanele implicate av├ónd obliga╚Ťia de a p─âstra secretul informa╚Ťiilor ce le-au fost ├«ncredin╚Ťate cu ocazia medierii.

Un mediator poate fi un specialist, un consultant sau chiar un avocat.

Tranzac╚Ťia

Conform art. 2267 alin. 1) Cod Civil – ÔÇ×Tranzac┼úia este contractul prin care p─âr┼úile previn sau sting un litigiu, inclusiv ├«n faza execut─ârii silite, prin concesii sau renun┼ú─âri reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealalt─â.ÔÇŁ

Adic─â, pe scurt, te ├«n╚Ťelegi cu cealalt─â parte astfel ├«nc├ót s─â stinge╚Ťi conflictul. ├Än negocieri pute╚Ťi stabili obliga╚Ťii pentru fiecare ambele p─âr╚Ťi (╚Öi pentru tine, ╚Öi pentru cel─âlalt), sau pute╚Ťi stabili obliga╚Ťii ├«n sarcina uneia dintre p─âr╚Ťi (de exemplu – obliga╚Ťia de a nu mai folosi o anumit─â fotografie sau marc─â protejat─â) ├«n schimbul renun╚Ť─ârii la anumite preten╚Ťii cum ar fi plata de daune. Acestea sunt doar exemple, p─âr╚Ťile av├ónd control deplin (├«n limitele legii) asupra modului ├«n care ├«n╚Ťeleg s─â previn─â litigiul.

Te duci s─â te judeci

├Än func╚Ťie de dreptul de proprietate intelectual─â care a fost ├«nc─âlcat, procedura exact─â variaz─â. Ce trebuie s─â ╚Ťii minte este c─â ai posibilitatea s─â dai ├«n judecat─â ╚Öi dac─â se constat─â o ├«nc─âlcare s─â prime╚Öti desp─âgubiri. 

Dac─â vorbim de dreptul de proprietate intelectual─â po╚Ťi ob╚Ťine inclusiv:

a) remiterea, pentru acoperirea prejudiciilor suferite, a încasărilor realizate prin actul ilicit;

b) distrugerea echipamentelor ┼či a mijloacelor aflate ├«n proprietatea f─âptuitorului, a c─âror destina┼úie unic─â sau principal─â a fost aceea de producere a actului ilicit;

c) scoaterea din circuitul comercial, prin confiscare ┼či distrugere, a copiilor efectuate ilegal;

d) r─âsp├óndirea informa┼úiilor cu privire la hot─âr├órea instan┼úei de judecat─â, inclusiv afi┼čarea hot─âr├órii, precum ┼či publicarea sa integral─â sau par┼úial─â ├«n mijloacele de comunicare ├«n mas─â, pe cheltuiala celui care a s─âv├ór┼čit fapta; ├«n acelea┼či condi┼úii instan┼úele pot dispune m─âsuri suplimentare de publicitate adaptate circumstan┼úelor particulare ale cazului, inclusiv o publicitate de mare amploare.

Concluzie

Drepturile de proprietate intelectual─â sunt prezente ├«n aproape tot ce afi╚Öeaz─â comercian╚Ťii pe site-urile ╚Öi platformele destinate tranzac╚Ťiilor. Protec╚Ťia acestor materiale pe internet este una dintre cele mai mari provoc─âri la acest moment. Legisla╚Ťia actual─â ├«n materie nu poate ╚Ťine pasul cu modul accelerat ├«n care aceste rela╚Ťii comerciale avanseaz─â, ele devenind mai complexe pe zi ce trece.

Totu╚Öi, asta nu ├«nseamn─â c─â nu exist─â m─âsuri de prevenire a incidentelor, ci din contr─â, c─â platformele marketplace ╚Öi comercian╚Ťii prezen╚Ťi pe acestea trebuie s─â fie c├ót mai proactivi ├«n identificarea de solu╚Ťii.

ÔťůScurt to do list:

  • f─â-╚Ťi propriile descrieri, poze, filmule╚Ťe&co┬á
  • nu lua imagini de pe internet ╚Öi ÔÇ×sf├óntul GoogleÔÇŁ
  • po╚Ťi face trimitere la produsul original sau la anumite caracteristici de pe pagina oficial─â a produc─âtorului/furnizorului dac─â pui un hyperlink c─âtre pagina respectiv─â (URL)
  • regulile te protejeaz─â ╚Öi pe tine, a╚Öa c─â de fiecare dat─â c├ónd cineva ├«╚Ťi ├«ncalc─â drepturile de proprietate intelectual─â, ├«i po╚Ťi spune s─â se opreasc─â – ╚Öi e obligat s─â o fac─â
  • pe l├óng─â asta, po╚Ťi ob╚Ťine ╚Öi desp─âgubiri adic─â bani
  • ├«ncheie acorduri de confiden╚Ťialitate cu clauz─â penal─â
  • pentru m─ârci, musai la OSIM ╚Öi EUIPO 
  • ├«mprietene╚Öte-te cu cesiunile ╚Öi licen╚Ťierile

Articol redactat de Gabriela Umbrărescu și Andreea Speianu

Fotografie de Andrew Neel pe Unsplash

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *