marek rucinski b0bFZKjWDVY unsplash

RCA-ul va deveni obligatoriu pentru trotinetele electrice

4 minute • Alina Roxana Croitoru • 26 octombrie 2022


Trotinetele electrice au ajuns să fie din ce în ce mai întâlnite în jurul nostru. Sunt un mijloc de deplasare ieftin și la îndemână. Cei care își doresc doar o scurtă plimbare sau nu apelează constant la ea știu că se pot baza pe cele de la Bolt, Lime sau Uber. Cei care vor să facă o investiție într-un bun de cursă lungă, le achiziționează. Indiferent în ce tabără te încadrezi, va trebui să iei la cunoștință o nouă regulă: din 2023, trotinetele electrice vor trebui să fie dotate obligatoriu cu asigurare RCA.

1. De unde a pornit această idee? 🤔

Se circulă cu trotinetele electrice pe drumurile publice și au avut loc, din păcate, multe accidente. Conform statisticilor Poliției Române până în luna mai a acestui an au fost înregistrate 38 de astfel de evenimente, soldate cu răniri grave. În 2021, pe lângă un număr dublu de persoane rănite, s-au înregistrat și șapte decese – persoane care conduceau astfel de trotinete, un număr care ne dă de gândit luând în calcul cât de inofensive par ele.

✅ În consecință, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată Directiva (UE) 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului, de modificare a Directivei din 2009 privind asigurările de răspundere civilă. Astfel, trotinetele primesc același regim de asigurare civilă pe care îl au și automobilele = RCA obligatoriu pentru trotinete electrice.

2. În ce constă Directiva UE pentru România?

Modificarea la nivel european s-a produs, iar următoarea etapă reprezintă integrarea acesteia în cadrul legislației rutiere în fiecare țară din Uniunea Europeană. Vorbind la nivel național, Parlamentul României are ca termen limită anul 2023 pentru a adopta această reglementare. Ulterior, asiguratorii vor întocmi liste cu oferte de preț pentru RCA-ul trotinetelor electrice.

3. Avantajele și dezavantajele polițelor RCA în cazul trotinetelor electrice

Avantajele implementării unei asigurări obligatorii

Responsabilizarea posesorilor de trotinete electrice.

Majoritatea proprietarilor acestor mijloace de deplasare le privesc ca pe niște obiecte motorizate, ce îi ajută să se deplaseze din punctul A în punctul B, fără să se gândească că nu au un document care să îi acopere în situații neprevăzute. Astfel, prin noua reglementare, proprietarii de trotinete vor fi acoperiți pe parcursul deplasărilor și vor fi și mai vigilenți, având în vedere că vor plăti anual polița.

În cazul accidentelor, victimele vor fi despăgubite.

RCA-ul trotinetelor electrice acționează la fel ca în cazul celor auto. Spre exemplu, șoferul X, circulând “pe două roți” , regulamentar, este accidentat de către șoferul Y, care conduce o motocicletă, neacordând prioritate. Nu este nicio persoană rănită în urma acestui impact, însă există pagube vizibile asupra trotinetei (o defectare la nivelul vitezometrului electronic) . Fiind amândoi asigurați, se nasc drepturi si obligații. Șoferul X are dreptul să își repare trotineta electrică în baza asigurării oferite de șoferul Y, iar cel din urmă are obligația de a acoperi paguba.

Dezavantajul implementării unei asigurări obligatorii

Posibile costuri mai mari pentru cei ce le închiriază de pe diverse platforme.

Să luăm un exemplu. Ipotetic, o firmă de ridesharing (cum ar fi Bolt) are pentru un minut de deplasare o taxă de 70 de bani.

Mergând pe acest exemplu presupunem că șoferul A se deplasează de luni până vineri la locul de muncă. Programul este de opt ore, sosirea și plecarea realizându-se la ore de vârf. Să zicem că avem o creștere de 30 de bani, reprezentând costuri necesare plății asigurărilor și adaptarea aplicației la noile condiții.

🕗 Dimineața parcurge un traseu de doisprezece minute

🕓 După-masa parcurge un traseu de cincisprezece minute

Această creștere ipotetică de 30 de bani ar ridica cu 8,1 lei pe zi costurile necesare deplasării. Astfel, pe lună, între anul 2022 și 2023, A ar plăti ca să meargă la muncă mai mult cu 162 de lei pe lună.

Concluzie

Pe zi ce trece sunt din ce în ce mai mulți iubitori ai trotinetelor electrice pentru că au o dimensiune redusă și sunt ușor de strecurat în trafic. Introducerea obligativității acestui tip de RCA este o modalitate de prevenție a incidentelor (dar și una de gestionare a eventualelor pagube) și pune pe umerii posesorilor, dar și a celor care le închiriază o responsabilitate atât din punct de vedere financiar, cât și social. Trafic safe pentru toată lumea!


Poză de Marek Rucinski pe Unsplash

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *