ginecolog minora

Q&A: Pot să mă duc la ginecolog fără părinți dacă sunt minoră?

2 minute • Nina Vărzaru • 01 septembrie 2021


Dacă ai mai căutat răspunsul acestei întrebări pe diverse site-uri și ai găsit doar răspunsuri ca „Poți, pentru că doar Dumnezeu te poate judeca!”, dar fără niciun temei juridic, urmează să lămurim problema.

Da, legea îți permite să consulți un ginecolog fără încuviințarea părinților, dar doar dacă ai împlinit vârsta de 16 ani. Bun, dar care lege? Este vorba despre Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății. Mai exact, despre articolul 661 al acesteia, pe care urmează să ți-l „traducem”.

Bun, articolul stabilește că, în cazul majorității procedurilor medicale, vârsta legală pentru exprimarea consimțământului informat este de 18 ani. Ce înseamnă asta? Că, pentru a te consulta, trata sau diagnostica, medicul are nevoie de acordul tău scris, iar, în general, acesta nu poate fi valabil decât dacă ai împlinit vârsta de 18 ani.  Însă, articolul mai are încă o prevedere și stabilește faptul că minorii își pot exprima consimțământul în absența părinților sau a reprezentantului legal în situațiile medicale legate de diagnosticul și/sau tratamentul problemelor sexuale și reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani. 

Deci, da, din punct de vedere legal, poți merge la ginecolog singură, fără părinți, dacă ai împlinit vârsta de 16 ani. 

Poză de MART PRODUCTION pe Pexels

4 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *